Στις 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών.  Μερικές μέρες μετά, η χώρα μας βρίσκεται και πάλι σε προεκλογική περίοδο και ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του. Λίγες εβδομάδες πριν από τις επαναληπτικές εκλογές ο Στέλιος Κούλογλου και το Ρεπορτάζ  Χωρίς  Σύνορα  παρακολουθούν πως πέντε εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, που όμως αποτελούν τη μικρογραφία της συγχρονης ελληνικής κοινωνίας, βίωσαν  τον προεκλογικό πυρετό. Μη χάσετε το νέο ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, “Τριάντα μέρες στη ζωή της Ελλάδας”, σήμερα στις 22:00 στη ΝΕΤ!

Ads

Οι ήρωές μας, μας εκφράζουν τη γνώμη τους για την κρίση στην Ελλάδα, για το πως φτάσαμε ως εδώ, για την ευθύνη των πολιτικών, ενώ βλέπουμε μαζί τους τις πολιτικές εξελίξεις των ημερών. Ποιό ήταν το βασικό κριτήριο με το οποίο ψήφισαν; Πόσο επηρεάστηκαν από τις προεκλογικές καμπάνιες των κομμάτων;  Φτάνουμε μαζί τους στις κάλπες, παρακολουθούμε τα αποτελέσματα των εκλογών και τι νόημα έχουν τελικά για τον καθένα.  Όλα αυτά ενώ καταγράφουμε την καθημερινότητα τους και πόσο αυτή έχει επηρεαστεί  από την οικονομική κρίση.

image

Λέων: Ο Λέων είναι άστεγος.  Μέχρι το 2008 και για 18 χρόνια ζούσε αγιογραφώντας. Το εισόδημα του ήταν αρκετά καλό και του προσέφερε μια άνετη ζωή. Από το 2008 και μετά τα πράγματα άλλαξαν,  οι παραγγελίες ελαττώθηκαν πάρα πολύ και στο τέλος του 2011 έφτασε σε σημείο να έχει ξοδέψει όλα τα χρήματα που είχε μαζέψει, δεν μπορούσε να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του και βρέθηκε στο δρόμο.  Από τα μέσα Νοεμβρίου είναι φιλοξενούμενος στον ξενώνα της ΜΚΟ Κλίμακα.

Ads

image

Χλόη: Η Χλόη είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ζει με τους γονείς της και τα δύο μικρότερα αδέρφια της. Παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία τα όσα συμβαίνουν.  Ανησυχεί για το μέλλον της ως νέα  που ετοιμάζεται να βγει στην αγορά εργασίας και δεν ξέρει αν θα καταφέρει. Τα όνειρά της έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά από τότε που αποφάσισε για πρώτη φορά  να ασχοληθεί με τη δικηγορία. Τότε η σκέψη να μείνει στο εξωτερικό, περιορίζονταν μόνο στην ιδέα ενός μεταπτυχιακού και ίσως ένα μικρό διάστημα επιπλέον για την απόκτηση προϋπηρεσίας.  Τώρα όμως, βλέπει πως ίσως εδώ δεν θα έχει καμία ευκαιρία για εύρεση εργασίας, με αξιοπρεπή μισθό, στον τομέα της.

image

Μάκης: Ο Μάκης είναι οδηγός ταξί. Το καθημερινό μεροκάματο έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης καθώς ο κόσμος δεν επιλέγει το ταξί ως μέσο  μεταφοράς.  Τα έξοδα όμως τρέχουν (οικογένεια, δάνεια κτλ). Έτσι ο Μάκης θα συνεχίσει να δουλεύει μέχρι να του πάρουν το δίπλωμα.  Καθημερινά στο ταξί του συναναστρέφεται με δεκάδες διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν μια άλλη ιστορία να του διηγηθούν.  Ακούει συνεχώς για το πόσο ο κόσμος υποφέρει από την κρίση αλλά και τι περιμένουν από τους πολιτικούς.

image

Γκάιντα: Η Γκάιντα είναι μετανάστρια από την Αίγυπτο.  Η οικογένειά της ήρθε στην Ελλάδα πριν από 20 χρόνια και με πολύ κόπο κατάφεραν μερικά χρόνια  αργότερα  να φτιάξουν την πρώτη επιχείρηση με αραβικά προϊόντα στην Αθήνα. Εδώ και 8 χρόνια η Γκάιντα είναι παντρεμένη με έναν Έλληνα και έχουν μαζί δύο παιδιά ηλικίας 4 και 2,5 χρονών.  H Γκάιντα δεν βιώνει μόνο τα προβλήματα μιας μετανάστριας στην Ελλάδα. Βιώνει επίσης και τα προβλήματα μιας μάνας που πρέπει να μεγαλώσει αξιοπρεπώς τα παιδιά της αλλά και της γυναίκας επιχειρηματία αντιμέτωπη με τα χαράτσια και τη κρίση της αγοράς. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είδε πολλές «σκούπες» μεταναστών να πραγματοποιούνται μπροστά από το μαγαζί της που βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους στο κέντρο της Αθήνας.

image

Νάσος Αλευράς: Ο Νάσος Αλευράς είναι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθηνών.  Το κόμμα που εκπροσωπεί δέχτηκε την πιο σκληρή κριτική  για  τα οικονομικά μέτρα που επέβαλε  καθώς και για τη διαχείριση της κρίσης. Ο ίδιος ο κ. Αλευράς βρέθηκε αντιμέτωπος με αγανακτισμένους πολίτες  που  εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκεια τους για τα όσα συμβαίνουν.  Πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που οι πολιτικοί  πραγματοποιούν  πλέον τις προεκλογικές τους εκστρατείες; Παρακολουθώντας την προεκλογική εκστρατεία  του Νάσου Αλευρά στην Α΄ Αθήνας βλέπουμε πως οι πολιτικοί σήμερα πραγματοποιούν τον προεκλογικό τους αγώνα. Ο υποψήφιος βουλευτής συναντά  και τον Λέοντα  που ψηφίζει στην Α’ Αθηνών και την Γκάιντα – που έχει το μαγαζί της  στην περιοχή –  προκειμένου να τους δώσει απάντηση στα ζητήματα που τους απασχολούν.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.rwf.gr

Στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, σήμερα, Τετάρτη 30 Μαΐου, στις 22:00, στη ΝΕΤ!