Με τον καταιγισμό κακών ειδήσεων που μας έφερε το 2011, η ανάγκη για καλά νέα είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα πιστεύει ότι καλά νέα υπάρχουν και εύχεται το 2012 να είναι γεμάτο από αυτά!

Ads

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, «Η Ελλάδα μπορεί: 11+1 τρόποι για να ξεφύγουμε από την κρίση», δεκάδες είναι ήδη  τα τηλεφωνήματα αλλά και τα emails ανθρώπων και οργανισμών, που θέλησαν να μας γνωρίσουν τις καινοτόμες δραστηριότητες τους.

Παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές:

Το 1ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων είναι ένα ακόμα σχολείο που διακρίνεται. «Στο νηπιαγωγείο μας εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια καινοτόμα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών θεμάτων. Το 2007 βραβευτήκαμε και το 2011 επαναβραβευτήκαμε με την πράσινη σημαία των Οικολογικών σχολείων, για τις περιβαλλοντικές μας δράσεις από την ΕΕΠΦ. Έχουμε πάρει πολλά βραβεία, το τελευταίο ήταν το 2011 από το υπουργείο Παιδείας από το θεσμό “Αριστεία και Καινοτομία στην εκπαίδευση”», μας ενημερώνει η Σταυρούλα Μιχαλοπούλου,   νηπιαγωγός και προσταμένη  στο 1o Νηπιαγωγείο Μελισσίων.

Ads

Το 4ο δημοτικό Βριλησσίων και το 4ο δημοτικό Γέρακα, είναι δύο σχολεία που έχουν κυριολεκτικά αλλάξει όψη! Οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τα σχολεία και τους δήμους προτρέπουν τους μικρούς μαθητές – στο πλαίσιο 2ωρης εικαστικής δραστηριότητας για κάθε τμήμα- να δώσουν ζωή στους τοίχους των σχολείων τους, ζωγραφίζοντας! «Τα οφέλη είναι πολύπλευρα, και προς τα κτίρια, αλλα προπαντώς μέσα στους μικρους εκκολαπτώμενους πολίτες, οι οποίοι διαπιστώνουν με χαρά, πως μπορουν να αλλαξουν το κλίμα στην καθημερινότητα του σχολείου τους με τα ίδια τα χεράκια τους!», μας γράφει η Ολυμπία Αρχοντάκη, υπευθυνη δημοσίων σχέσεων  του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα.

Πολλές ήταν και οι ελληνικές επιχειρήσεις που επικοινώνησαν μαζί μας για να μας πουν πως σε πείσμα των καιρών αντιστέκονται στην οικονομική κρίση με επιτυχία.

Η Constelex Technology Enablers, είναι μια εταιρία η οποία εστιάζει σε παραγωγή καινοτόμων προϊόντων οπτικών ινών με εφαρμογή στις τηλεπικοινωνίες (lasers και οπτικοί ενισχυτές) και την ιατρική (θεραπεία καρκίνου με χρήση laser το οποίο βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης). «Η εταιρία έχει ήδη προχωρήσει στην μεταφορά τεχνολογίας και την εμπορευματοποίηση νέων προϊόντων ενώ έχει κατοχυρώσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την προστασία της παραγόμενης τεχνογνωσίας (3 πατέντες έως σήμερα). Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η εταιρία είναι τεχνικός διευθυντής σε δύο Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που εστιάζουν σε ευρυζωνικά οπτικά δίκτυα επόμενης γενιάς τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν έως και 100 φορές γρηγορότερη πρόσβαση στους χρήστες», μας γράφει ο Σταύρος Κεχαγιάς, ένας από τους ιδρυτές της .

Η CrystalClearSoft είναι μία ακόμη καινοτόμος ελληνική επιχείρηση,  η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του ePublishing και ειδικεύεται στον σχεδιασμό και ανάπτυξη εκπαιδευτικών διαδραστικών εφαρμογών για χρήση με ηλεκτρονικούς διαδραστικούς πίνακες iPad – Android tablets. Οι εφαρμογές της  χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια μαθητές και καθηγητές σε όλον τον κόσμο.Η εταιρεία έχει συνάψει μακροχρόνιες συνεργασίες με ένα ιδιαίτερα σημαντικό πελατολόγιο στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Γαλλία, στην Ιταλία, στην Πολωνία, και στην Ελλάδα. Σε αυτό συγκαταλέγονται εκδοτικοί οίκοι που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο όπως Pearson-Longman, National Geographic Learning, McGraw Hill, Grupo SM (Ισπανία), CLE International (Γαλλία) κ.α. «Η CrystalClearSoft θεωρείται start-up company τόσο λόγω του μεγέθους της (το 2011 τα έσοδα θα είναι περίπου 550.000 ευρώ αυξημένα κατά 50% σε σχέση με το 2010) όσο και του γεγονότος ότι η ζήτηση για ψηφιακό διαδραστικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε παγκόσμια κλίμακα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα αμέσως επόμενα χρόνια», σχολιάζει στην ιστοσελίδα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα ο συν-ιδρυτής της,  Ηλίας Παρλαβάντζας.

Η εταιρεία «V-CUBES AE» είναι μία ακόμη ελληνική επιχείρηση με  πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Ασχολείται με την κατασκευή και προώθηση παγκοσμίως μιας σειράς κυβικών λογικών παιχνιδιών -mind games, έχοντας εδραιωμένη πατέντα και ΤΜ σε 52 χώρες. Όπως μας ενημερώνει ο Κωνσταντίνος Βερδές, επικεφαλής της εταιρίας, στα 4 χρόνια λειτουργίας της η «V-CUBES AE»  έχει λάβει  πρώτη Τιμιτική Διάκριση σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σχεδιάσης Παιχνιδιών Σκέψης, 3ο Βραβείο σε Διαγωνισμό Ελληνικών Εφευρέσεων του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης, πήρε την υψηλότερη βαθμολογία πανελληνίως από την Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας σε πρόγραμα «Ανάπτυξη Καινοτομικών Επιχειρήσεων κυριώς Υψηλής Έντασης Γνώσης», πήρε επίσης την υψηλότερη βαθμολογία πανελληνίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την Διαχειριστική Ευρωπαικών Προγραμμάτων στο γνωστό πρόσφατο προγραμμα πρόγραμα «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Επιχειρήσεων», ενώ η συσκευασία των προϊόντων της βραβεύθηκε φέτος με Χρυσό και Αργυρό Βραβείο στους δύο μεγαλύτερους Διαγωνισμούς Σχεδίασης Packaging παγκοσμίως. Με τα  7 παιχνίδια  παγκόσμιας εμβέλειας που έχει αναπτύξει και έχει παρουσιάσει στις μεγαλύτερες εκθέσεις παιχνιδών παγκοσμίως, έχει σπάσει  το παγκόσμιο μονωπώλιο 35 ετών του πιο διάσημου παιχνιδιού του «κύβου του Ρούμπικ», ταξιδεύοντας τα προϊόντα της σε πάνω από 80 χώρες.

Πέρισυ το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα είχε ταξιδέψει στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα όπου το ποδήλατο αποτελεί τρόπο ζωής. Φέτος, η εταιρεία CYCLOPOLIS ΕΠΕ μας ενημερώνει ότι έχει αναλάβει εδώ και περίπου ένα έτος τη δημιουργία του πρώτου πλήρως ελληνικού Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων. «Η CYCLOPOLIS αποτελεί το αποτέλεσμα της ιδιωτικής επένδυσης 9 ανθρώπων, οι 5 με διδακτορικό δίπλωμα από το ΕΜΠ και οι υπόλοιποι με μεταπτυχιακά διπλώματα (Master) σε επιστήμες, όπως Μηχανολογία, Ηλεκτρολογία, Ηλεκτρονική, Λογισμικό, Τηλεπικοινωνίες, Οικονομικά-Marketing, δηλαδή την «παλέτα» των γνώσεων που απαιτούνται για τον επιτυχή σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία Συστημάτων Κοινόχρηστων Ποδηλάτων», μας γράφει το μέλος της ομάδας Χαράλαμπος Σιακαντάρης.

Στροφή στην παράδοση και τα ιδιαίτερα προϊόντα της ελληνικής γης έχει κάνει  και η εταιρεία του Ερμή Τσοκαρά, η οποία δραστηριοποιείται  στην παραγωγή, συσκευασία και εμπορία αρωματικών φυτών-βοτάνων. «Προχωρώντας προς το μέλλον έχουμε δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης βοτάνων όπου σκοπός μας είναι τα ελληνικά βότανα να γίνουν ευρύτερα γνωστά και εντός (δυστυχώς σαν Έλληνες ενώ είμαστε από τις πιο πλούσιες χώρες παγκοσμίως σε ποικιλία, η ενασχόληση μας με αυτά είναι υποτυπώδης) αλλά και εκτός Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό φέτος συμμετείχαμε και στην Διεθνή Έκθεση της Anuga ώστε να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο γνωστό και το ελληνικό Τσάι Βουνού», όπως μας γράφει στο email που μας έστειλε. «Επίσης σε συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας ώστε να ασχοληθούν με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών προσπαθώντας να απεξαρτηθούν από τις υπάρχουσες κορεσμένες καλλιέργειες», συμπληρώνει.

Όλοι γνωρίζουμε τη Χίο για τη μαστίχα που παράγει. Πόσοι όμως γνωρίζουμε για τις άγριες ορχιδέες της; «Φέρνουμε κάθε χρόνο την άνοιξη στη Χίο δεκάδες ξένους τουρίστες για να δούν τις αυτοφυείς άγριες ορχιδέες του νησιού μας. Αυτό είναι αποτέλεσμα στοχευμένης προσπάθειας προς το κατάλληλο κοινό η οποία έχει πολλά περιθώρια επέκτασης και βελτίωσης σε όλη την Ελλάδα», μας γράφει ο Γιώργος Μισετζής.

Τέλος σπουδαίο σε κοινωνικό επίπεδο είναι και το έργο του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών – KE.Θ.Ι.Σ. «Είμαστε ΜΚΟ με έδρα το Ν.Σκοπό Σερρών. Πρωταγωνιστής σ’αυτήν την προσπάθεια είναι το ΑΛΟΓΟ!! Μέσω της κίνησής του, μεταφέρει νευρομυικά στον αναβάτη με αναπηρία, φυσιολογικά πρότυπα βάδισης! Βελτιώνεται ο συντονισμός των κινήσεων, η ισορροπία, ο μυικός τόνος και η ψυχολογία του αναβάτη. Εμείς στο Κέντρο μας, πλησιάσαμε τη φύση και το άλογο γιατί με την ιππασία εναρμονίζονται σώμα, ψυχή και μυαλό!» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης που μας έστειλε η Μαρία Λίγκα, εθελόντρια φυσιοθεραπεύτρια και η ίδια.

Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα συνεχίζει να αναζητά περισσότερα καλά νέα! Καλούμε επιστημονικές ομάδες, φορείς, επιχειρήσεις αλλά και μικρούς ήρωες της καθημερινότητας με καινοτόμες ιδέες και δράσεις να επικοινωνήσουν μαζί μας στο [email protected].

Το ταξίδι του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» στην «Ελλάδα που μπορεί» θα συνεχιστεί με νέες ιστορίες επιτυχίας. Επιχειρηματίες, συνεταιρισμοί, επιστήμονες, σχολεία, εκπαιδευτικοί οργανισμοί που διακρίνονται, αλλά και ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου, που είναι … Έλληνας! Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012, στις 22:00, από τη ΝΕΤ. 

Μετά από αίτημα πολλών τηλεθεατών, το πρώτο ντοκιμαντέρ της σειράς «Η Ελλάδα μπορεί», «11+1 τρόποι για να ξεφύγουμε από την κρίση» θα μεταδοθεί ξανά την ερχόμενη Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στις 22:00 από τη ΝΕΤ. Μέχρι τότε μπορείτε να την παρακολουθήσετε την εκπομπή στην web-tv του tvxs  ή στην ιστοσελίδα του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα».

Ακολουθήστε το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα στο facebook! Περισσότερες πληροφορίες και σχόλια στο www.rwf.gr.