Η επίθεση χάκερ στη μεγαλύτερη πλατφόρμα για blog της Ρωσίας, καθώς και μια προειδοποίηση της υπηρεσίας πληροφοριών για το Gmail και το Skype έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες ότι οι ρωσικές αρχές προσανατολίζονται προς μία – κατά τα κινέζικα πρότυπα – επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης.
Ads
Δεδομένης την αναταραχής στο μουσουλμανικό κόσμο, που οδήγησε στην ανατροπή δύο ηγετών της Βόρειας Αφρικής και τη δυτική επέμβαση στη Λιβύη, η Μόσχα ανησυχεί για μια ενδεχόμενη αναταραχή στη χώρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου καθώς και των προεδρικών το 2012. Σε ένα κράτος όπου τα περισσότερα μέσα επικοινωνίας ελέγχονται από την κυβέρνηση, το Ίντερνετ αποτελεί ίσως το τελευταίο οχυρό της ελευθερίας της έκφρασης. Ρώσοι μπλόγκερ μπορούν ελεύθερα να ασκούν κριτική στις αρχές, να σχολιάζουν τη διαφθορά υψηλόβαθμων αξιωματούχων και να ανταλλάσσουν πληροφορίες χωρίς το φόβο λογοκρισίας.
Το τίμημα της ανοιχτής διαφωνίας μέσω του ίντερνετ ενδέχεται όμως να είναι αρκετά υψηλό ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου Μαρτίου, από τις οποίες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, πιθανόν να επανέλθει στην προεδρία που άσκησε την περίοδο 2000-2008. «Άνθρωποι κοντά στην κυβέρνηση πιστεύουν πως το διαδίκτυο θα είναι περισσότερο κρίσιμο Μέσο στις επερχόμενες εκλογές σε σχέση με τον παραδοσιακό Τύπο», δηλώνει στο Reuters ο Andrei Soldatov, επικεφαλής του think-tank Agentura.ru.
Την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 5 εκατ. μπλόγκερ – μεταξύ αυτών και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ – επλήγησαν από μια διαδικτυακή επίθεση που έκλεισε προσωρινά τη μεγαλύτερη πλατφόρμα για blog στη χώρα, www.livejournal.ru. «Είναι ένα τεστ ντράιβ στη διάρκεια μιας πολύ σημαντικής χρονιάς για να διαπιστωθεί αν είναι πιθανό να κλείσουν ιστοσελίδες, κυρίως κοινωνικής δικτύωσης, σε περίπτωση κινητοποιήσεων», εξηγεί ο Soldatov.
Ο Πούτιν και ο Μεντβέντεφ συγκεντρώνουν ποσοστά αποδοχής που ανέρχονται σχεδόν στο 70%, η δημοτικότητά τους ωστόσο παρουσιάζει κάμψη, εν μέρει λόγω της άποψης ότι τα σημαντικά έσοδα από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν φτάνουν στο λαό. Οι δύο άντρες έχουν δηλώσει πως θα αποφασίσουν μαζί ποιος από αυτούς θα διεκδικήσει την προεδρία της Ρωσίας το Μάρτιο.
Ο επικεφαλής του κέντρου επικοινωνιών της FSB Αλεξάντερ Αντρεγιέτσκιν δήλωσε την περασμένη πρόσφατα πως «η ανεξέλεγκτη χρήση» των Gmail, Hotmail και Skype αποτελούν «μια τεράστια απειλή για την εθνική ασφάλεια» και ζήτησε πρόσβαση στους παρόχους των υπηρεσιών.
Η Google δεν έχει απαντήσει ακόμη στο ενδεχόμενο να επιτρέψει την πρόσβαση των ρωσικών αρχών στο Gmail. Ο κολοσσός του διαδικτύου έχει έρθει σε σύγκρουση με την Κίνα για ζητήματα λογοκρισίας στο ίντερνετ και τον περασμένο μήνα κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση ότι δυσκολεύει τους χρήστες του Gmail να αποκτήσουν πρόσβαση στην υπηρεσία.
Από την πλευρά της, η Microsoft, στην οποία ανήκει το Hotmail, δήλωσε πως «η ασφάλεια των λογαριασμών και η ιδιωτικότητα αποτελεί εξαιρετική προτεραιότητα του Hotmail και σκοπεύουμε να κρατήσουμε όλα τα στοιχεία των πελατών μας απόρρητα. Συνεργαζόμαστε στενά με βιομηχανικούς ηγέτες και κυβερνήσεις παγκοσμίως».
Το Reuters επικοινώνησε με την FSB, που αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >