Στην εορταστική συναυλία για τα 91 του χρόνια παρευρέθηκε στις 17 Ιουλίου 2016 ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης, στο αγαπημένο του Βραχάτι. 

Ads

Η συναυλία, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Βέλου-Βόχας προσέλκυσε ένα πολυπληθές κοινό – αξίζει να επισημάνουμε ότι μεταξύ των κατοίκων κι επισκεπτών διακρίναμε και πολλούς Γάλλους και Γερμανούς θαυμαστές του – που θέλησε να τιμήσει τον συνθέτη του πανελληνίου και της οικουμένης, ο οποίος  γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στην Χίο, από πατέρα Κρητικό και μητέρα εκ Σμύρνης.
 
Το tvxs.gr ήταν εκεί και παρακολούθησε την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τους τραγουδιστές Πέγκυ Ζήνα, Παναγιώτη Πετράκη και Παναγιώτη Καραδημήτρη να ερμηνεύουν μοναδικά την αγαπημένη μουσική και τα τραγούδια  του δημιουργού, πάνω σε ποίηση Γκάτσου, Ελευθερίου, Ελύτη, Θαλασσινού, Γιάννη Θεοδωράκη, Μίκη Θεοδωράκη, Κακογιάννη, Καμπανέλλη, Κολοκοτρώνη, Λειβαδίτη, Ρίτσου, Τριπολίτη, σε μία εκδήλωση που πρόσφερε στιγμές συγκίνησης και ενθουσιασμού σε όσους παρευρέθηκαν για να συνεορτάσουν τα γενέθλια του Μίκη. Η παρουσία του ίδιου έδωσε άλλη διάσταση στην εκδήλωση, ενώ ενέπνευσε τους καλλιτέχνες που δεν παρέλειπαν να δηλώνουν τον σεβασμό και την αγάπη τους προς του κορυφαίο μουσικό, ο οποίος τους παρακολουθούσε φανερά ικανοποιημένος.  

image
 
Κάτω από το φεγγαρόφωτο και με τους ανέμους να έχουν κοπάσει, οι πάνω από  6.000 θεατές, που είχαν συρρεύσει στην παραλία Βραχατίου, απόλαυσαν επί δυόμιση ώρες τα διαχρονικά, φορτισμένα με μνήμες κομμάτια και χάρηκαν την αισθαντική ερμηνεία της γνωστής τραγουδίστριας Πέγκυς Ζήνα που για πρώτη φορά αναμετριέται με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.   

Οι καλλιτέχνες που την πλαισίωναν, στενοί συνεργάτες της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», ο γνωστός ηθοποιός και τραγουδιστής Παναγιώτης Πετράκης και ο λαϊκός τραγουδιστής από την Θεσσαλονίκη Παναγιώτης Καραδημήτρης ξεχώρισαν για την έντονη θεατρικότητα και το αυθεντικό λαϊκό μέταλλο φωνής αντίστοιχα, ξεσηκώνοντας το κοινό με τραγούδια που είναι συνυφασμένα με όλες τις εκφάνσεις της ζωή του, ενώ αγγίζουν όλες τις ηλικίες.

Ads

image
 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δημοφιλής τραγουδίστρια Πέγκυ Ζήνα, που έχει ξεχωρίσει στο ελαφρό και λαϊκό τραγούδι για την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της, έχοντας αποκτήσει  το δικό της, φανατικό κοινό, επιθυμούσε ιδιαιτέρως να ερμηνεύσει έργα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος υπήρξε πάντα τολμηρός στις συνεργασίες του.

image

Ο Μίκης, του πανελληνίου και της οικουμένης, της εμπιστεύτηκε τα τραγούδια του, τα οποία η γνωστή και για το ήθος και την σεμνότητά της τραγουδίστρια μελέτησε με μεγάλη προσήλωση, υπό την καθοδήγηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, κόρης του συνθέτη και ιδρύτριας της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», αλλά και του ίδιου του συνθέτη, έτσι ώστε να αποδώσει με ακρίβεια κι ευαισθησία το ύφος του περίτεχνου έργου.

image

Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του κοινού, το στοίχημα φαίνεται ότι κερδήθηκε, ενώ η ίδια, τόνισε πολλές φορές στην διάρκεια της μαγικής εκείνης βραδιάς, την χαρά και την τιμή που αισθανόταν, ερμηνεύοντας το συγκεκριμένο ρεπερτόριο και μάλιστα παρουσία του συνθέτη, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελούσε για εκείνην και το πιο σημαντικό «βραβείο».

image
 
Λίγο πριν η συναυλία φτάσει στο τέλος της εκτυλίχθηκε μια συγκινητική σκηνή. Αφού η Πέγκυ Ζήνα τραγούδησε το «Βρέχει στην φτωχογειτονιά» (σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη από την κινηματογραφική ταινία Συνοικία το όνειρο), αφιερώνοντάς το στον Μίκη Θεοδωράκη, κατέβηκε από την σκηνή και κατευθύνθηκε προς το μέρος τού συνθέτη, ο οποίος την συνεχάρη, ενώ ο ίδιος στράφηκε προς το κοινό που τον επευφημούσε. Στο σημείο εκείνο ξεκίνησε η αποχώρησή του υπό τους ήχους του Ζορμπά και τα ρυθμικά χειροκροτήματα 6.000 ανθρώπων, που τον συνόδευαν, ως ελάχιστο αντίδωρο και αναγνώριση της δικής του προσφοράς στην τέχνη και την κοινωνία.

image

 
Η εορταστική συναυλία έκλεισε με τους τρεις καλλιτέχνες, Ζήνα, Πετράκη και Καραδημήτρη να τραγουδούν μαζί με το κοινό Της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ, από το Άξιον Εστί του Ελύτη, έως ότου ξανασμίξουν στην επόμενη προγραμματισμένη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», παρουσία του συνθέτη, στην Τρίπολη στις 24.7.2016.
 
Ακολουθούν αποκλειστικές φωτογραφίες από την εορταστική εκδήλωση της 17ης Ιουλίου στο Βραχάτι και αφίσα της επικείμενης συναυλίας (Τρίπολη 24.7.2016, ώρα 21.00, είσοδος ελεύθερη).