Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ΕΡΤ να περικόψει τον αριθμό των συμβασιούχων της ΕΡΤ κατά 30%. Η ΠΟΕΣΥ κάνει λόγο για προσπάθεια «να δημιουργήσουν την ΔΙΚΗ τους γενιά συμβασιούχων συνεχίζοντας την παράδοση γαλάζιων και πράσινων διοικήσεων και κυβερνήσεων», ενώ οι ίδιοι οι συμβασιούχοι αναλύουν «τα όσα δεν λέει η ανακοίνωση με μια πρώτη ανάγνωση».

Ads

Τι δεν λέει η ανακοίνωση με μια πρώτη ανάγνωση

Σύμφωνα με επιστολή των συμβασιούχων δημοσιογράφων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, η ανακοίνωση της ΕΡΤ, με μια πρώτη ανάγνωση, δεν λέει ότι:

1. Ότι από εκεί που δικαιούμασταν συμβάσεις μέχρι 24 μήνες τώρα θα κάνουμε από 1 μήνα έως το ανώτατο 12 μήνες!
2. Ότι από 1η Ιουλίου φεύγουμε όλοι από την ΕΡΤ. Το πότε θα ξαναπροσληφθούν συμβασιούχοι κανείς δεν το γνωρίζει.
3. Ότι παρότι θα συνεχίσουν να προσλαμβάνουν συμβασιούχους για πάγιες θέσεις (δημοσιογράφοι ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών, τεχνικοί πλατώ, γραφίστες, μοντέρ κλπ) θα το κάνουν με πιο ελαστικες συμβάσεις που δεν θα αναγνωρίζουν το γεγονός αυτό.
4. Ότι φυσικά δεν μιλάμε πλέον για τους 1047 συμβασιούχους, αλλά για 730 θέσεις. Προσοχή θέσεις, όχι άτομα…
5. Δεν διευκρινίζεται ποιές ειδικότητες ανήκουν στο καλλιτεχνικό προσωπικό. Είναι καλλιτέχνης ο οπερατέρ, ο μοντέρ, ο γραφίστας, ο βοηθός παραγωγής, ο ηχολήπτης, ο ραδιοφωνικό παραγωγός, ο μουσικό επιμελητής, ο υπάλληλος του αρχείου; Ποιός θα το αποφασίσει;
6. Ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής που θα θεσπίσει η διοίκηση της εταιρίας και θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία; Θα έχει ρόλο η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΣΠΕΡΤ σε αυτή την διαδικασία;
7. Τι σημαίνει θα δοθεί βαρύτητα στην ειδική εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι απασχοληθέντες με σύμβαση έργου στην εταιρία και τι “στο πλαίσιο της νομιμότητας”; Πως ένας κάμεραμαν της ΕΡΤ θα αποδείξει ότι έχει πιο “ειδική εμπειρία” από έναν κάμεραμαν εκτός ΕΡΤ και ποιός θα κρίνει το πλαίσιο της νομιμότητας;
8. Γιατί δεν γίνεται κουβέντα για τις τρίμηνες διακοπές του νόμου Παυλόπουλου και για τις τετράμηνες που θέλει να επιβάλλει η νέα κυβέρνηση;

Ads

ΠΟΕΣΥ: «Όχι» στις ισοπεδωτικές απολύσεις

«Το δ.σ. της ΕΡΤ και η κυβέρνηση έχουν στόχο να μειώσουν τον αριθμό των συμβασιούχων κατά 30% και με άλλοθι την εξυγίανση να δημιουργήσουν την ΔΙΚΗ τους γενιά συμβασιούχων συνεχίζοντας την παράδοση γαλάζιων και πράσινων διοικήσεων και κυβερνήσεων» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ να απολύσει τους 1.047 συμβασιούχους.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ ζητά συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ και δηλώνει ότι θα επιμείνει και θα κλιμακώσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας, 24ωρη απεργία την Τετάρτη 23 Ιουνίου και 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και Τρίτη, 28 και 29 Ιουνίου 2010) για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Στρατούλης: «Να ανακληθούν οι απολύσεις των 1.047 εργαζομένων της ΕΡΤ»

«Η απόφαση της Διοίκησης της ΕΡΤ για την απόλυση 1.047 συμβασιούχων και την αντικατάστασή τους από μια άλλη γενιά συμβασιούχων «ημέτερων» της σημερινής κυβέρνησης είναι άδικη, αντικοινωνική και ρουσφετολογική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των απολυμένων και των συνδικάτων του κλάδου τους και καλεί τη Διοίκηση της ΕΡΤ και την κυβέρνηση να πάρουν πίσω τις αποφάσεις τους για τις απολύσεις εργαζομένων και να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, που εκκρεμεί δύο ολόκληρα χρόνια. Οι απολύσεις είναι το όπλο τους, η αλληλεγγύη το δικό μας», αναφέρει ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.