Ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός δικού τους διαδικτυακού τόπου, που θα εγκαινιαστεί στα μέσα Δεκεμβρίου, οι πρώην συνεργάτες του Τζούλιαν Ασάνζ διαχωρίζουν τη θέση τους από τον καταζητούμενο πλέον από την Interpol ιδρυτή του WikiLeaks.

Ads

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung, οι πρώην συνεργάτες του Ασάνζ εμφανίζονται απογοητευμένοι από τον ιδρυτή της ιστοσελίδας, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω των διαρροών των απόρρητων εγγράφων αμερικανικών πρεσβειών από όλο τον κόσμο. Τον χαρακτηρίζουν αυταρχικό, ενώ σε ένα επικριτικό σχόλιο συνεργάτη του, εκείνος φέρεται να απάντησε ότι «Είμαι η καρδιά και η ψυχή αυτού του οργανισμού, ο ιδρυτής, ο φιλόσοφος, ο πρώτος προγραμματιστής, ο διοργανωτής, ο χρηματοδότης και όλα τα υπόλοιπα. Εάν έχεις πρόβλημα με αυτό, άντε χάσου».

Για την αποχώρησή του από το WikiLeaks, ο Ντάνιελ Ντομσάιτ-Μπεργκ, συνεργάτης του Ασάνζ στην Γερμανία δήλωσε στη Die Tageszeitung ότι «υπήρχε έλλειψη διαφάνειας ως προς το πώς λαμβάνονταν αποφάσεις». Ο ίδιος έχει παραιτηθεί από τον Σεπτέμβριο, ενώ έχει γράψει βιβλίο που αναφέρεται στην προσωπική του ενασχόληση με το WikiLeaks.

Σχετικά, πάλι, με το νέο διαδικτυακό τόπο που ετοιμάζουν οι πρώην συνεργάτες του Ασάνζ, επισημαίνεται ότι θα είναι διαφορετικός και με ευρεία προσέγγιση.

Ads

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη η Interpol εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά ιδρυτή του WikiLeaks. Ο 39χρονος Αυστραλός χάκερ και ακτιβιστής καταζητείται με διεθνές ένταλμα από τις αρχές της Σουηδίας, όπου τον βαραίνουν κατηγορίες περί βιασμού και παρενόχλησης (οι οποίες προέκυψαν μετά την δημοσιοποίηση μεγάλου όγκου στρατιωτικών απορρήτων πρώτα για τον αμερικανικό πόλεμο στο Ιράκ και κατόπιν γι’ αυτόν στο Αφγανιστάν).