Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ μόλις πήρε το πτυχίο του. Ναι μάλιστα. Ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος υπήρξε αιώνιος φοιτητής του Χάρβαρντ.

Ads

Τελικά παρέλαβε το πτυχίου του, 13 ολόκληρα χρόνια αφού τα είχε παρατήσει. Ήταν ανάμεσα στα δέκα πρόσωπα στα οποία το Χάρβαρντ απένειμε τιμητικό δίπλωμα κατά τη διάρκεια της 366ης τελετής αποφοίτησης.

Η επίσκεψή του Ζούκερμπεργκ στο Χάρβαρντ συνοδεύτηκε από φωτογραφίες που ανάρτησε στο Facebook, από το δωμάτιο της εστίας όπου διέμενε αλλά και με τους γονείς του. 

«Μαμά, πάντα σου έλεγα ότι θα επιστρέψω και θα πάρω το δίπλωμά μου», γράφει στο σχόλιό του. Ο Ζούκερμπεργκ σπούδαζε πληροφορική και ψυχολογία. 

Όσο όμως ήταν στο Χάρβαρντ δημιούργησε ένα κοινωνικό δίκτυο που έμελε να γίνει το Facebook που κατέκλυσε όλο τον πλανήτη και έκανε τον ίδιο δισεκατομμυριούχο. Μετά από δυο χρόνια και την τεράστια επιτυχία του εγχειρήματός του εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο.

Ads

Κατά την παραλαβή του διπλώματός του ο Ζούκερμπεργκ μίλησε στους φοιτητές και τους κάλεσε να αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται. 

«Είναι η σειρά της γενιάς σας να οικοδομήσετε σπουδαία πράγματα. Δεν αρκεί μόνο να δημιουργείς πρόοδο αλλά να δημιουργείς έναν κόσμο που όλοι θα έχουν την αίσθηση του σκοπού», είπε μεταξύ άλλων. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανισότητα του πλούτου με παράδειγμα τον εαυτό του: «Υπάρχει κάτι λάθος στο σύστημά μας, όταν εγώ μπορώ να φύγω από εδώ και να κερδίσω δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια, ενώ εκατομμύρια φοιτητές δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους». 

Η ομιλία του Ζούκερμπεργκ: 

«Θα πρέπει να εξετάσουμε ιδέες, όπως το παγκόσμιο βασικό εισόδημα για να διασφαλίσουμε ότι όλος ο κόσμος έχει μια βάση για να δοκιμάσει νέες ιδέες», πρότεινε ο Ζούκερμπεργκ ενώ στη συνέχεια είπε ότι «είναι καιρός να ορίσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο». 

Μήνυμα από το δωμάτιό του στο Harvard: