Μετά από μήνες φημών και εικασιών για το νέο δημιούργημα της Apple, o Steven Jobs παρουσίασε το iPad, έναν υπολογιστή ταμπλέτα, με τιμή που ξεκινά από 499 δολάρια. «Θέλουμε να ταρακουνήσουμε το 2010 με ένα μαγικό και επαναστατικό προϊόν σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της Apple, κατά την παρουσίαση της νέας συσκευής στο Σαν Φρανσίσκο.

Ads

«Ορισμένα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα σε 60 ημέρες», πρόσθεσε ο Jobs. Το iPad διαθέτει οθόνη αφής 9,7 ιντσών, έχει πάχος 1,27 εκατοστά και ζυγίζει 680 γραμμάρια. Βασίζεται στον επεξεργαστή Α4 της ίδιας της Apple και θα κυκλοφορήσει με οδηγό SSD (μνήμη flash αντί για σκληρό δίσκο) με χωρητικότητα 16, 32 ή 64 Gigabyte.

Επιπλέον, διαθέτει δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης 802.11n και Bluetooth, επιταχυνσιόμετρο και πυξίδα. Σε κάθε φόρτιση προσφέρει 10 ώρες λειτουργίας, ενώ παράλληλα η συσκευή μπορεί να παραμείνει σε κατάσταση νάρκης έως και 30 ημέρες.

Το πιο εξελιγμένο μοντέλο, με μνήμη 64 gigabytes, θα κοστίζει 829 δολάρια.

Ads

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Jobs παρουσίασε το iPad ως μια πλατφόρμα που μπορείς να βλέπεις βίντεο, να ακούς μουσική με live streaming, να διαβάζεις ηλεκτρονικά βιβλία, να βλέπεις φωτογραφίες και να παίζεις παιχνίδια.

Στόχος της ταμπλέτας της Apple είναι να αντικαταστήσει αποτελεσματικά τα netbook. «Το πρόβλημα είναι ότι τα netbook δεν είναι καλύτερα σε τίποτα. Είναι απλώς φτηνοί φορητοί. Πιστεύουμε ότι εμείς έχουμε κάτι καλύτερο», εξήγησε ο Jobs.

Το iPad έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα του iTunes , προβάλλει τηλεοπτικές εκπομπές και διαθέτει «ενσωματωμένο iPod». Τρέχει επίσης όλες τις εφαρμογές του AppStore, είτε ως έχουν είτε σε νέες εκδόσεις για μεγαλύτερες οθόνες.

Όσο για την επιτυχία του iPad, από έρευνα που πραγματοποίησε το πρακτορείο Reuters, το 37% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα πλήρωνε για την ταμπλέτα 500-699 δολάρια, το 20% ότι θα πλήρωνε 700-899 δολάρια, ενώ το υπόλοιπο 30% εξέφρασε έλλειψη ενδιαφέροντος. Επιπλέον, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, οι πωλήσεις του αναμένεται να αγγίξουν τα 3 έως 5 εκατομμύρια μονάδες για το πρώτο έτος κυκλοφορίας.