Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι τράπεζες, καθώς οι ηλεκτρονικές απάτες το τελευταίο διάστημα είναι σε έξαρση. Ετησίως, περίπου 5 εκατ. ευρώ χάνονται λόγω της e-απάτης, με το φαινόμενο να παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση.
Ads
Διαδεδομένες και αναβαθμισμένες μέθοδοι που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα bankingnews.gr, είναι το «ξάφρισμα» (skimming) των συναλλαγών στο ΑΤΜ, αλλά και το «ψάρεμα» (phishing), που αφορά σε ηλεκτρονικά μηνύματα προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα.
Μόλις την Τρίτη, η αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση μιας σπείρας, που χρησιμοποιούσε ειδικές μεταλλικές τάπες για να παγιδεύσει ΑΤΜ τραπεζών και αποσπάσει χρήματα.
Ειδικότερα, τα μέλη της συμμορίας που δρούσαν νυκτερινές ώρες τοποθετούσαν ειδικές μεταλλικές τάπες στις εξόδους χρημάτων των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης με αποτέλεσμα όταν οι πελάτες – θύματα προσπαθούσαν να κάνουν ανάληψη χρημάτων να γίνεται μεν κανονικά η συναλλαγή και η χρέωση του λογαριασμού τους, αλλά τα χρήματα της ανάληψης να μην βγαίνουν από το μηχάνημα και οι πελάτες να μην τα λαμβάνουν. Οι δράστες που παρακολουθούσαν τη συναλλαγή, αφαιρούσαν στη συνέχεια τη μεταλλική τάπα και αποσπούσαν τα χρήματα. Από την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες με τη συγκεκριμένη μέθοδο διέπραξαν16 παγιδεύσεις ΑΤΜ.
«Πονοκέφαλο» στις τράπεζες προκαλεί και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή αποστέλλονται δεκάδες χιλιάδες e-mail με φερόμενο ως αποστολέα μεγάλη τράπεζα. Στο mail αναφέρεται ότι η τράπεζα ζητά από τους πελάτες της να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της κάρτας αναλήψεων τους, ώστε να ενεργοποιηθεί η νέα κάρτα, με ενσωματωμένο το PIN. Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όντως στη συγκεκριμένη τράπεζα γίνεται η μετατροπή αυτή, ενώ παράλληλα το e-mail είναι τόσο καλοφτιαγμένο και γραμμένο σε σωστά ελληνικά, με αποτέλεσμα πολλοί να μπερδευτούν και να δώσουν όντως τα στοιχεία τους.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, που επικαλείται η ιστοσελίδα, αν και οι e-απάτες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, η προστασία από τους επιτήδειους είναι απλή αν τηρηθούν ορισμένες βασικές προφυλάξεις. Για παράδειγμα είναι απαραίτητο το ΡC με το οποίο ο χρήστης συνδέεται στο Ίντερνετ να διαθέτει πρόγραμμα ελέγχου ιών. Επίσης, ο πελάτης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της εκάστοτε τράπεζας πρέπει να αποφεύγει να αποκαλύπτει εμπιστευτικά προσωπικά δεδομένα τα οποία με δόλιους τρόπους προσπαθούν τρίτοι να υποκλέψουν με ανακοινώσεις που οδηγούν σε ψεύτικα sites ή με παραπλανητικά e-mails. Η τράπεζα δεν ζητεί από τον χρήστη εμπιστευτικά προσωπικά δεδομένα, όπως τον κωδικό- User ID, το μυστικό- Ρassword, αριθμούς λογαριασμών ή καρτών κ.λπ., μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), ούτε στέλνει στους χρήστες εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω αυτού.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >