Στα κεντρικά γραφεία ιστοσελίδας που ανήκει σε Τούρκο δημοσιογράφο εισέβαλε τη Δευτέρα η τουρκική αστυνομία, συλλαμβάνοντας τον ιδιοκτήτη της, που κατηγορείται για πιθανές διασυνδέσεις με «κοσμικό» δίκτυο. Το τελευταίο θεωρείται ύποπτο για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έντονη ήταν η αντίδραση της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων, ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα εξέφρασε την ανησυχία του για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα.

Ads

Η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο της ιστοσελίδας Oda TV στην Κωνσταντινούπολη και τις οικίες του ιδιοκτήτη της, δημοσιογράφου και συγγραφέα Soner Yalcin, καθώς και 3 συνεργατών του, σύμφωνα με το δικηγόρο Serkan Gunel.

Στη συνέχεια, ο Yalcin ανακρίθηκε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anatolia. Τα τουρκικά Μέσα ανέφεραν ότι οι εισβολές ήρθαν έπειτα από δημοσίευση Oda TV ενός βίντεο που έδειχνε ανυπόληπτους αστυνομικούς να ερευνούν το δίκτυο.

Η ενέργειες χαρακτηρίστηκαν από Τούρκους δημοσιογράφους ως άλλη μια επιχείρηση περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στη χώρα. «Η εισβολή δεν είναι κατά της Oda TV, είναι κατά της ελευθερίας του Τύπου», δήλωσε ο Atilla Sertel, επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων. Σύμφωνα με την Ένωση, η αστυνομία κατάσχεσε τους υπολογιστές της ιστοσελίδας, καθώς και τα έγγραφα και τις σημειώσεις του δημοσιογράφου. Πρόκειται για το τελευταίο παράδειγμα «μη ανοχής» απέναντι στους δημοσιογράφους, τόνισε η Ένωση.

Ads

Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι οι δίκες για την υπόθεση Εργκενεκόν αποτελούν ένα βήμα προς τη δημοκρατική αναμόρφωση της χώρας. Οι επικριτές, πάντως, τονίζουν ότι πολλοί από τους κατηγορούμενους είναι αθώοι και έχουν στοχοποιηθεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου να φιμωθούν οι διαφωνούντες και να υποβαθμιστεί η κοσμική κληρονομιά της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, Φράνσις Ριτσαρντόνε, δήλωσε πως «Από τη μια συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και από την άλλη γίνονται ομιλίες για την ελευθερία του λόγου. Δεν το κατανοούμε αυτό».

Στο μεταξύ, σε μια ξεχωριστή υπόθεση, ο συνταξιούχος στρατηγός Cetin Dogan παραδόθηκε στις αρχές τη Δευτέρα και οδηγήθηκε σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης. Λίγες μόλις ημέρες δικαστήριο αποφάσισε ότι περίπου 160 νυν και πρώην αξιωματικοί πρέπει να προφυλακιστούν μέχρι να βγει η οριστική απόφαση της δίκης για την «Επιχείρηση Βαριοπούλα», με τους κατηγορούμενους να διώκονται επίσης για επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι αυτής της υπόθεσης – μεταξύ αυτών και οι πρώην επικεφαλής της Αεροπορίας και του Ναυτικού – φυλακίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, που διέταξε επίσης η δίκη να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Το δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 29 αξιωματικούς που δεν εμφανίστηκαν στην εκδίκαση της υπόθεσης την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ αυτών και ο Dogan.