Αυτό που συνέβη στην Τυνησία δεν ήταν επανάσταση του Facebook, όπως αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο δεν είναι επανάσταση του Twitter, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος του New Yorker, Nicholas Thompson, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να δημιουργήσει μία επανάσταση -μπορεί ωστόσο να την ενισχύσει ή να την εμποδίσει.

Ads

Η τεχνολογία των social media ξεκάθαρα διαμορφώνει τα γεγονότα. Το Facebook και το Twitter έχουν αδιαμφισβήτητα επιταχύνει τις διαμαρτυρίες, διαδίδοντας νέα που διαφορετικά θα έκαναν πολύ μεγαλύτερο διάστημα να διαδοθούν, συνδέοντας ταχύτατα ανθρώπους που βρίσκονται σε αυταρχικές χώρες και πυροδοτώντας πάθη, υποστηρίζει ο κ. Thompson.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του, όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει διαβάσει πολιτικά μπλογκ, το διαδίκτυο είναι εξαιρετικό στο να σε κάνει να πιστεύεις σε κάτι πιο έντονα απ’όσο πιστεύεις ήδη. Και εάν πιστεύεις ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ ή ο Μπεν Αλί είναι ηλίθιοι, θα το πιστέψεις ακόμα περισσότερο μετά από λίγη ώρα στο διαδίκτυο. Αν πληκτρολoγήσεις #cairo στο Twitter, είναι δύσκολο να διαβάσεις τα tweets και να μη θελήσεις να βγεις στους δρόμους.

Πρέπει όμως να είναι κάποιος προσεκτικός όταν εξυμνεί την επιρροή των social media στις κοινωνικές διαμαρτυρίες. Καταρχάς, η τεχνολογία δε λειτουργεί πάντα υπέρ των ανθρώπων που κατεβαίνουν στους δρόμους. Οι κυβερνήσεις ελέγχουν όλες τις διόδους πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μπλοκάρουν ιστότοπους ή, όπως έγινε στην Αίγυπτο, να διακόψουν ολόκληρο το διαδίκτυο, φέρνοντας σε σύγχυση οποιονδήποτε έχει συνηθίσει να βασίζεται σε αυτό.

Ads

Στο Ιράν η κυβέρνηση είχε κάποια επιτυχία στη χρήση του διαδικτύου για να αναστατώσει και να επιβραδύνει τις διαδηλώσεις μετά τις τελευταίες εκλογές. Στην Τυνησία η κυβέρνηση χάκαρε τον κωδικό σχεδόν κάθε χρήστη Facebook στη χώρα. Εάν ο Μπεν Αλί δεν έπεφτε από την εξουσία τόσο γρήγορα, οι πληροφορίες αυτές θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμες. Τεχνολογικά εργαλεία μπορούν να είναι χρήσιμα για τις μάζες αλλά και για την εξουσία.

Κάτι άλλο που θα έπρεπε να μας ανησυχεί, ή έστω να προκαλεί ερωτήματα, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επαναστάσεις που εμπνέονται από το διαδίκτυο θα αλλάξουν τις χώρες μας. Κινήματα που επικεντρώνονται γύρω από hashtags συχνά δεν επικεντρώνονται γύρω από ηγέτες. Ποιος είναι ο Václav Havel της Τυνησίας; Τα κινήματα χωρίς ηγέτες έχουν τα πλεονεκτήματά τους: είναι τα χαρισματικά άτομα που είναι τα καλύτερα στην ηγεσία των κινημάτων τα πιο κατάλληλα για να κυβερνήσουν τη χώρα όταν αλλάξει η κυβέρνηση; Έχουν όμως και μειονεκτήματα: όταν πέσει μία κυβέρνηση ποιος θα κυβερνήσει;