Ads

Την 17η Νοεμβρίου 1973 οι φοιτητές του Πολυτεχνείου εξεγείρονται σημαίνοντας την αρχή του τέλους της 7χρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών. Την 17η Νοεμβρίου του 2010 το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» σημαίνει την επιστροφή του στη δημόσια τηλεόραση, μετά από 2 χρόνια απουσίας, παρουσιάζοντας τους πενήντα πρωταγωνιστές της εξέγερσης που άλλαξε τον ρου της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας – της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σπάνιο έγχρωμο κινηματογραφικό υλικό αρχείου, αλλά και μαρτυρίες στελεχών του φοιτητικού κινήματος, μελών παράνομων αντιστασιακών οργανώσεων, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και ανθρώπων που υπηρέτησαν το καθεστώς των συνταγματαρχών, ζωντανεύουν ξανά τις μνήμες από τις ημέρες εκείνες και δίνουν πειστικές απαντήσεις στις νεότερες γενιές για το πώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα.

Το δίωρο ντοκιμαντέρ ξεκινά από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 που βρίσκει τους φοιτητές να έχουν καταλάβει το Πολυτεχνείο της Αθήνας. Επτά χρόνια μετά, η εξέγερση των φοιτητών στον ίδιο χώρο έμελλε να σημάνει το τέλος του φασιστικού καθεστώτος. Ένα τέλος που λίγοι γνωρίζουν πως βασίστηκε σε μια λανθασμένη πληροφορία…

Ads

Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ ο θεατής μεταφέρεται στα πέτρινα χρόνια της χούντας, όταν υπό τον ζυγό των συνταγματαρχών, η νεολαία σιγοβράζει και ψάχνει τρόπους να υψώσει το ανάστημα της. Η μοναδική μορφή αντίστασης είναι οι προκηρύξεις που δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης απήχησης. Έτσι αρκετές οργανώσεις καταφεύγουν στις βόμβες. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ένα νέο φοιτητικό κίνημα ξεκινά στα Πανεπιστήμια που κορυφώνεται με την κατάληψη της Νομικής τον Νοέμβριο του ’73 και το οποίο αλλάζει τους σχεδιασμούς των παράνομων οργανώσεων.

Τη δράση του κινήματος αυτού διηγούνται στην κάμερα του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», αντισταστιακοί και καλλιτέχνες, πρώην μέλη του ΡΦ, της Δημοκρατικής Άμυνας, της οργάνωσης «20η Οκτώβρη», καθώς και της ομάδας «Άρης» που προσπάθησε να δυναμιτίσει την αμερικανική πρεσβεία

Ιστορικής αξίας είναι επίσης οι μαρτυρίες των πρωτεργατών του κινήματος του Ναυτικού τον Μάιο του ’73, ο «διάλογος» ανάμεσα στον Κυριάκο Σταμέλο που διαπραγματεύθηκε την έξοδο των φοιτητών και τον Μιχάλη Γουνελά, επικεφαλής του τανκ που έσπασε την πόρτα, το βράδυ της 16ης προς την 17η Νοεμβρίου καθώς και η διήγηση του υφυπουργού της τότε κυβέρνησης Μαρκεζίνη για το κλίμα στο επιτελείο του Παπαδόπουλου και την ψυχολογική κατάσταση του δικτάτορα που άλλοτε είναι έξαλλος και άλλοτε κατηφής μπροστά στις διαγραφόμενες εξελίξεις.

Οι πρωταγωνιστές της εξέγερση της 17ης Νοέμβρη του ’73 μιλούν στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» και δηλώνουν: «εμείς είμαστε η πραγματική 17η Νοέμβρη»…

«Η Αληθινή Ιστορία της 17ης Νοέμβρη» την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010, στις 23:00, από τη ΝΕΤ.