Το tvxs.gr συνεχίζει το αφιέρωμά του στα νέα συγκροτήματα της ελληνικής ροκ, και όχι μόνο,  μουσικής σκηνής. Αν είστε ένα από αυτά στείλτε mail στο [email protected]. Σήμερα το tvxs σας συστήνει τους Klein Mein…

Ads

Eίναι πέντε επί σκηνής, οι περισσότεροι τους περνούν για Θεσσαλονικείς λόγω ονόματος, δεν έχουν μουσικά όρια, παίζουν τα πάντα και κυρίως διασκευές που ξαφνιάζουν τα αφτιά του ακροατή και  έχουν πολύ κέφι γι’ αυτό και ο κόσμος διασκεδάζει πολύ στα lives τους. Το tvxs συνάντησε τους Klein Mein και κάνοντας μία ώρα παρέα μαζί τους επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μία μπάντα όνομα και πράγμα. Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Τζαβάρα
 

Κλάιν Μαϊν: Άνευ ουσίας ή σημασίας. «Τρέχα γύρευε». «Καλά, χαιρετίσματα». Χρησιμοποιείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

 
Γνωρίστηκαν τυχαία το Φλεβάρη του 2010 σε ένα καφέ, πήραν μία playlist από μία λαϊκή-ποπ μπάντα, την  έφεραν στα μέτρα τους κι έτσι ξεκίνησαν να λειτουργούν ως Klein Mein. Το όνομά τους δεν προέρχεται από κάπου ούτε συμβολιίζει κάτι γι ‘αυτούς. Έτσι κι αλλιώς, και οι ίδιοι  θεωρούν ότι δεν έχουν μία συγκεκριμένη μουσική ταυτότητα, παίζουν μουσική για να διασκεδάζουν οι ίδιοι και ο κόσμος, αλλά έχουν άποψη για τα πάντα και κυρίως για ό,τι αφορά στη μουσική.
 

“Η αρχή έγινε επειδή θέλαμε να πειράξουμε τραγούδια που δε μας άρεσαν καθόλου και να τα κάνουμε να μας αρέσουν και στο τέλος καταλήξαμε να μας αρέσουν πιο πολύ διασκευασμένα απ’ ό,τι πριν. Οπότε, μετά  είπαμε να πειράξουμε και κομμάτια που μας αρέσουν” λέει ο Φίλιππος.
 

Στην ερώτησή μας για το πώς αντιδρά το κοινό, ακούγοντας το γνωστό σε όλους μας  “Δίχτυ” σε ρυθμούς jazz και blues εκείνοι απαντούν ότι οι αντιδράσεις διαφέρουν ανάλογα με τον ταχυδρομικό κώδικα. “Είναι ανάλογα την κουλτούρα του κοινού” υποστηρίζει ο Χρήστος. “ Η μπάντα έχει βρει το κοινό της, αλλά σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Τα “Πειραγμένα Λαϊκά”  αρέσουν  σ’ αυτούς που ακούν λαϊκά, τα “Πειραγμένα Ρεμπέτικα” αρέσουν σε αυτούς που ακούν ρεμπέτικα, όπως και τα “Πειραγμένα Ποπ” αρέσουν σε αυτούς που ακούν ποπ”.
 
Πρόκειται για ένα συγκρότημα που αντιμέτωπίζει τόσο τη σκηνή, όσο και τη ζωή με πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό και αυτό είναι που ξεσηκώνει πολύ το κοινό να συμμετέχει στο πρόγραμμά τους.  “ Έτσι είμαστε και αυτό βγαίνει και στη σκηνή.  Το χιούμορ είναι ανάγκη σήμερα και μέσα από ένα live καθένας το βιώνει άμεσα” λέει στο tvxs  o  Χρήστος. “Αυτός είναι και ο λόγος που βγαίνεις έξω. Για να περάσεις καλά και να διασκεδάσεις”, συμπληρώνει ο Σταύρος.

Για το ρόλο της παράδοσης στη μουσική ο Παναγιώτης θεωρεί ότι “η παραδοσιακή μουσική έχει φοβερές σύνθετες μελωδίες και εμπνεύσεις.
Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι έχουν παιχτεί όλα σε κανένα είδος. Απλώς, έχει λείψει το ζόρι. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι πρέπει να μας δοθεί ένα έναυσμα, για να εμπνευστούμε, γι’ αυτό οι καιροί είναι ενδιαφέροντες.

Ads

Θα προκύψουν πράγματα και να δεν προκύψουν από τη δική μας γενιά θα προκύψουν από την επόμενη”. Χαρακτηρίζουν πολλά τραγούδια που κυκλοφόρησαν από το ’80 έως και σήμερα ως “σκουπιδαριό” και έχουν πλήρη συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνουν απέναντι στο κοινό αλλά και στους εαυτούς τους. “Είναι καλύτερο να παίζεις κομμάτια της προκοπής, παρά να γράφεις πρόχειρα τραγούδια και να τα αναπαράγεις”.
 
Δεν έχουν μεγαλεπίβολα μουσικά όνειρα “ Κι ένα χαμόγελο να πάρεις είναι καλό”. “Ονειρεύομαι τραγούδια φωτεινά που θα τιμούν την ανθρώπινη ύπαρξη, θα απευθύνονται στους ανθρώπους με θετικές διατυπώσεις και θα προσφέρουν δύναμη και αγάπη, τρυφερότητα και ενθάρρυνση. Οραματίζομαι συναυλίες όπου όλοι μαζί, εμείς και εσείς, θα χορεύουμε, θα τραγουδάμε, θα χοροπηδάμε, θα επικοινωνούμε και θα βιώνουμε αγάπη” σημειώνει η Θέκλα. 

Τα νέα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα είναι πολύ καλά, αλλά “κάποιες φοβερές μπάντες δεν τις ακούει κανένας”,μας λέει ο Παναγιώτης με νεύρο. Η γυναικέια φωνή της παρέας προσθέτει “Γενικά, θα έλεγα ότι υπάρχει μια έντονη μουσική δραστηριότητα που κινείται σε όλο το φάσμα των ποιοτήτων και αυτό είναι φανταστικό. Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν στη δημιουργική διαδικασία ο καθένας από τη θέση του, την αισθητική του, με το δικό του βλέμμα και τη δική του πρόταση και, για μένα, είναι όλοι πολύτιμοι μιας και θεωρώ ότι η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η δημιουργία”   Λεφτά και αγάπη…“αγάπη ο καθένας για τον εαυτό του που θα τον διαφυλάξει από οποιονδήποτε οδυνηρό συμβιβασμό και έκπτωση, αγάπη ο ένας για τον άλλον που θα θέσει τις βάσεις μιας φωτεινής καρποφόρας συνεργασίας και  αγάπη για τη μουσική που θα ανοίξει την πόρτα στην δημιουργικότητα” είναι τα συστατικά για να πάει μία ελληνική μπάντα μπροστά. “Είναι δύσκολο, όμως για μία 5μελή μπάντα να είναι όλοι φίλοι” απαντάει ο Σταύρος στο αν παίζει ρόλο να είναι και φίλοι τα μέλη ενός συγκροτήματος.
 
Έχουν κυκλοφορήσει σε digital single την “Κρίση” και το “Φονικό” και αυτόν τον καιρό ετοιμάζουν τον πρώτο τους δίσκο σε παραγωγή Χρήστου Δάντη. Εκφράζουν την  αρνητική τους στάση απέναντι στη μουσική παιδεία που ετεροκατευθύνει τους νέους μέσα από τα ωδεία και τους κακούς δασκάλους αλλά όλα αυτά μέσα από το χιούμορ τους και τον αυθορμητισμό τους, δηλώνοντας ότι “αυτό που παίζουμε δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, είναι Klein Mein!”
 
 

Klein Mein είναι οι:
Φίλιππος Μπουραΐμης: Φωνές+ κοντραμπάσο
Θέκλα Ελένη Γαΐτη: Φωνές + αυγό + ντέφι + κλάβες
Παναγιώτης Αυγερινός: Κιθάρα+ Πίσω Φωνές
Σταύρος Αβραμίδης: Cajon + λίγο πιο πίσω φωνές
Χρήστος Σπηλιόπουλος: Πνευστά + ακόμα πιο πίσω φωνές

Διαβάστε επίσης: