Μονταζιέρα άγνοιας, ανεπάρκειας ή εσκεμμένης παραχάραξης «χτύπησε» ξανά σήμερα στην ομιλία Βαρουφάκη στη Βουλή, παρουσιάζοντας μια πρόταση του υπουργού Οικονομικών για μετακύλιση των ομολόγων της ΕΚΤ ως προαναγγελία… στάσης πληρωμών.

Ads

Επί της ουσίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε μια πρόταση που έχει καταθέσει και στο παρελθόν, που έχει συζητηθεί και στην ΕΚΤ και, στην πράξη, προβλέπει μετακύλιση πληρωμών σε συμφωνία με τους εταίρους – μια “μίνι”, δηλαδή, συμφωνημένη ελάφρυνση του χρέους.

‘Ομως τίποτα εξ αυτών δεν συγκράτησε το νέο μιντιακό… Αρμαγεδώνα, με τίτλους όπως: «Ρουκέτα Βαρουφάκη! Σκέψεις να μην πληρωθούν το καλοκαίρι τα ομόλογα της ΕΚΤ», «Θύελλα από σκέψη Βαρουφάκη για μετάθεση αποπληρωμής ομολόγων» κ.λ.π. Η εν λόγω «θύελλα» δε οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών να εκδώσει ανακοίνωση στην οποια έκανε λόγο για <διαστρέβλωση" και «κάκιστη δημοσιογραφία».

Για την ακρίβεια των γεγονότων, στη Βουλή, ο Γιάννης Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, παρουσίασε μια πιθανή λύση swap για τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι – μια λύση, που σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε να μεταθέσει την αποπληρωμή τους στο μέλλον. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ κατέχει ελληνικά ομόλογα 27 δις. ευρώ από την εποχή της προεδρίας Τρισέ και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) μπορεί να τα αγοράσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια να κάνει swap με την Ελλάδα με «ομόλογα εις το διηνεκές» (perpetual bonds).

Ads

«Swap μεταξύ ημών και του ESM είναι η λύση», είπε χαρακτηριστικά ο Γιανης Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι «τα 27 δισ. των ομολόγων που παραμένουν στην ΕΚΤ πρέπει να φύγουν εν μία νυκτί και να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Με swap». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «η ιδέα αυτή γεμίζει τον Μάριο Νράγκι με ένα μεγάλο φόβο, γιατί ο επικεφαλής της ΕΚΤ δίνει ένα μεγάλο αγώνα κατά της γερμανικής Bundesbank και του Βάιντμαν που μάχονται την ποσοτική χαλάρωση».

Η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε: «Στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση αποπληρωμής των SMP ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ (συνολικά 27 δισ. ευρώ) με τη διαμεσολάβηση του ESM και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και ESM. Κάποιοι διαστρέβλωσαν αυτή την αναφορά, ως πρόταση μη αποπληρωμής των SΜP ομολόγων. Τέτοιου είδους κάκιστη δημοσιογραφία πρέπει επιτέλους να απομονωθεί».

O διάλογος στο twitter με τον Πήτερ Σπίγκελ

Ενδεικτικό της απόλυτης διαστρέβλωσης των δηλώσεων Βαρουφάκη ήταν και ο διάλογος του υπουργού Οικονομικών με τον ανταποκριτή των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ στο twitter. Ο Σπίγκελ, ο οποίος δεν είθισται να είναι ιδιαίτερα φιλικός με τον υπουργό Οικονομικών, ανέβασε πρώτος στο twitter το βίντεο των δηλώσεών του γράφοντας: «Για όσους μιλούν ελληνικά, εδώ είναι οι αναφορές Βαρουφάκη που προκάλεσαν τόση σύγχιση σε όλους σήμερα το πρωί.»

«Εκτός από εκείνους, φυσικά, που ήταν παρόντες και δεν επαφείενται στην παραπλανητική δημοσιογραφία για να ενημερωθούν», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης, με τον Πήτερ Σπίγκελ να προσθέτει αμέσως μετά: «Στην πραγματικότητα έχετε κάνει αυτή την πρόταση και στο παρελθόν και έχει την υποστήριξη της ΕΚΤ. Δεν είμαι βέβαιος γιατί προκάλεσε τόση σύγχιση!».