Αντι-ισλαμικές ομάδες, που ιδρύθηκαν από εξτρεμιστές όπως η Πάμελα Γκέλερ, έχουν ξεκινήσει σταυροφορία κατά των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ads

Η κάποτε άσημη δεξιά μπλόγκερ Πάμελα Γκέλερ, που έγινε γνωστή πλασάροντας ρητορεία γεμάτη μίσος και εξωφρενικές υπερβολές (είχε πει, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι νόθος απόγονος του Μάλκολμ Χ) και οργανώνοντας θεαματικές εκδηλώσεις όπως η μαγνητοσκόπηση ενός φιλιππικού εναντίον των μουσουλμάνων, τον οποίο εκφώνησε η ίδια φορώντας μπικίνι, έστρεψε την προσοχή των ΜΜΕ στις υστερικές αντιδράσεις ανά τις ΗΠΑ με αφορμή την ίδρυση ενός τεμένους, ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για την προώθηση του νέου βιβλίου της με τίτλο The Post-American Presidency [Η μετα-αμερικανική προεδρία].

Η Γκέλερ και ο συνεργάτης της στη συγγραφή του βιβλίου Ρόμπερτ Σπένσερ, προωθούν ακούραστα την αντίσταση κατά του σχεδίου Park 51 για την ανέγερση τεμένους κοντά στο «Σημείο Μηδέν». Σύμφωνα με μια σκιαγράφηση της εφημερίδας Guardian, οι δυο τους «πρωτοστατούν στην κινητοποίηση εναντίον του τεμένους, που θα βρίσκεται δύο οικοδομικά τετράγωνα από το σημείο όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι, μέσα από ένα συνονθύλευμα» οργανώσεων όπως η AFDI (American Freedom Defense Initiative: Αμερικανική Πρωτοβουλία Υπεράσπισης της Ελευθερίας) και η SIOA (Stop Islamisation of America: Στοπ στον εξισλαμισμό της Αμερικής). Οι οργανώσεις αυτές «σημειώνουν αυξημένη επιρροή, καθώς οι συντηρητικοί πολιτικοί εκμεταλλεύονται το αντιμουσουλμανικό κοινό αίσθημα εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο και στις πολιτείες».

Η ιδεολογία αυτών των ομάδων θυμίζει την αδίστακτη δημαγωγική πρακτική του Τζο Μακάρθι. Σύμφωνα με τη Guardian, η AFDI «ισχυρίζεται πως μάχεται εναντίων “συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ισλαμικής κυριαρχίας που εδρεύουν σε αμερικανικές πόλεις” και κυνηγά “αυτούς που παρεισφρέουν στις ομοσπονδιακές μας υπηρεσίες”». Η SIOA, που περιγράφει τον ευατό της, ως οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «συνδέεται με μια παρόμοια ομάδα, την Stop Islamisation of Europe, η οποία έχει το εξής σύνθημα: “Ο ρατσισμός είναι το κατώτατο είδος της ανθρώπινης βλακείας, μα η ισλαμοφοβία είναι το αποκορύφωμα της κοινής λογικής”».

Ads

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Atlantic Τζέφρι Γκόλντμπεργκ αποκαλεί την Γκέλερ «σεληνιασμένη ρατσίστρια» και θρηνεί για το «άκρως καταθλιπτικό» γεγονός ότι, ενώ η Γκέλερ είναι «μια περιθωριακή τρελή […], φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή ορίζει την εθνική ατζέντα σε θέματα σχετικά με το Ισλάμ και τις θρησκευτικές ελευθερίες». Στο παρελθόν, ο Σπένσερ είχε γράψει πολλά βιβλία που προωθούσαν ζοφερές θεωρίες συνωμοσίας για το Ισλάμ, μεταξύ των οποίων και το Stealth Jihad: How Radical Islam is Subverting America without Guns or Bombs [Το κρυφό τζιχάντ: πώς οι ριζοσπάστες του Ισλάμ ανατρέπουν την Αμερική χωρίς όπλα και βόμβες]. Επί πλέον, είναι ιδιοκτήτης του Jihad Watch, ιστότοπου με ακραίες απόψεις, που βοήθησε να συγκεντρωθούν χιλιάδες δολάρια για μια αμφιλεγόμενη διαφημιστική εκστρατεία που σπιλώνει το σχέδιο Park 51 στα λεωφορεία της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τη Guardian, το μπλογκ της Γκέλερ Atlas Shrugs «αποκαλύπτει πλήρως τη συμπάθειά της προς διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο». Η Γκέλερ «υπερασπίστηκε σθεναρά τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» όταν αυτός δικαζόταν για εγκλήματα πολέμου στο δικαστήριο της Χάγης, αρνούμενη ότι οι Σέρβοι διέπραξαν βιαιοπραγίες κατά τη δεκαετία του 1990. Έχει «συμπαραταχθεί με ρατσιστές εξτρεμιστές στη Ν. Αφρική, διαδίδοντας τον ισχυρισμό ότι ο πληθυσμός των μαύρων διεξάγει “γενοκτονία” κατά των λευκών» και λέει ότι «συμμερίζεται τους στόχους» της ακροδεξιάς οργάνωσης EDL (English Defense League: Αγγλική Αμυντική Λεγεώνα). «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ορθολογιστικές και λογικές οργανώσεις [όπως η EDL] που αντιτίθενται στον εξισλαμισμό της Δύσης», έγραψε. Επίσης, η Γκέλερ ενστερνίζεται τις ιδέες του Χέερτ Βίλντερς, του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού που υποστηρίζει την απαγόρευση του Κορανίου.

Πηγή: alternet.org

Η μετάφραση από το πρωτότυπο είναι της Ζωής Σιάπαντα, σε επιμέλεια Ανθής Κ., μελών του μεταφραστικού project του Tvxs.