Έχοντας κυκλοφορήσει το πρώτο άλμπουμ στην Ελλάδα το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το κοινό μέσω της αγγλικής πλατφόρμας pledge music («New Battles, without Honor and Humanity») οι 2L8, οι εκ Θεσσαλονίκης μουσικοί που συνεχώς αυξάνονται και πληθύνονται επί σκηνής μιλούν με τη μουσική τους για ανθρωπισμό, πολιτική και αξίες που μας λείπουν και έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Η ψυχή της μπάντας, Κ the Clown,  Κώστας Βοζίκης, μιλάει στο Tvxs.gr για το εγχείρημα του λεγόμενου crowdfunding, για την  ελευθερία και την κρίση και για τη μαφία της μουσικής βιομηχανίας. Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Τζαβάρα
 

Ads

Οι 2L8 δεν είναι ένα τυπικό συγκρότημα, λειτουργούν σαν κολεκτίβα. Άνθρωποι μπαίνουν και βγαίνουν, φιλοξενώντας κατά αυτόν τον τρόπο πάνω από 40 μουσικούς που κατά καιρούς συμμετείχαν σε ηχογραφήσεις και συναυλίες. Παίζουν «σύγχρονη μουσική για ενήλικες με την έννοια της μουσικής του σήμερα» και θεωρούν ότι μπορούν να βάλουν κι άλλες ταμπέλες δίπλα οι οποίες δεν έχουν κανένα νόημα. Ο βασικός πυρήνας τους είναι εννέα άνθρωποι που συναντιούνται μουσικά σπάνια μόνο αν υπάρχει κάποιος λόγος, καθώς βασικός κανόνας της μπάντας είναι ότι δεν κάνουν πρόβες. Έτσι μπορεί να περάσουν μήνες χωρίς να ειδωθούν.

image
 
Η μουσική τους παρουσία συνοδεύεται από μία έντονα θεατρική σκηνική εμφάνιση. «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ ο “τρελός” όπως διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες σε κάθε κοινωνία και πολιτισμό. Ο γελωτοποιός, ο μπουφόνος, ο κλόουν. Το μακιγιάζ είναι μάσκα. Και η μάσκα είναι καθρέφτης. Πιστεύω ότι δημιουργεί μία μυστηριακή ατμόσφαιρα, καθιστά κατά κάποιον τρόπο συνένοχο τον θεατή. Επίσης σε λυτρώνει κατά ένα βαθμό από το εγώ σου και την εικόνα σου στα μάτια του άλλου. Και να καθρεφτιστείς στα μάτια του άλλου, πάλι την μάσκα θα δεις» αναφέρει ο Κώστας.

 
«New Battles, without honor and humanity»-Μουσική δωρεάν!
 
Οι 2L8 στις 14 Φεβρουαρίου του 2011 ζητούν από τους φίλους τους να αποδείξουν έμπρακτα την αγάπη τους και να βρεθούν αρωγοί σε μία καινοτόμο διαδραστική μουσική ενέργεια. Και η έκκληση τους γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό. Μερικούς μήνες αργότερα παρουσιάζουν τελειωμένη την νέα τους δισκογραφική απόπειρα με γενικό τίτλο «New Battles, without honor and humanity». Το άλμπουμ διατίθεται μαζί με μία πολυτελή συσκευασία, ένα βιβλίο 48 σελίδων στις οποίες θα δει κανείς το κόμικ  του Παναγιώτη Πανταζή, στίχους και μία ολόκληρη γκαλερί φίλων.
 
«Το πρώτο μας άλμπουμ μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα από την ημέρα της κυκλοφορίας είχε ανέβει στο διαδίκτυο, το δεύτερο πριν κυκλοφορήσει είχε διαρρεύσει σε bloggers. Είναι προτιμότερο να δίνεις τη μουσική σου “νόμιμα”, το θεωρώ αυτονόητο. Εξάλλου με αυτόν τον τρόπο διευρύνεις το κοινό σου, οπότε έχει ανταπόκριση».
 
Σε ό,τι αφορά τη δωρεάν διάθεση της μουσικής σε σχέση με το σεβασμό της καλλιτεχνικής δημιουργίας ο Κώστας σημειώνει «Κανένας δημιουργός δεν έχει πρόβλημα όταν διακινείται το πόνημα του. Μάλλον χαρούμενος πρέπει να είναι. Ο σεβασμός επομένως σε αυτήν την περίπτωση είναι τα διαφυγόμενα κέρδη, και το θέμα λοιπόν είναι πως θα βρει ο καλλιτέχνης το δίκιο του σε ένα σύστημα που είναι λάθος. Η απάντηση και ο στόχος μας θα πρέπει να είναι το τέλος του λάθους. Όλο το οικονομικό σύστημα πρόκειται για μια απάτη. Όταν αναγνωρίζεις αυτό το σύστημα δεν μπορείς να ζητάς δικαιοσύνη. Ο δόλος είναι η βασική αρχή του σύμπαντος. Τώρα για την μουσική στην Ελλάδα τι να πούμε; Να μιλήσω για την Α.Ε.; Γιατί μουσική στην Ελλάδα ισούται με Α.Ε.. Όλα τα υπόλοιπα, πωλήσεις, συναυλίες είναι, ας πούμε, βοηθητικά. Το θέμα είναι τι σχέση έχει ο καθένας με την Α.Ε.. Αλλά συγνώμη, για αυτά δεν μιλάμε. Για αυτά δεν μιλάει κανείς. Για την ακρίβεια κανείς δεν ξέρει τίποτα. Οπότε ας βγάλουμε τον σκασμό και ας αφήσουμε τη μαφία να διαχειρίζεται τη μουσική στην χώρα. Σεβασμός στην καλλιτεχνική δημιουργία. Δηλαδή τσεκ δύο φορές τον χρόνο στα “δικά μας τα παιδιά”».
 
Περί ελευθερίας
 
«Η ελευθερία μάλλον είναι προσωπικός αγώνας. Αγώνας κυρίως με τον εαυτό σου. Αν κατορθώσει κάποιος να σωθεί από τα δεσμά της εκπαίδευσης του θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη γνώση, αλλά πριν ξεκινήσει κανείς θα πρέπει να αναλογιστεί ότι το μαρτύριο της γνώσης δεν θα τελειώσει ποτέ. Βασική προϋπόθεση για οτιδήποτε συλλογικό είναι η ελαχιστοποίηση του εγώ. Αλλιώς και πάλι προσωπικές φιλοδοξίες θα προσπαθεί να επιτύχει κάποιος».

Ads

2L8 “To Calm Our Brothers Fears” (Bios, Athens 20.01.2012) from Georgios Papaioannou on Vimeo.

 
Περί ανθρωπισμού και κρίσης
 
«Ζούμε στην εποχή της πολιτικής αφύπνισης του ανθρώπου. Ποτέ ο άνθρωπος στην ιστορία δεν ήταν τόσο ενήμερος για την θέση του στην κοινωνία, στον πλανήτη. Ποτέ δεν διεκδικούσε τα δικαιώματα του όσο σήμερα. Πιθανολογώ πως η “κρίση” είναι η απάντηση του συστήματος απέναντι σε αυτήν την νέα κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άνθρωπος.
 
Είναι αδύνατον για εμένα να μην αγαπώ τους συνανθρώπους μου, και να μην παλεύω για την ασφάλεια, την προστασία, την ευτυχία τους. Έτσι μεγάλωσα. Αλλά σφάλουμε στο εξής. Ο άνθρωπος πολλές φορές βλέπει τα πράγματα όπως είναι αυτός, μέσα από το δικό του πρίσμα, ή το πρίσμα της κοινωνίας ή καλύτερα του κύκλου του, ας το πούμε έτσι. Το θέμα είναι ότι η ολιγαρχία, και αυτοί που πραγματικά κυβερνούν τον τόπο δεν ήταν ποτέ λάτρεις του ανθρωπισμού. Είναι μια άλλη τάξη, που παλεύει να διατηρήσει τα κεκτημένα πολλών γενεών. Εμείς ήμασταν πάντα κάτω από αυτούς. Αυτή είναι η μάχη. Ιστορία. Η ιστορία μας και οι ιστορίες μας. Το αίμα των προγόνων μας. Εκεί βρίσκονται με το “New Battles” οι 2L8. Μακάρι να μπορούσε κάποιος να διαβάσει τις παραπάνω λέξεις χωρίς να έχει στον νου τις έννοιες, κράτος, έθνος και γλώσσα.
 
 
Χαίρομαι ειλικρινά που τελείωσε η πραγματική παρακμή που ζούσαμε μέχρι πριν λίγα χρόνια. Πιστεύω σε έναν άλλο κόσμο. Δεν με πειράζει που έχει πέσει το βιοτικό μου επίπεδο. Δεν με πειράζει που δεν έχω να πληρώσω το νοίκι. Έχω συνηθίσει στο χρέος. Δεν περίμενα την κρίση. Βέβαια δεν έχω οικογένεια. Η συλλογικότητα και η αυτοοργάνωση που ήρθανε μαζί με την κρίση είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Καθώς και μια νέα διάθεση στις τέχνες, υπό την έννοια ότι τώρα που δεν παίζει φράγκο ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι έχουν διάθεση για πραγματική δημιουργία και όχι για την τέχνη της αρπαχτής. Όλα δείχνουν πως τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο. Περίπου».
 
Τελικά μπορεί να υπάρξει κι άλλος δρόμος…
 
«Η άρνηση. We deny to be part of the plan. We refuse to participate in the culture of waste and destruction. It’s a real riot. Not being wasteful”(Βorderline)».
 

Το τρίτο άλμπουμ των 2L8 («New Battles, without Honor and Humanity») διατίθεται στην ψηφιακή του μορφή στο www.2L8.gr με ελεύθερη συνεισφορά. Επίσης κυκλοφορούν τα άλμπουμ «HE & SHE, Angry Enough To Keep Loving In The Dark Ages»(2008) και «Armed Angels, Frustrated Youth, the Art of Self-Deceit and Music Industry» (2005) Poeta Negra Records.

2L8 είναι οι:
Ηρακλής Ιωσιφίδης (κοντραμπάσσο), Ελισσώ Παπαστρατή (βιολί), Ρόζι Ντίκινς (μπάσο), Άγγελος Μπουρνάς (κιθάρα), Μπάμπης Τσινικοσμάογλου (πιάνο), Δημήτρης Αφείδης (τύμπανα), Γιάννης Τζέκος (τύμπανα). 

Το μουσικό αφιέρωμα του tvxs.gr σε νέες ελληνικές μπάντες και τραγουδοποιούς συνεχίζεται. Στείλτε mail στο tvxsgreekrock@gmail.gr.