Ads

Bελούδινα τέρατα, ρομπότ από κασσίτερο και ήρωες με ξίφη από κόντρα πλακέ, τα τουρκικά B-movies που δημιουργήθηκαν πριν από αρκετές δεκαετίες έχουν βρει ένα νέο κοινό στον παγκόσμιο ιστό, που έχει γοητευτεί από την αφέλεια τους και την προφανή τους τεχνική ανεπάρκεια.

Τα πιο cult παραδείγματα του είδους έχουν προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς που κατακλύζουν τις διάφορες ηλεκτρονικές σελίδες και φυσικά το YouTube. Οι απίθανες τουρκικές version του Superman, του Spiderman, του Star Wars και του Ταρζάν, παραγωγές που δημιουργήθηκαν ως επί το πλείστον μεταξύ 1965 και 1985, κάνουν θραύση.

Για τον Regis Brochier, Γάλλο ειδικό στις B movies, η Τουρκία έχει προσφέρει στον κόσμο ένα εντελώς νέο είδος – «πολύ αφελές και εντελώς ανεμπόδιστο» – με μια απρόσεκτη στάση απέναντι στην τεχνική πρόκληση, αδυναμία συνέχειας, εκτρεπόμενο ήχο και πλήρη περιφρόνηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ads

Οι ταινίες με τα παραπάνω, όχι και πολύ κολακευτικά χαρακτηριστικά, έχουν αρχίσει να προσελκύουν το ενδιαφέρον διαφόρων διεθνών φεστιβάλ τα οποία συμπεριλαμβάνουν αυτές τις χαμηλού προϋπολογισμού παραγωγές στις προβολές τους. Για παράδειγμα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Παρίσι τον περασμένο χρόνο, αφιέρωσε ένα ολόκληρο κινηματογραφικό βράδυ σε αυτές τις ταινίες, οι οποίες έπαιξαν δίπλα σε ταινίες της αφρόκρεμας του σύγχρονου τουρκικού κινηματογράφου, όπως του Nuri Bilge Ceylan και του Semih Kaplanoglu, οι οποίοι έχουν κατακτήσει βραβεία στις Κάννες και το Βερολίνο.

Αδιαμφισβήτητο αριστούργημα του είδους είναι «Ο Άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο» («The Man Who Saved the World») , που συχνά χαρακτηρίζεται ως «η χειρότερη ταινία του κόσμου», ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ρίξουν μία ματιά στο «Σχέδιο 9 Από το Διάστημα» («Plan 9 From Outer Space») του αμερικανού σκηνοθέτη Ed Wood.