Ads
Η επίθεση των «Anonymous» στην ιστοσελίδα του υπ. Δικαιοσύνης τα ξημερώματα της Παρασκευής έχει εγείρει για ακόμα μία φορά ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα του εν λόγω διαδικτυακού κινήματος και τους σκοπούς της δράσης του διεθνώς. Ποιο είναι το προφίλ των μελών του και ποιοι οι στόχοι των αλλεπάλληλων επιθέσεών του σε ιστοσελίδες κυβερνήσεων, επίσημων φορέων, μεγάλων επιχειρήσεων και δημοφιλών προσώπων;
 
Η γέννηση του κινήματος των «χακτιβιστών»

Ο πυρήνας των Anonymous φαίνεται πως σχηματίστηκε από μέλη του φόρουμ του site 4chan.org το 2003. Το κίνημα πήρε το όνομά του, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δυνατότητα που παρέχει το διαδίκτυο στους χρήστες να δημοσιοποιούν πληροφορίες ή προσωπικά σχόλια χωρίς να υποχρεούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Στόχος των Anonymous ορίστηκε από τότε η διαδικτυακή ακτιβιστική δράση. Ειδικότερα, ως προτεραιότητά τους έχει τεθεί η ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών μέσω ίντερνετ, δεδομένου ότι, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, η ενημέρωση που παρέχουν οι κυβερνήσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων κατευθυνόμενη και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αξιοποιώντας το ίντερνετ λοιπόν, υποστηρίζουν οι Anonymous, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αποκρύπτουν άλλοι φορείς.

Ads

Παράλληλα, το εν λόγω κίνημα διοργανώνει και διαδηλώσεις υπέρ της ελεύθερης πληροφόρησης και κατά των «φραγμών» που την παρεμποδίζουν.

image

image
«Είμαστε οι Anonymous. Είμαστε πολυάριθμοι. Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Να μας αναμένετε», επισημαίνουν μέλη στα μηνύματά τους.

Στο παρακάτω βίντεο, το οποίο αποτελεί μέρος ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πρόσφατα για τους Anonymous με τον τίτλο “We Are Legion” σε σκηνοθεσία Brian Knappenberger, επισημαίνονται οι βασικοί στόχοι του κινήματος:

 

Μια ομάδα ετερογενής, αλλά με κοινούς στόχους

Ποιο είναι, όμως, το προφίλ των μελών των Anonymous; Οι μάσκες του Guy Fawkes (εμπνευσμένες από το βιβλίο του Άλαν Μούρ «V for Vendetta»), με τις οποίες οι «χακτιβιστές» καλύπτουν τα πρόσωπά τους στις δημόσιες εμφανίσεις τους, κρύβουν άτομα διαφορετικών ηλικιών, κοινωνικών τάξεων και πολιτικών πεποιθήσεων. «Στους Anonymous μπορεί να ανήκει οποιοσδήποτε από τους πολίτες που βρίσκονται ανάμεσά σας», τονίζουν οι ίδιοι. «Η σύνθεση της ομάδας μας δεν παραμένει ποτέ ίδια για πολύ καιρό, αλλά διαρκώς αλλάζει, εμπλουτίζεται και μετουσιώνεται». Σήμερα, πάντως, οι Anonymous εκτιμάται ότι μετρούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο μέλη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχέση τους με το κίνημα «Occupy Wall Street» θεωρείται δεδομένη. 

image

Το χρονικό της δράσης

Ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές δράσεις των Anonymous μέχρι σήμερα είναι οι εξής:

  • Το 2009 η κυβέρνηση της Αυστραλίας σχεδίαζε να λογοκρίνει το διαδίκτυο και έδωσε εντολή στους παρόχους ίντερνετ να παρακολουθούν τους χρήστες για τυχόν παραβάσεις του νόμου. Οι Anonymous, ως αντίποινα, επιτέθηκαν στην πρωθυπουργική ιστοσελίδα.
  • Την ίδια χρονιά, αντιδρώντας στην διαγραφή video με μουσική από το Youtube, που παραβίαζαν- σύμφωνα με δισκογραφικές εταιρείες- πνευματικά δικαιώματα, οι Anonymous πλημμύρισαν το κοινωνικό δίκτυο με πορνογραφικά video “μεταμφιεσμένα” σε οικογενειακά video. Η επιχείρηση ονομάστηκε Operation Porn Day. 
  • Το 2010 ο Julian Assange, βασικός εκπρόσωπος και συντάκτης των Wikileaks, συνελλήφθη από τις αρχές επειδή διέρρευσε  έγγραφα που “εξέθεταν” τις ΗΠΑ. Οι Anonymous κήρυξαν την έναρξη της “Operation Payback” (Operation Avenge Assange) και επιτέθηκαν ενάντια στην αναστολή του λογαριασμού του WikiLeaks. 
  • Το 2011, ο τότε CEO της εταιρείας ασφάλειας HPGary, Aaron Barr, έφτασε κοντά σε μερικά μέλη των Anonymous και από συνομιλίες του που διέρρευσαν στο Internet έγινε γνωστό ότι ήθελε να αποκαλύψει στις Αρχές τις πραγματικές ταυτότητες ορισμένων μελών τους ή και να πουλήσει τα στοιχεία στο FBI. Η HPGary δέχτηκε τρομερή επίθεση – Operation HPGary – από hackers “κλέβοντας” και βγάζοντας σε κοινή θέα στοιχεία πολλών εργαζόμενων της εταιρείας. Ο Aaron Barr εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά το συμβάν. 
  • Το ίδιο έτος, οι Anonymous πραγματοποιούν επίθεση σε διάφορες παράνομες ιστοσελίδες σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την παιδική πορνογραφία. Η επιχείρηση έχει την ονομασία “Operation Darknet”.
  •  Οι Anonymous μαθαίνουν για τα νομοσχέδια SOPA και PIPA και προειδοποιούν το Κογκρέσο. Αργότερα, ανακοινώνουν την “Operation Blackout”, ενημερώνουν σχετικά τους πολίτες των ΗΠΑ και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ανησυχούν για την παραβίαση της ελευθερίας τους. Από την άλλη, επιτίθενται στην Sony αλλά και σε δημοφιλή πρόσωπα του καλλιτεχνικού τομέα για την υποστήριξή τους στο SOPA.
  • Το 2012, οι Anonymous ανακοινώνουν την Operation Revenge για να εκδικηθούν για το κλείσιμο του file-sharing site, Megaupload.com. Εξαπολύουν τεράστια επίθεση κατά χιλιάδες και καταφέρνουν να “ρίξουν” πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας αλλά και της Πολωνίας επειδή υποστηρίζει το ACTA. 
  • Η επιθέσεις γενικεύονται με τους Anonymous να ανακοινώνουν την αρχή του Πρώτου Παγκόσμιου Κυβερνοπόλεμου. Χιλιάδες ακτιβιστές χάκερ επιτίθενται μαζικά σε sites πραγματοποιώντας hacking σε πολλές ιστοσελίδες εταιρειών που υποστηρίζουν τα SOPA, PIPA, ACTA,  το κλείσιμο του Megaupload.com κ.α. 

image
 
Από το 2010 έως σήμερα, έχουν γίνει περισσότερες από 60 συλλήψεις ατόμων στην Τουρκία, στην Αυστραλία, στην Δανία, στις ΗΠΑ και στο Λονδίνο που οι αρχές υποστηρίζουν ότι ανήκουν στους «Anonymous». Ωστόσο, το κίνημα των «χακτιβιστών» μετρά – σύμφωνα με εκτιμήσεις- σχεδόν ένα εκατομμύριο μέλη διεθνώς που συνεχίζουν να δρουν, με τους δικούς τους τρόπους, υπέρ της ελεύθερης έκφρασης ιδεών και πληροφόρησης στο διαδίκτυο, αλλά και έξω από αυτό.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Καστάνια