Εντυπωσιακή πρόοδος καταγράφηκε, το 2012, στον χρόνο που απαιτείται για να αφαιρεθούν εικόνες και βίντεο σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών από το Διαδίκτυο, σύμφωνα με έκθεση του Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου (ΙΝΗΟΡΕ). 

Ads

Ενώ στο παρελθόν αποδείξεις αυτών των φρικιαστικών εγκλημάτων μπορεί να παρέμεναν στο Διαδίκτυο για πολλούς μήνες και μερικές φορές για χρόνια, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σήμερα, το περιεχόμενο προβλέπεται να «κατεβαίνει» από το Διαδίκτυο μέσα σε λίγες ημέρες και, μερικές φορές, μόνο σε λίγες ώρες.
 
Στον Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου ανήκουν
37 Ανοικτές Γραμμές, σε 43 χώρες. Στην Ελλάδα, η SafeLine αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο στο δίκτυο αυτό, από το 2005. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον INHOPE να οικοδομήσει μια παγκόσμια εικόνα της κατανομής του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) και να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος.
 
Το 2012, ο INHOPE επεξεργάστηκε 1.059.758 καταγγελίες,
με 150 αναλυτές ανά τον κόσμο, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου. Από τις καταγγελίες αυτές, το 40% προήλθαν από την ΕΕ, 42% από τις ΗΠΑ και 18%, από τον υπόλοιπο κόσμο.
 
Ευρωπαϊκή πρωτιά στην προέλευση αυτού του παράνομου περιεχομένου κατείχε,
το 2012, η Ολλανδία (62%) και ακολουθεί η Ρωσία με 23%, η Γερμανία με 7%, η Γαλλία με 2%, η Τσεχία, η Λετονία, η Ρουμανία με 1%, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης προέρχεται το 3%. Στην Ασία, την πρώτη θέση κατείχε το Βιετνάμ με 24%.
 
Στην αμερικανική ήπειρο, οι περισσότερες ιστοσελίδες που διακινούν παρόμοιο υλικό εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.