Πλούσια και ενδιαφέρουσα είναι η καλλιτεχνική δραστηριότητα της Φιλαρμόνιας ορχήστρας Αθηνών για το πρώτο εξάμηνο της περιόδου 2019-2020.
 
Ήδη, τον Σεπτέμβριο πραγματοποίησε τρεις σημαντικές παραγωγές, παρουσιάζοντας δύο παραστάσεις της όπερας Aida του Βέρντι στο Θέατρο Πέτρας και στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά σε μια διεθνή συμπαραγωγή σε συνεργασία με καλλιτεχνικούς φορείς από τη Γερμανία και τη Ρουμανία, ενώ συμμετείχε σε ένα γκαλά όπερας, συνεργαζόμενη στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα Opera out of Opera. Επίσης, συνόδεψε τον διεθνούς φήμης Έλληνα τενόρο Μάριο Φραγκούλη σε ένα μουσικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
 
Τον Οκτώβριο πραγματοποιεί τρεις σημαντικές συναυλίες:

Ads

5 Οκτωβρίου:
μια συναυλία αφιερωμένη στα 70 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη, Νίκου Σκαλκώτα και σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του, τη μουσική μπαλέτου «Η Λυγερή κι ο Χάρος».
18 Οκτωβρίου:
εγκαινιάζει τη νέα καλλιτεχνική της συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και ταυτόχρονα το πρόγραμμα προσκεκλημένων μαέστρων με μια σειρά 6 συναυλιών. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στη μουσική του Μότσαρτ και διευθύνει ο κορυφαίος μαέστρος Μίλτος Λογιάδης με σολίστ το πιάνο την Νεφέλη Μούσουρα.
Η σειρά συναυλιών στο μουσείο Μπενάκη συνεχίζεται με τη δεύτερη συναυλία στις 9 Νοεμβρίου, με έργα Περικλή Κούκου, Τσαϊκόφσκυ και Μπετόβεν, υπό τη διεύθυνση του Προέδρου της, Νίκου Μαλιάρα.
 
 
Τον Οκτώβριο, επίσης, η Φιλαρμόνια πραγματοποιεί την πρώτη στην ιστορία της εξόρμηση στο Εξωτερικό, προσκεκλημένη από τη Ελληνική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, σε μια συναυλία που δίδεται υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Θα παρουσιάσει το ορατόριο του Έλληνα συνθέτη Σάββα Καρατζιά, «Θεοφάνης ο Έλληνας», με θέμα έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες αγιογράφους της πρώιμης Αναγέννησης.
 
Συνεχίζοντας η δραστηριότητά της, τον Νοέμβριο, η Φιλαρμόνια επισκέπτεται για μία ακόμη φορά το Μέγαρο Μουσικής για να συμμετάσχει στον κύκλο συμφωνικών συναυλιών για τον Νίκο Σκαλκώτα, παρουσιάζοντας έργα του κύκλου συνθετών του Βερολίνου του Μεσοπολέμου, που επηρέασε καθοριστικά την πορεία και την καλλιτεχνική εξέλιξη του Σκαλκώτα.
 
Ταυτόχρονα, η Φιλαρμόνια πραγματοποιεί δύο κύκλους ηχογραφήσεων νέων έργων Αμερικανών συνθετών, σε συνεργασία με την Εταιρία Parma Productions.
 
Τον Δεκέμβριο, οι διεθνείς συνεργασίες της Φιλαρμόνιας συνεχίζονται. Κατ’ αρχάς, στα μέσα του μήνα, κορυφώνεται το αφιέρωμα της Ορχήστρας στη μνήμη του Νίκου Σκαλκώτα με την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του πρώτου της ψηφιακού δίσκου με έργα του Νίκου Σκαλκώτα, τα οποία παρουσιάζονται σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση.

Και, τέλος, από τις 21 Δεκεμβρίου ως τις 8 Ιανουαρίου, η Φιλαρμόνια πραγματοποιεί τη μεγάλη της διεθνή περιοδεία στην Κίνα, προσκεκλημένη του Κινεζικού Υπουργείου Πολιτισμού, για μια σειρά 12 συναυλιών σε διάφορες πόλεις. Μεταξύ των συναυλιών αυτών περιλαμβάνεται και η μεγάλη, επίσημη πρωτοχρονιάτικη συναυλία στο Πεκίνο, καθώς και μια συναυλία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, τη Σαγκάη, και συγκεκριμένα στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών των πόλεων αυτών, στις οποίες έχουν εμφανιστεί οι μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου και άλλες. Για την έκδοση του πρώτου ψηφιακού δίσκου και για την περιοδεία της Κίνας, η Φιλαρμόνια θα διοργανώσει αναλυτική συνέντευξη τύπου στα μέσα Δεκεμβρίου.
 
LINK προπώλησης για τη συναυλία της Φιλαρμόνιας στις 9/11
https://www.viva.gr/tickets/music/mouseio-benaki/nukterines-fantasies/