Σκληρό επιχειρηματικό πόκερ κι έναν παράλληλο πολιτικό πόλεμο ανοίγει η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στο Mega, μέσω της εξαγοράς από τον Φώτη Μπόμπολα του 20% του καναλιού.

Ads

Σ’ αυτό το πόκερ οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν να διεκδικεί ρόλο και ο όμιλος Μαρινάκη, ενώ καταλυτικό ρόλο θα παίξει η δημοπρασία των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ – μεταξύ τους και το ποσοστό του 22% που κατέχει ο εκδοτικός οργανισμός στο Mega – καθώς και η τελική στάση της πλευράς Βαρδινογιάννη, του μεγαλύτερου, μέχρι στιγμής, μετόχου του καναλιού.

Σε πρώτο χρόνο, το επιχειρηματικό παρασκήνιο και οι πολιτικές επιθέσεις από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι που καταγγέλλουν μεθοδεύσεις και σύμπραξη «παλαιάς και νέας διαπλοκής», πυροδότησαν σήμερα την δημόσια παρέμβαση του Φώτη Μπόμπολα – μια παρέμβαση που, αφ’ ενός αποκρούει τις κατηγορίες περί πολιτικής συναλλαγής και, αφ’ ετέρου, αφήνει αιχμές για τη στάση των έτερων, παλαιών μετόχων του Mega.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Έθνος ο Φώτης Μπόμπολας αναφέρει: «Με προσωπικό και οικονομικό κόστος, προχώρησα σε μια αμιγώς επιχειρηματική συμφωνία, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις, δείχνοντας στην πράξη ότι ως μέτοχος της «Τηλέτυπος» αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Καθαρά, δημόσια και χωρίς σκοπιμότητες. Το ίδιο αναμένω να κάνουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι (παλαιοί και νέοι), έτσι ώστε το Mega να λειτουργήσει ξανά και να επιστρέψει στην πρώτη θέση της τηλεθέασης, εκεί όπου πραγματικά ανήκει».

Ads

Με την δήλωση αυτή, ο Φώτης Μπόμπολας επιχειρεί να αποκρούσει τις καταγγελίες της ΝΔ, στελέχη της οποίας κάνουν λόγο για πολιτικές μεθοδεύσεις προκειμένου o έλεγχος του Mega να περάσει σε «φίλια προς την κυβέρνηση» επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ ουσιαστικά καλεί και την πλευρά Βαρδινογιάννη να ξεκαθαρίσει τη στάση της σε σχέση με το μέλλον του καναλιού.

Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο όμιλος Μαρινάκη αποφάσισε να διεκδικήσει την είσοδό του στο Mega, «χτυπώντας» το ποσοστό του 22% που κατέχει ο ΔΟΛ κατά τη δημοπρασία η οποία θα γίνει στις 31 Μαίου.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, επιχειρηματικές και τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι θα υπάρξει απάντηση και από την πλευρά Βαρδινογιάννη – μένει, ωστόσο, να φανεί ποιες συμμαχίες και ποιοι συσχετισμοί θα διαμορφωθούν.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, κυβερνητικές πηγές αποκρούουν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί πολιτικών παρεμβάσεων για τον έλεγχο του Μega και τονίζουν η συμφωνία Σαββίδη – Μπόμπολα αποτελεί «ιδιωτική επιχειρηματική συναλλαγή» που η νομιμότητά της κρίνεται με όλους τους θεσμικά προβλεπόμενους τρόπους.

Από την πλευρά των δημοσιογράφων στο Mega αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος με ανάρτησή του στο προσωπικό του blog εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι επιχειρούν να μπλοκάρουν την είσοδο Σαββίδη στο Mega σε βάρος των εγκλωβισμένων εργαζόμενων.

«Όταν ακούστηκε», γράφει μεταξύ άλλων, « ότι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης αγόρασε το 20% των μετοχών του κ. Φώτη Μπόμπολα, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι -ακόμα και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που έχουν κάπου βολευθεί- αναθάρρησαν.

Ένοιωσαν ότι ο «Γολγοθάς» τους, μετά από 14 μήνες, τελειώνει. Που να ήξεραν, οι άμοιροι, ότι θα τους έκοβαν τα φτερά με θανατηφόρες βολές ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και ο συνάδελφος και φίλος Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος για χρόνια έφαγε ψωμί από το Mega».

Και απευθυνόμενος στους τρεις πολιτικούς προσθέτει σε άλλο σημείο: «Μην παίζετε με το ψωμί των εργαζομένων. Και οι τρεις ευεργετηθήκατε από το Mega και τους εργαζομένους του.

Αποκλειστικό στασίδι είχατε στο Μεγάλο Κανάλι. Όποτε σας έκανε κέφι, με ένα τηλεφώνημα, βρισκόσασταν στα «φιλέτα» του δελτίου ειδήσεων και των εκπομπών του Mega. Και έρχεστε τώρα, να σταματήσετε την επαναλειτουργία του καναλιού και δεν περιμένετε να δείτε αν η όποια αγοραπωλησία είναι καθαρή και νόμιμη. Εάν υπάρχει ίχνος παρανομίας, θα είμαι και εγώ μαζί σας. Αλλά, κοιτάξτε τον καθρέφτη και οι τρεις σας. Και μετά να γίνεστε τιμητές των πάντων και να παίζετε με τις τύχες 500 και πλέον ψυχών. Δεν είμαστε ξένοι. Δεν ήρθαμε από το διάστημα…»