Ο μεγιστάνας Rupert Murdoch, ιδρυτής της News Corporation, κλείνει τα 80 του χρόνια την Παρασκευή 11 Μαρτίου. Όπως αναφέρει η Guardian, αν και οι επικριτές του Αυστραλο-αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία θα εύχονταν να έχει αποσυρθεί, η αλήθεια είναι ότι η επιχείρησή του δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή όσο τώρα και ο ίδιος συνεχίζει να σχεδιάζει τις μελλοντικές του επενδύσεις.

Ads

Ο Murdoch, είναι έτοιμος απ’ ο, τι φαίνεται να πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη επένδυσή της καριέρας του, την αγορά μετοχών ύψους 8 δισεκατομμυρίων λιρών από την βρετανική συνδρομητική πλατφόρμα ΒSkyB. H πρόθεσή του να εξαγοράσει μεγάλο μέρος της ΒSkyB δείχνει, σύμφωνα με ορισμένους, κάποιο προγραμματισμό του πριν αποσυρθεί από την εταιρεία. Από την άλλη, το ενδιαφέρον του για την συμμετοχή του στην ψηφιακή εφημερίδα iPad δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Οι επιδέξιοι χειρισμοί του Murdoch στο να αξιοποιεί τα επιχειρηματικά κέρδη επενδύοντας τα εκ νέου αλλού, τον οδήγησαν στην δημιουργία της εφημερίδας «Sun», του τηλεοπτικού δικτύου «Fox» και του «Sky». Ενώ άλλοι εκδότες εφημερίδων παρέμεναν σε αυτή την δραστηριότητα, ο Murdoch απλώς προχώρησε παρακάτω. Έτσι, ενώ τα κέρδη των εφημερίδων αυξάνονται ελάχιστα, η News Corporation μπήκε στο χώρο της τηλεόρασης με τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε, όταν η εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει την αγορά της BskyB, θα έχει κέρδη τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που πλήττει την εφημερίδα του ομίλου «News of the World», αναμένεται να οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις τις επόμενες εβδομάδες καθώς προκύπτουν νέες αγωγές. Ακόμα και ο Roger Ailes, ο διευθυντής της «Fox News», κατηγορείται ότι ο ίδιος ενθάρρυνε πρώην συνάδελφό του να πει ψέματα σε ερευνητές της υπόθεσης. Οι εξελίξεις αυτές, ωστόσο, δε φαίνεται να πλήττουν την οικονομική άνοδο της εταιρείας.

Ads

Μπορεί ο Murdoch να απέτυχε επανειλημμένα να ασχοληθεί με το διαδίκτυο, όμως το κινηματογραφικό στούντιο της Fox και οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, που επεκτείνονται πέρα από τις Η.Π.Α. και την Μ. Βρετανία (Γερμανία και Ιταλία), συνεχίζουν να του φέρνουν ανυπολόγιστα κέρδη. Σύμφωνα με έρευνα της BTIG, το 2015 η News Corporation θα έχει κέρδη ύψους περίπου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της BSkyB.