Tο υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής αναμένεται να χρηματοδοτήσει τη διεθνή υπηρεσία του BBC, Wold Service, σε μία προσπάθεια να «προωθηθεί η ελευθερία λόγου και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα λογοκρισίας» τόσο στην τηλεόραση όσο και στο Ίντερνετ, σε χώρες όπως η Κίνα ή το Ιράν.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, πρόκειται μια συμφωνία που θα υπογραφεί στα τέλη του μήνα, με την Αμερική να προσφέρει εξαψήφιο ποσό γι’ αυτή την επένδυση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αποφασίζεται τέτοια συνεργασία.

Η κίνηση αυτή φέρεται να έχει ως απώτερο σκοπό την εκπαίδευση των πολιτών, ειδικά σε χώρες όπου εφαρμόζεται έντονα κυβερνητική λογοκρισία (όπως η Κίνα και το Ιράν), για το πώς θα μπορούν αποτελεσματικά να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επίσης, ένα μέρος των χρημάτων θα επενδυθούν στην ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών που θα βοηθήσουν στην παράκαμψη της λογοκρισίας.

Ο Jim Egan, υπεύθυνος στρατηγικής και επιχειρηματικότητας της World Service, ισχυρίζεται ότι οι κυβερνήσεις που εμποδίζουν την ελευθερία λόγου -ιδίως σε στιγμές έντασης και αναταραχής- αποτελούν ουσιαστικό πρόβλημα για την επίτευξη αυτής της προσπάθειας.

Ads