Για απόπειρα κατασκοπείας κατηγορείται εδώ και τέσσερα χρόνια ένας νεαρός, ο οποίος στα 16 του χρόνια προσπάθησε να εντοπίσει «παραθυράκια» εισόδου στην ιστοσελίδα του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Τώρα εξετάζεται εάν θα παραπεμφθεί στο δικαστήριο, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι κίνητρό του ήταν… η περιέργεια.
Ads
Για το κακούργημα της «απόπειρας παραβίασης μυστικών της πολιτείας» κινδυνεύει να δικαστεί ο νεαρός φοιτητής Γεωπονικής, τον οποίο εντόπισε το Δεκέμβριο του 2007 (όταν ήταν 16 ετών μαθητής) το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδας. Τώρα αναμένεται να εκδοθεί βούλευμα για την παραπομπή του ή μη στο δικαστήριο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος».
Όπως ισχυρίστηκε κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος, είχε διαβάσει στο διαδίκτυο και τον Τύπο δημοσιεύματα σχετικά με τα προβλήματα ασφαλείας που παρουσίαζε η τότε πρωθυπουργική ιστοσελίδα (www.primeminister.gr). Η δημόσια αυτή ιστοσελίδα, με σκοπό την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ πρωθυπουργού και πολιτών, παρείχε δυνατότητες εισόδου σε «κακόβουλους εισβολείς» (crackers), με στόχο την πρόκληση ζημιάς σε δίκτυα υπολογιστών και δικτυακούς τόπους.
Από «περιέργεια», σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο νεαρός χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα πληροφορικής που κυκλοφορεί νόμιμα στο εμπόριο και αναλαμβάνει αυτόματα με ένα απλό «enter» να στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα-«ερωτήσεις», με σκοπό να διαπιστωθεί η τυχόν ύπαρξη κενών ασφαλείας σε μια ιστοσελίδα. Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός τέτοιων μηνυμάτων υπερφόρτωσε την ιστοσελίδα και οδήγησε στον εντοπισμό του δράστη.
Οι τότε υπεύθυνοι κίνησαν τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και οδηγήθηκαν στο πατρικό σπίτι του 16χρονου, όπου τον συνέλαβαν εν μέσω… οικογενειακού γεύματος. Το λογισμικό συνέχιζε τη λειτουργία του εντοπίζοντας τα «παραθυράκια» της ιστοσελίδας, η οποία εκείνη τη χρονική περίοδο (2007) συνδεόταν με ένα δίκτυο υπολογιστών. Τμήμα αυτού αποτελούσε και το δίκτυο (αποθηκευμένα δεδομένα, μερικά ίσως και απόρρητα) του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού.
Ο νεαρός, αναμένοντας την απόφαση σχετικά με την παραπομπή του, προβάλλει ως αιτία της πράξης του την υπερβολική χρήση του διαδικτύου και όχι την επιθυμία του να μάθει τα μυστικά της χώρας. Αυτό βέβαια εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σχέση των ανηλίκων με το διαδίκτυο και την ανάγκη ενημέρωσής τους σχετικά με την πληροφορική δεοντολογία.
Η ιστοσελίδα primeminister.gr διαγράφηκε εξ’ολοκλήρου το 2009 για άγνωστους λόγους και επαναλειτούργησε με τη νέα κυβέρνηση στις 13 Ιανουαρίου του 2010, επί πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >