Συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Independent παραχώρησαν πρόσφατα μέλη της ομάδας των χακτιβιστών «Anonymous», υποσχόμενα τη συνέχιση της δράσης τους. Έκαναν λόγο για τα σχέδιά τους να επιτεθούν στους διακομιστές της βρετανικής αστυνομίας αλλά και για την ανησυχία τους λόγω των ελέγχων των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ads

Η ομάδα των «Anonymous» έχει ήδη εκφράσει τη «συμπάθειά» της για την MasterCard και το Paypal αλλά, όπως δήλωσαν τα μέλη της, ο κατάλογος με τους πιθανούς στόχους επίθεσης είναι τεράστιος. Ένα εκ των μελών της ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις για τον τρόπο παραβίασης του UK’s Police National Computer (PNC) με σκοπό να διαγραφούν συγκεκριμένα αρχεία.

Οι προθέσεις της ομάδας δεν είναι κακόβουλες, όπως φαίνεται από τη δράση του γνωστού διαδικτυακά «Pr0f», ο οποίος συνδέεται με τους «Anonymous». Ο «Pr0f» κατάφερε να έχει πρόσβαση στους διακομιστές του Υπουργείου Μεταφορών της Βρετανίας, χωρίς όμως να κλέψει δεδομένα.

Πρόσφατα μάλιστα υποστηρίζει ότι επιτέθηκε στις ιστοσελίδες των κυβερνήσεων του Ντουμπάι και του Ιράν, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή τους στην έλλειψη ασφάλειας, καθώς όπως αναφέρει «οι κυβερνήσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή χρειάζονται μια κλήση αφύπνισης». Το κάθε μέλος όμως έχει τις δικές του μεθόδους και κίνητρα για τις διαδικτυακές επιθέσεις. Σύμφωνα με τον Pr0f υπάρχουν περιπτώσεις όπως της Stuxnet όπου οι «επιτιθέμενοι» αδιαφορούν για τις πιθανές βλαπτικές επιπτώσεις των πράξεών τους.

Ads

Αυτό που ανησυχεί τους χακτιβιστές είναι οι ολοένα και αυξανόμενες δράσεις των υπηρεσιών ασφαλείας. Όπως δήλωσε ο Pr0f: «Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Δε θα ήθελα να βρίσκομαι υπό των έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας». Ο ίδιος δεν φοβάται όμως τη δίωξη καθώς «Έχω διαπράξει εγκλήματα και έχω την αίσθηση ότι αν με πιάσουν θα είναι δίκαιο».

Λόγω της φήμης της ομάδας «Anonymous», συχνά τους αποδίδονται κυβερνοεπιθέσεις χωρίς αυτές να αποτελούν δικό τους έργο. Υπάρχουν πολλές άλλες ομάδες, όπως η Lulz, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις π.χ. εναντίον της Sony και των ιστοσελίδων του PBS και του Fox News.

H «Anonymous» έχει αντιμετωπίσει την κατηγορία ότι ενεργεί ως «δικαστής, ένορκος και δήμιος». Όπως δηλώνουν μέλη της όμως: «Μόνο και μόνο επειδή οι άνθρωποι έχουν αρνητική γνώμη για εμάς δεν σημαίνει ότι αυτοακυρωνόμαστε. Όταν κρίνουμε ότι κάτι είναι λάθος, κάνουμε ο,τι μπορούμε για να το επιδιορθώσουμε».