Τη δυνατότητα επαναλειτουργίας όλων των τηλεοπτικών καναλιών (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) των ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και την επανέκδοση του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, περιλαμβάνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ, που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή.

Ads

Ειδικότερα, δύνανται να ενταχθούν στον ενιαίο φορέα, το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικών και περιφερειακών) που λειτουργούσαν την 11η Ιουνίου 2013 (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3 καθώς και τα ραδιοφωνικά Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ Σπορ, Κόσμος).

Στους σκοπούς του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα προστίθεται η συμβολή στην προσπάθεια εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης χωρίς την επιδίωξη κέρδους.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, μείωση μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, ουσιαστικός έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων του παρελθόντος, κατάργηση των υψηλών αποδοχών και προνομίων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Επίσης, όπως αναφέρεται, ο άμεσος έλεγχος της ΕΡΤ ΑΕ ανήκει στο κράτος με επιβολή κυρώσεων από το ΕΣΡ.

Ads

Σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, εξηγεί πως το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ θα ανέρχεται σε 2.500 άτομα. «Το άθροισμα των επιλέξιμων για πρόσληψη πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ συν όσων πρώην τακτικών υπαλλήλων απασχολούνται στη ΔΤ (ειδικός λογαριασμός διαχείρισης) με 2μηνες συμβάσεις και στη ΝΕΡΙΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από διαδικασίες ΑΣΕΠ, ανέρχεται σε 2.500, οι οποίοι αποτελούν το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ» αναφέρει ειδικότερα ο υπουργός Επικρατείας.

Το σύνολο των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ, πλην των οριστικά συνταξιοδοτηθέντων, είναι 2.305 άτομα. Εξ αυτών, απασχολούνται στη ΔΤ 652 άτομα και άλλοι 94 στη ΝΕΡΙΤ. Συνεπώς υπολείπονται για επαναπρόσληψη περί τα 1.550 άτομα. Με μέσο ατομικό μισθολογικό κόστος 24.000 ευρώ, το συνολικό μισθολογικό κόστος της νέας ΕΡΤ ανέρχεται στα περίπου 60.000.000 ευρώ ετησίως, το οποίο καλύπτεται πλήρως από το ανταποδοτικό τέλος, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Οι όροι του βαθμολογικού και μισθολογικού καθεστώτος του προσωπικού της εταιρείας, το οποίο προσλαμβάνεται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου καθορίζονται με συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της ΕΡΤ ΑΕ και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων.

Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας ρυθμίζεται η περίπτωση της εξαίρεσης από την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους για όσους καταναλωτές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θα αποφασισθούν με ΚΥΑ.

Το ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ θα έχει πενταετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μία φορά. Δύο από τα παραπάνω μέλη εκπροσωπούν τους εργαζόμενους της εταιρείας, εκ των οποίων το ένα έχει τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Εκλέγονται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία από τους εργαζόμενους. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ επιλέγονται έπειτα από δημόσια πρόσκληση του υπουργού Επικρατείας και αντίστοιχη εισήγηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή, η οποία και διατυπώνει άποψη.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου προβλέπεται για πρώτη φορά η σύναψη Συμφωνίας Αρχών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΡΤ ΑΕ, κατόπιν διαβούλευσης με το ΕΣΡ και τους εργαζόμενους. Με τη Συμφωνία Αρχών προβλέπονται οι όροι διασφάλισης του πλουραλισμού και της πολυφωνίας στην ενημέρωση, η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και οι κανόνες διαφάνειας των οικονομικών πόρων.

Επιτρέπεται επίσης, με απόφαση ΔΣ έπειτα από εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, η ανάθεση έργου ή ανεξάρτητων υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παραγωγή ή την επεξεργασία ή την παρουσίαση συγκεκριμένου ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού ή διαδικτυακού προϊόντος. Το κόστος των έργων, που ανατίθενται και παρέχονται, δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει το ποσοστό της τάξεως του 25 % του ετήσιου προϋπολογισμού των παρεχόμενων από την εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών προϊόντων.