Διαδηλώνοντας για την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία και στην ανταλλαγή των απόψεων, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης που απαγορεύουν την πρόσβαση στο YouTube και σε χιλιάδες άλλες ιστοσελίδες.

Ads

Παρά τη ζέστη, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη απαιτώντας ελεύθερη πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό και απαντώντας σε πρόσφατη δικαστική απόφαση που εδραίωσε την απαγόρευση του YouTube. Το ΥouTube, η δημοφιλής πύλη επιμερισμού βίντεο, έχει απαγορευτεί από μια σειρά δικαστικών αποφάσεων, η πρώτη από τις οποίες λήφθηκε στις 5 Μάη του 2008 για προσβολή της μνήμης της τουρκικής θρυλικής φιγούρας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Το πραγματικό πρόβλημα, σύμφωνα με τα δικαστήρια, είναι η μητρική εταιρεία του YouTube, η Google. Η γιγαντιαία μηχανή αναζήτησης είναι σε διαμάχη με την τουρκική κυβέρνηση για τους φόρους. Ένα άλλο μέρος της συνεχιζόμενης διαφοράς σχετίζεται με ορισμένες ιστοσελίδες που παρακάμπτουν τους κυβερνητικούς περιορισμούς επιτρέποντας πρόσβαση σε μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες. Ο εισαγγελέας Kursat Kural δήλωσε ότι 44 νέες διευθύνσεις μπορούν να παρέχουν πρόσβαση στο YouTube. Ο Nihad Karslı, δικηγόρος της İNTED, είπε ότι θα προβάλλει αντίσταση αν η απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου δεν δύναται να ανατραπεί και ότι ο επόμενος δρόμος που θα καταφύγει είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν χρειαστεί.

«Θεωρούμε ότι η Τουρκία είναι μια δίοδος πληροφοριών. Πώς μπορεί μια «λεωφόρος» να υπάρξει όταν έχουν μπλοκαριστεί 7.000 έξοδοι;», σημειώνει ένας διαδηλωτής. «Το Διαδίκτυο είναι το μόνο θετικό στοιχείο μιας δημοκρατικής ουτοπίας που μπορεί να υπάρξει χωρίς την ιεραρχία. Εμείς, ως χρήστες του Διαδικτύου, δεν δεχόμαστε νόμους που δεν αρμόζουν στην εποχή της πληροφορίας. Γνωρίζουμε ότι οι πρόσφατες πολιτικές που ακολουθούνται στο Διαδίκτυο από τα θεσμικά όργανα της κυβέρνησης είναι καθαρή λογοκρισία».

Ads