Yπόμνημα για τη συζήτηση στη βουλή του ν/σ για την ίδρυση του νέου δημόσιου ρ/τ φορέα κατέθεσε η ΠΟΣΠΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ χαρακτηρίζουν «κυβερνητικό αλλά και παιδαριώδες κατασκεύασμα» το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ.
Ads
Διαβάστε επίσης:
Το σχέδιο Καψή για αποζημιώσεις – επαναπροσλήψεις στην ΕΡΤ
Το υπόμνημα της ΠΟΣΠΕΡΤ
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Στις 11 Ιουνίου η κυβέρνηση με μια αυθαίρετη, εκδικητική, παράνομη πράξη επέλεξε να κλείσει την ΕΡΤ. Στη συνέχεια αγνόησε τις αποφάσεις του ΣτΕ και προσπαθεί να φιμώσει τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, με επεμβάσεις ειδικών μονάδων της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο για αυτό το σκοπό, όπως απειλές, εκφοβισμό, τακτικές του «διαίρει και βασίλευε», συκοφαντίες, ενοχοποίηση των εργαζομένων με βάναυσους συκοφαντικούς και άδικους χαρακτηρισμούς, που στρέφονται ευθέως κατά της προσωπικότητας τους. Επίσης χρησιμοποίησε παράνομα ακόμα και ανταγωνιστές όπως ΟΤΕ, DIGEAκαι άλλους ιδιώτες.
Εμείς από την πρώτη ημέρα και μέχρι τώρα, δίνουμε έναν πάρα πολύ σημαντικό αγώνα. Με τις κινητοποιήσεις μας καταφέραμε όλη η κοινωνία να σταθεί στο πλευρό μας και να διεκδικήσει μαζί μας τη λειτουργία της ΕΡΤ. Γίναμε παράδειγμα αντίστασης σε αυτή την πολιτική, που «σκοτώνει» ανθρώπους και κοινωνικές δομές. Μετά την ΕΡΤ ξέρουμε καλά πως ο «ξαφνικός θάνατος» θα απλωθεί στη Δημοτική Αστυνομία, στους συμβασιούχους, στους ΟΤΑ, στα αμυντικά Συστήματα, σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία και ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο.
Για να μην θρηνήσουμε ένα – ένα τα θύματα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αντιστεκόμαστε. Το σύνθημα «Να μην κλείσει η ΕΡΤ» γρήγορα έγινε «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΜΑΥΡΟ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ. ΜΥΝΗΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ».
Προχωράμε ενωμένοι και δεν μπαίνουμε σε παζάρια μεταβατικού σχήματος. Αν η κυβέρνηση ήθελε να σταματήσει τη σπατάλη και τη διαφθορά που η ίδια δημιούργησε στην ΕΡΤ, ας είχε ξεκινήσει από τις διοικήσεις που διόρισε, από το Προσωπικό Ειδικών Θέσεων, από τα τσάμπα poolστα ιδιωτικά κανάλια, από τις εξωτερικές παραγωγές. Καταστάσεις που είχαμε καταγγείλει επανειλημμένως..
Μονάχα συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τις δράσεις μας και καλύπτοντας το κενό της κυβέρνησης, μπορούμε να κρατήσουμε ανοικτή την ΕΡΤ με όλους τους εργαζόμενους της και όλες τις δραστηριότητες. Να σταματήσουμε το τσουνάμι λουκέτων στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.
Για εμάς ένας είναι ο δρόμος.
Συνεχίζουμε την εκπομπή του προγράμματος. Ανοίγουμε τα μικρόφωνα σε όλο το λαό, που τρία χρόνια τώρα υποφέρει από τις πολιτικές των μνημονίων. Δίνουμε φωνή στην κοινωνία, όπως είναι ο ρόλος και η αποστολή της Δημόσιας Τηλεόρασης. Με πολιτισμό ενημέρωση ψυχαγωγία.
Μόλις προχθές η κυβέρνηση με την χρήση αστυνομίας κατεβάζει τους διακόπτες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης αφού αυτό που την ενδιαφέρει είναι να σιγήσει η φωνή και το πρόγραμμα που ηρωικά επί μέρες εκπέμπουμε εμείς οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.
Ο κος Κάψης απέρριψε όλες τις προτάσεις διεξόδου που επίσημα του καταθέσαμε αφού το μόνο που ενδιαφέρεται είναι το απολυμένο τακτικό προσωπικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης να επιστρέψει ως συμβασιούχοι του Υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία νέας λήξης της εργασιακής σύμβασης.
Αγωνιζόμαστε για να υπερασπίσουμε όχι μόνο τις 2.700 θέσεις εργασίας και τις θέσεις των συμβασιούχων στον κλάδο, αλλά και την ελεύθερη ενημέρωση, τους θεσμούς το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΡΙΤ
Το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ μπορεί να χαρακτηριστεί ευθύς εξ αρχής ως ένα κυβερνητικό αλλά και παιδαριώδες κατασκεύασμα που υπηρετεί δύο στόχους:
Η ΝΕΡΙΤ επιχειρείται να φτιαχτεί πάνω στα χαλάσματα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και στο μαύρο φόντο της σκοταδιστικής αντίληψης αποφασίζουμε και διατάσουμε και απολύουμε 3.000 εργαζόμενους εν μία νυκτί. Η ΝΕΡΙΤ λοιπόν σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε όχι μόνο δεν ξεκόβει τον ομφάλιο λώρο κυβέρνησης και Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης αλλά τον τυλίγει σαν θηλιά στο λαιμό της, εξασφαλίζοντας τον βέβαιο πνιγμό της αφού χωρίς την εμπειρία των ανθρώπων της ΕΡΤ και την πλήρη αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της και του συνόλου της περιουσίας που ο ελληνικός λαός την προίκισε επί δεκαετίες μέσω του ανταποδοτικού τέλους δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη ανταγωνιστική, ποιοτική, πλουραλιστική και επιμορφωτική Δημόσια Τηλεόραση.
Η κυβέρνηση θέλει συνειδητά την πριμοδότηση της ιδιωτικής δυναστείας της ημισελήνου, των φθηνών εισαγόμενων σήριαλ μαζικής κατανάλωσης και της επιχειρηματικής διαπλοκής και όχι μία οικονομικά αυθύπαρκτη, αυτοδιοικούμενη με διαφανείς διαδικασίες Δημόσια Ραδιοτηλεόραση που θα λογοδοτεί και θα ελέγχεται από τον ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να επιτύχει τον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο επί του νέου φορέα, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια, εντελώς αντίθετα από όσα αναφέρονται στην σχετική αιτιολογική έκθεση (Α.5. Ζητούμενο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα ήταν και είναι η μετατροπή της από κυβερνητική/κρατική σε δημόσια …). Έχουμε δηλαδή όπως θα εξηγηθεί παρακάτω μία ρητορική που προσβάλλεται βάναυσα από την πραγματικότητα. Όπως στις 11 Ιουνίου, η κυβέρνηση προσπάθησε να δικαιολογήσει το έγκλημα του μαύρου με τις «αμαρτίες» της ΕΡΤ, τις οποίες η ίδια στήριξε με μανία και διόγκωσε, έτσι και τώρα με το νομοσχέδιο νομίζει ότι θα παραπλανήσει, αντιστρέφοντας στα λόγια την πραγματικότητα.
Να αποκρύψει το πραγματικό όραμα της κυβέρνησης για έναν κυβερνητικό Οργανισμό ραδιοφώνου, τηλεόρασης και διαδικτύου, όπου όμως θα εξαφανιστεί οποιαδήποτε φωνή προώθησης του πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης της χώρας μας. Είναι γνωστή η δυσανεξία της σημερινής ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης σε ό,τι σχετίζεται με την παγκόσμια και εθνική πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση, την οποία θεωρεί «κατασκεύασμα της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς»!!! Για το λόγο αυτό στο νομοσχέδιο, αποκρύπτεται το τελικό σχέδιό της (όπως όμως διέρρευσε πριν την επίσημη κατάθεση του νομοσχεδίου μέσω της Real) για εξαφάνιση των προγραμμάτων που συνέβαλλαν στην προώθηση της ελληνικής και παγκόσμιας κουλτούρας, όπως η ΕΤ1, το δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΑ, το ΚΟΣΜΟΣ και το πολύγλωσσο ΦΙΛΙΑ καθώς και η μανία να εξαφανίσουν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.
Η συμπρωτεύουσα, η Θεσσαλονίκη θα συνεχίσει να έχει την απαραίτητη ραδιοτηλεοπτική παρουσία; Θα συνεχίσει να υπάρχει η αυτοτελής ΕΤ3, και τα τρία ραδιόφωνα με πλήρες πρόγραμμα;
Ή θα λειτουργούν μόνο για κάποιες ώρες την ημέρα, όπως διαφαίνεται από τις μέχρι τώρα διαρροές της κυβέρνησης;
Είναι αλήθεια ότι θα μείνουν ελάχιστοι περιφερειακοί σταθμοί, οι οποίοι αναδεικνύουν τα τοπικά ήθη και έθιμα και διατηρούν την κοινωνική συνοχή;
Όπως έγινε με το ιστορικό περιοδικό ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ που εκδίδεται από το 1938, το όνομα του οποίου έχει κλαπεί μετά το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ, και δεν έχει γίνει καμιά κίνηση διαφύλαξής του από τον υπεύθυνο υπουργό και διαχειριστή.
Με τον ίδιο τρόπο, δια της παράλειψης, φρενάρουν την τεχνολογική αναβάθμιση της ΕΡΤ και την μετατρέπουν από πρωτοπόρο σε ουραγό στις τεχνολογικές εξελίξεις, εξαφανίζοντας από το χάρτη το πρόγραμμα ΕΡΤ HD (High Definition) που όσο πολεμήθηκε από τα ιδιωτικά κανάλια, άλλο τόσο αγαπήθηκε από τους έλληνες πολίτες. Είναι λοιπόν σαφής η πρόθεση μεγάλης συρρίκνωσης και υποβάθμισης του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, μόνον που δεν τολμούν να το πουν από τώρα, αλλά το αφήνουν να διαφανεί από τις σκόπιμες παραλείψεις στο νομοσχέδιο της ΝΕΡΙΤ.
Το μοναδικό αρχείο της ΕΡΤ, για το οποίο όλοι περηφανευόμαστε, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί, να αποψιλωθεί και να διαμοιραστεί στους κομματικούς φίλους, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
Επιπλέον πολλοί δημιουργοί έχουν εκχωρήσει τα δικαιώματα μόνο στην ΕΡΤ, χωρίς να είναι δυνατή η εκχώρησή τους σε άλλο φορέα.
Από μια απλή ανάγνωση του σχεδίου Νόμου για την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ, προκύπτει αυτό το οποίο η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι ακύρως απολυθέντες εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν από την πρώτη στιγμή επισημάνει, ότι δηλαδή πρόκειται για πλήρη μεταβίβαση επιχείρησης κατά την έννοια του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Δικαίου. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει αφενός από την ΚΥΑ ΟΙΚ.02/11.06.2013 για την κατάργηση της ΕΡΤ και αφετέρου από το σχέδιο Νόμου για τη ΝΕΡΙΤ μεταβιβάζεται από την ΕΡΤ Α.Ε. στην ΝΕΡΙΤ Α.Ε., μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, το αντικείμενο της δραστηριότητας (υπηρεσία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης), το σύνολο των μέσων παραγωγής και το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ (βλ. άρθρο 16, παρ. 3 του σχεδίου Νόμου για τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε.)
Επομένως, είναι προδήλως παράνομη η μη μεταφορά του προσωπικού της ΕΡΤ Α.Ε. στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του κύρους της ΚΥΑ για την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε. ζήτημα το οποίο εκκρεμεί ως γνωστόν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Περαιτέρω και κατά συνεχιζόμενη παραβίαση της απόφασης 236/2013 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ ελλείπει από τις μεταβατικές ρυθμίσεις του σχεδίου Νόμου για τη μεταβίβαση της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. οποιαδήποτε πρόβλεψη για την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη συνέχιση λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η οποία όπως η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει επανειλημμένως επισημάνει δύναται να τελεστεί με αποτελεσματικότητα στην πράξη μόνο δια της συνέχισης λειτουργίας του συνόλου του προσωπικού και των μέσων παραγωγής που συναποτελούν την ΕΡΤ.
Σε συνδυασμό με την παρατήρηση στο ανωτέρω σημείο, σημειώνεται ότι είναι παράνομο αλλά και αλυσιτελές να αφεθεί ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας χωρίς ικανό και επαρκές προσωπικό δεδομένου ότι οι προβλέψεις για τη στελέχωσή του με προσωπικό αορίστου χρόνου αφενός μεν δεν διασφαλίζουν τη μεταφορά σε αυτόν του συνόλου του προσωπικού της ΕΡΤ ως όφειλαν, αφετέρου δε δεν ορίζουν πως συναρτώνται με το καθεστώς περιορισμού προσλήψεων και την ιδιαίτερη περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία προσλήψεων που αυτή τη στιγμή ισχύει. Περαιτέρω, είναι σαφές ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία σχέσεων εξαρτήσεως που δεν συνάδουν προς την εξαγγελλόμενη ανεξαρτησία του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα δια της μετατροπής αυτού σε ένα μηχανισμό προσλήψεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, έργου και εργαζομένων κατ’ αποκοπή. Η χρήση ελαστικών σχέσεων εργασίας στο νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα την οποία φαίνεται ότι ευνοεί το προωθούμενο σχέδιο Νόμου και που τους όρους θα τους καθορίζει η υπογραφή σύμβασης! ασφαλώς υπηρετεί σκοπιμότητες που δεν συνδέονται με την ανεξάρτητη από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα λειτουργία του αλλά είναι και παράνομη, ως ευθέως αντίθετη προς την εκ του Νόμου υποχρέωση μεταφοράς της σε αυτόν του συνόλου των εργαζομένων της ΕΡΤ χωρίς καμία υποβάθμιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Οι αμοιβές και οι αποζημιώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις αντί να τις καθορίζουν με ΚΥΑ στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.
Περαιτέρω, δεν γίνεται αντιληπτή η πρόβλεψη ότι στο Διοικητικό Συμβούλιου του νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μπορούν να συμμετέχουν έως και 2 υπάλληλοί του – ή αρχή της Διαφάνειας και η ευρύτερα αποδεκτή αξία της συμμετοχής των εργαζομένων στη Διοίκηση επιβάλλουν δύο εκ των μελών του ΔΣ να προέρχονται από τους εργαζομένους μετά από πρόταση της ΠΟΣΠΕΡΤ
Η επιδιωκόμενη ανεξαρτησία στη λειτουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης φαίνεται να επιχειρείται διά του μηχανισμού του Εποπτικού Συμβουλίου το οποίο προβλέπεται να έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με την επιλογή της Διοίκησης της ΝΕΡΙΤ και του τρόπου λειτουργίας αυτής, πλην όμως το ίδιο αυτό το Εποπτικό Συμβούλιο εν τέλει επιλέγεται στο σύνολό του μόνο από τον αρμόδιο Υπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, δηλαδή από την Κυβέρνηση. Ασφαλώς υπάρχουν διαδικασίες που επιτρέπουν τη διασφάλιση ανεξαρτησίας και διαφάνειας όπως η πρόβλεψη αρμοδιότητας για την επιλογή του Εποπτικού Συμβουλίου από τη Βουλή των Ελλήνων, τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή ανεξαρτήτων αρχών όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς. Συνεπώς οι υφιστάμενες διατάξεις παρότι προβλέπουν μία περίπλοκη διαδικασία ορισμού του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ δεν συνεπάγονται στην πράξη απομάκρυνση αυτής από τον κυβερνητικό έλεγχο. Περαιτέρω, παρότι εξαγγέλλεται ότι το Εποπτικό Συμβούλιο διασφαλίζει την ανεξάρτητη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ δεν προβλέπεται με ποιά διαδικασία, με ποια κριτήρια, σε ποιούς χρόνους, ενώπιον ποιών οργάνων, με ποιά ένδικα βοηθήματα και μέσα ή με άλλες θεσμικές πράξεις και με ποιές έννομες συνέπειες δύναται το εν λόγω Εποπτικό Συμβούλιο να επιδιώξει και να επιτύχει αποκατάσταση της ανεξάρτητης λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ σε περίπτωση διασάλευσης αυτής.
Η πρόβλεψη που υπάρχει στο νέο σχέδιο Νόμου για το ανταποδοτικό τέλος είναι απολύτως ελλιπής και μη ικανοποιητική, εμφανίζεται δε σαφώς υποδεέστερη της αντίστοιχης ρύθμισης που υπάρχει στον ιδρυτικό της ΕΡΤ Νόμο 1730/1987. Στο σχέδιο Νόμου για τη ΝΕΡΙΤ δεν προβλέπονται ούτε οι υπόχρεοι καταβολής του ανταποδοτικού τέλους, ούτε το ύψος αυτού, ούτε ο τρόπος είσπραξης του και διασφάλισης του, υπέρ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Πρέπει όμως να υπάρχει πλήρης πρόβλεψη ήδη σε επίπεδο Νόμου και να μην αφεθεί η χρηματοδότηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε επιμέρους Υπουργικές Αποφάσεις χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται ούτε το ύψος αυτού, ούτε η είσπραξή του από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως συνέβη με τις πρόσφατες ρυθμίσεις με τις οποίες το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ κατευθύνθηκε παρανόμως προς άλλους σκοπούς και αποδέκτες.
Τέλος σημειώνεται ότι η εξαγγελλόμενη παρουσίαση όλων των πολιτικών θέσεων και κομματικών προσπαθειών, γενικότερα αλλά και ιδίως σε προεκλογική περίοδο δεν προκύπτει εάν και πως συναρτάται προς τις αποφάσεις ιδίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των αντιδημοκρατικών θέσεων. Εάν δηλαδή ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα μπορεί άνευ ετέρου να χρησιμοποιείται για την προβολή και προώθηση απόψεων, πολιτικών φορέων που αντιστρατεύονται το Δημοκρατικό Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα, την προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον σεβασμό της αξίας όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτου φύλου, φυλής , θρησκεύματος και ιδεολογίας κτλ.
Πώς επιτυγχάνεται ο ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος
Η εξυγίανση της ΕΡΤ δεν αποτελεί ζήτημα νέων ρυθμίσεων αλλά πρωτίστως ζήτημα εφαρμογής ρυθμίσεων. Πλαίσιο υπήρχε και υπάρχει δεν τηρείται όμως. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε την υλοποίησή τους που πολύ αμφιβάλουμε ότι θα γίνουν.
Οι ευεργετικές συνέπειες που θα έχει η παρέμβαση στην οικονομία της χώρας περιγράφονται με την έκφραση “μεγάλες και απροσδιόριστες”. Δηλαδή για μια ακόμα φορά είμαστε αντιμέτωποι με μια απίστευτη προχειρότητα στη διαχείριση ενός ζητήματος που προκάλεσε ακόμα και την πιθανή πτώση της κυβέρνησης.
Τί σημαίνει απροσδιόριστες; Πώς και πόσο χρόνο χρειάζεται για να υπολογιστεί κάτι τέτοιο όταν τα δεδομένα είναι γνωστά σε όλους;
Η ΕΡΤ είναι γνωστό ότι έκλεισε κερδοφόρα (πλεονασματική και τα δύο τελευταία έτη με σωρευτικό όφελος πάνω από 90 εκ. ευρώ).
Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ ακριβώς όταν τα οικονομικά της βρέθηκαν στην καλύτερη περίπτωση εδώ και δύο δεκαετίες.
κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το νέο οικονομικό αποτέλεσμα ενώ έχει χειροπιαστό το τελευταίο διάστημα.
Για το 2013 προβλεπόταν από τον προϋπολογισμό του Υπ. Οικονομικών και του ΔΣ της ΕΡΤ η συνέχιση της πληρωμής του ΛΑΓΗΕ , 6 εκ. το μήνα, και 41 εκ. στον Κρατικό Προϋπολογισμό
Αντίθετα οι λανθασμένες πράξεις της κυβέρνησης θα επιβαρύνουν το προϋπολογισμό άμεσα με τουλάχιστον 300 εκ.ευρώ και πολλά διαφυγόντα κέρδη όπως πληρωμή συμβολαίων και άλλων. Εδώ είναι η ανυπολόγιστη ζημιά που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε ότι αφορά το πλαίσιο λειτουργίας και διαχείρισης της νέας εταιρίας παρατηρούμε πως συνεχίζεται η κρατική παρέμβαση αφού πάρα πολλές Κ.Υ.Α. καθορίζουν αμοιβές συμβούλων, προέδρων και άλλων στελεχών. Πάλι στην πλάτη της νέας εταιρίας και των εργαζομένων θα παίζεται το παιχνίδι των ημετέρων και φίλων.
Δύο κατ’ εξαίρεση διατάξεις δημιουργούν τεράστια προβλήματα για την μελλοντική εταιρία.
Από τον Υπουργό Επικρατείας άρα και τον απόλυτο έλεγχο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε μια τόσο δύσκολη για τον τόπο συγκυρία καθώς και η δυνατότητα πρόσληψης και ανάθεσης έργου και προσδιορισμού των αποδοχών για την κάλυψη των αναγκών της νέας εταιρίας. Η αδιαφάνεια των προσλήψεων και το ύψος των αμοιβών πάλι στα χέρια του διορισμένου προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου.
1.
· Στη ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. το ανώτατο όργανο είναι το Εποπτικό Συμβούλιο. Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, η συγκρότηση του Εποπτικό Συμβούλιο . Γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο (;) ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Επικρατείας και του Υφυπουργού αρμόδιου για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
· Το Εποπτικό Συμβούλιο, στη συνέχεια και κατ’ εξαίρεση διορίζει τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. Άρα οι διαδικασίες για την διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας καθώς και η στελέχωση της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. είναι στην διακριτική ευχέρεια των διορισμένων και όχι εκλεγμένων οργάνων διοίκησης.
2.
· Στην ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. νέος θεσμός ο «Μεσολαβητής» που είναι αρμόδιος για την εξέταση καταγγελιών, παραπόνων κ.λπ.
Ποιος τον επιλέγει;
Το Εποπτικό Συμβούλιο από κατάλογο (3) υποψηφίων που καταρτίζει ο Δ/νων Σύμβουλος και μόνο από Δημοσιογράφους
Στην ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. νέος θεσμός «Επιτροπή Δεοντολογίας»
η Επιτροπή είναι τριμελής και απαρτίζεται από τον μεσολαβητή και (2) μέλη
Ποιός τα επιλέγει;
Το Εποπτικό Συμβούλιο, από κατάλογο (4) υποψηφίων που καταρτίζει ο Δ/νων Σύμβουλος
Ποιος ελέγχεται και από ποιον; ο Δ/νων Σύμβουλος και η Διοίκησή του, που έχει διοριστεί από την κυβέρνηση από άτομα που ουσιαστικά ο ίδιος έχει ορίσει.
Θα πρέπει να γίνει ρητή αναφορά στο πως και με ποιόν τρόπο η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα προσδιορίζει με ειδικό τιμοκατάλογο τις υπηρεσίες που παρέχει στο σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας έτσι ώστε να σταματήσει η εκμετάλλευση που γίνεται από την εκάστοτε ηγεσία σε σχέση με την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών συμφερόντων.
Στο Άρθρο 7 «Γενική Συνέλευση» είναι προφανής η πρόθεση για πλήρη έλεγχο της ΝΕΡΙΤ από την κυβέρνηση με καθορισμό των ΤΡΙΩΝ υπουργών σαν γενική συνέλευση με απόλυτες εξουσίες.
Επιπλέον στις μεταβατικές διατάξεις:
Άρθρο 16, παρ. 1: «Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, …»!!! Αφού εξασφάλισαν, λοιπόν τον έλεγχο του Εποπτικού Συμβουλίου (για ένα έτος), το τελευταίο διορίζει τον πρώτο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, καθώς και τα μέλη του ΔΣ. Ελεγχόμενοι και αυτοί από την Κυβέρνηση.
Ο έλεγχος μετά την μεταβατική περίοδο: Αφού εξασφάλισαν τον έλεγχο του Εποπτικού Συμβουλίου, του ΔΣ και κυρίως του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, τώρα πρέπει να εξασφαλίσουν και τον έλεγχο στα επόμενα όργανα μετά τη μεταβατική περίοδο. Έτσι, δίνουν υπερεξουσίες στον Διευθύνοντα Σύμβουλο – μαριονέτα τους (αλήθεια αυτός θα είναι ο κ. Μάναλης που εξαπάτησε το Κοινοβούλιο λέγοντας ότι ήρθε να αναπτύξει την ΕΡΤ και μετά έγινε ο εκκαθαριστής της;). Με τις υπερεξουσίες αυτές, ο ίδιος προκηρύσσει διαγωνισμό (άρθρο 8, παρ. 6.α.) για επιλογή φορέα που θα επιλέξει τη shortlistτων μελών του Εποπτικού Συμβουλίου. Ο φορέας αυτός μπορεί να είναι ιδιωτικός. Έτσι εκχωρείται σε ιδιωτικό φορέα η επιλογή των μελών του Συμβουλίου που θα εποπτεύει Δημόσιο φορέα. Και ποιος κάνει την αξιολόγηση για την τελική επιλογή του φορέα; Μα φυσικά ο (δικός μας) Διευθύνων Σύμβουλος. Αφού λοιπόν βρέθηκε η δική μας εταιρεία, αυτή μας προτείνει δέκα ονόματα για το Εποπτικό Συμβούλιο. Επειδή, όμως μπορεί να ξέφυγε και κάποιος, ποιος νομίζετε ότι κάνει την τελική επιλογή των επτά από τους δέκα (ανεξαρτήτως μάλιστα σειράς); Μα φυσικά ο Υπουργός (αρμόδιος για θέματα Ραδιοτηλεόρασης. Αφού λοιπόν ελέγξαμε και το πρώτο μη μεταβατικό Εποπτικό Συμβούλιο (με την φοβερής επινόησης επαγωγική μέθοδο ελέγχου) ας του δώσουμε και ένα τράτο χρόνου: Πόσο; Ε, να μην είναι δέκα χρόνια και χτυπήσει άσχημα, ας είναι 9!!! Τα υπόλοιπα ελέγχονται όλα. Το ΕΣ διορίζει τον νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα, τα υπόλοιπα 4 μέλη του ΔΣ, ο Διευθύνων τους Γενικούς Διευθυντές και διάφορες επιτροπές με ωραία ονόματα για να βολεύουμε τους δικούς μας (με αμοιβή που ορίζεται από τους αρμόδιους υπουργούς – γνωστά πράγματα δηλαδή) και πάει λέγοντας. Ο στόχος επετεύχθη.
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ
Ότι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί !!!
Εδώ και αρκετά χρόνια με χαλκευμένα στοιχεία και ψεύδη, θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες προσπαθούν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα και συμφέροντα «Νταβατζήδων», ξεχνώντας την προσφορά, την αναγκαιότητα και τον ιδιαίτερο ρόλο της που είναι αναντικατάστατος και τόσο μοναδικός σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε.
Ένας ρόλος που μπορεί να παίξει η ΕΡΤ και οι εργαζόμενοι της ώστε άμεσα να φέρουν εις πέραν την συνταγματική αποστολή του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αποδείξαμε ένα μήνα τώρα ότι χωρίς τον κυβερνητικό εναγκαλισμό μπορούμε να προσφέρουμε και να κερδίσουμε τη μάχη και της ενημέρωσης και της θεαματικότητας/ ακροαματικότητας όπως αποδείξαμε ότι ξέρουμε να αντιστεκόμαστε σε κάθε αντιδημοκρατική μεθόδευση που πλήττει τα εργασιακά μας δικαιώματα. ‘Εχουμε γι΄αυτό εμπιστοσύνη και στις δικές μας δυνάμεις και στον αγώνα μας και στην ελληνική δικαιοσύνη.
Επομένως κρίνεται άσκοπη δημιουργία κακέκτυπου νέου Δημόσιου Ρ/Τ Φορέα, κάτι που θα δαπανήσει πολύ χρόνο και χρήμα για την υλοποίηση του επειδή δεν μπορεί να διορθωθεί ένα λάθος μια φράση ‘’Ουδείς αναμάρτητος’’ και επιλέγεται η αντίθετη οδός της συνέχισης των λαθών.
Το υβρίδιο καναλιών τηλεόρασης αλήστου μνήμης που θα εκπέμψει από το υπερπέραν που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις επόμενες μέρες, θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές τους και θα φανεί ελάχιστο μπροστά σε όσα ήδη προσφέρουμε σε εκατομμύρια ‘Ελληνες και στην παγκόσμια κοινότητα υπό συνθήκες διώξεων, απολύσεων και απειλών.
Σας καλούμε λοιπόν να απορρίψετε και να καταψηφίσετε το παρόν σχέδιο νόμου, αντιλαμβανόμενοι και εσείς ως εκπρόσωποι του Λαού την απαίτηση της κοινωνίας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Σήμερα ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ
Ο τίτλος του βιβλίου του αξέχαστου Αντώνη Σαμαράκη είναι σήμερα – περισσότερο από ποτέ – επίκαιρος.
Τα πάντα καταρρέουν. Τα χθεσινά ακλόνητα και δεδομένα, γίνονται σήμερα καπνός.
Οι Έλληνες παραπαίουμε.
Από τη μία έχουμε τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα που δεχόμαστε και διαλύουν τις ζωές μας. Και εξοργιζόμαστε.
Από την άλλη βλέπουμε όσους μας κατάντησαν στο σημερινό χάλι να θέλουν να μας σώσουν. Και ντρεπόμαστε.
Εξοργιζόμαστε γιατί πιστεύουμε ότι δε μας αξίζει αυτή η κατάντια.
Ντρεπόμαστε για όλους αυτούς που με κοινοβουλευτικό μανδύα και με δικτατορική αυθάδεια , χωρίς ιστορικό προηγούμενο θέλουν να καταργήσουν το «εθνικό αρχείο» των ιδεών , της ενημέρωσης , του πολιτισμού , της ψυχαγωγίας , της ιστορίας και της τέχνης.
Εξοργιζόμαστε και Ντρεπόμαστε….
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >