Ένα άρθρο του για τους πρόσφυγες ήταν η αφορμή για τη διακοπή της συνεργασίας του Niko Ago με το protagon, όπως ο ίδιος καταγγέλλει στην σελίδα του στο Facebook. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο δεν ήταν το μόνο άρθρο που κόπηκε. Όπως σημειώνει το site δεν είχε επίσης δεχτεί να δημοσιεύσει επικριτικό του άρθρο για τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, το Νίκο Δένδια αλλά και τον Άδωνι Γεωργιάδη. 

Ads

Γράφει ο Niko Ago: 

Επειδή αρκετοί φίλοι με ρωτάνε τους λόγους που δεν γράφω πλέον στο protagon, θα εξηγήσω με λίγα λόγια, πώς έχει η κατάσταση.

Στις 14 Σεπτεμβρίου το βράδυ, έλαβα από συνάδελφο – διαχειριστή του protagon το εξής e-mail:

Ads

«Niko, πριν από λίγο ενημερώθηκα από τη διοίκηση του site ότι επιθυμεί να διακόψει τη συνεργασία μαζί σου καθώς θεωρεί ότι επιτίθεσαι σε συνάδελφο του site από άλλο site και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Λυπάμαι πολύ»
 
Είχε προηγηθεί η δημοσίευση του άρθρου με τίτλο «Άκου ανόητε» στο altsantiri.gr, με το οποίο συνεργάζομαι από τα τέλη Μαΐου του 2015. Παρόλο που στο άρθρο, όπως διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε συνάδελφο ή στο protagon, είναι αλήθεια ότι μέσω αυτού, απαντούσα σε συνεργάτη του protagon. Στην εύλογη ερώτηση: Και γιατί δεν το έκανες μέσω του protagon; υπάρχει και η πραγματική αιτία της διακοπής της συνεργασίας μας.

– H διοίκηση του protagon, με αφορμή άρθρο μου, στο οποίο ασκούσα κριτική στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου, για τις ευχές του «να κρατήσει καλά το ΔΝΤ», και να μην ενδώσει στις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αφού δε δέχθηκε να το δημοσιεύσει – το άρθρο μπήκε στο altsantiri – μου είχε διαμηνύσει ότι, «επιθυμεί να μην σχολιάσω στη συνέχεια, ΜΜΕ και δημοσιογράφους». Μετά από αυτό, η λύση για να γράψω την άποψή μου, για το συγκεκριμένο θέμα, δεν ήταν μέσω του protagon.

– Με αφορμή αυτό το άρθρο, στο οποίο ασκούσα κριτική στον Άδωνι Γεωργιάδη, το οποίο επίσης δεν μπήκε στο protagon, η διοίκηση του site, μου διαμήνυσε πως, πλέον, δεν επιθυμεί να σχολιάσω, ούτε πολιτικά κόμματα και πολιτικούς.  Έγραψα τότε στον νέο ιδιοκτήτη του site, τον Χρ. Μεμή αλλά ποτέ δεν πήρα απάντηση.
 
– Η πρώτη φορά που το site αρνήθηκε να ανεβάσει άρθρο μου, ήταν την άνοιξη του ’14, όταν έκανα κριτική στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια. Η δικαιολογία ήταν περίπου αυτή: «δεν μπορεί, στα δέκα σου άρθρα, τα εννέα να είναι για τον Δένδια». 

Ωστόσο, αυτό ήταν πέρα από υπερβολή διότι ως τότε, άρθρο με κριτική στο Δένδια, δεν είχα γράψει. Προφανώς, μετρήθηκαν ως τέτοια, άρθρα με κριτική σε συμπεριφορές ανδρών της ελληνικής αστυνομίας.
 
Επιγραμματικά, αυτοί είναι οι «σταθμοί» που κατέληξαν στη διακοπή της συνεργασίας μας. Ούτε ξαφνική ήταν, ούτε και χωρίς προειδοποιητικές «βολές». Οφείλω εδώ να παραδεχθώ επίσης, πως όσο επικεφαλής του site, ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ουδέποτε αντιμετώπισα θέμα λογοκρισίας. 

Γιατί δεν τα έγραψα αυτά, πριν τη διακοπή της συνεργασίας; Καλό ερώτημα. Που δεν έχω μια καθαρή απάντηση, όμως. Ίσως, επειδή θεωρούσα ότι θα αλλάξει η κατάσταση και θα μου επιτραπεί να γράψω ο,τι θέλω. Αποδείχθηκε πως έκανα λάθος.
 
Όπως έγραψα στα social media, όταν ενημερώθηκα για τη διακοπή της συνεργασίας, αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα, να χάσω μια δουλειά, επειδή υπερασπίστηκα τους πρόσφυγες, απέναντι σε κάποιον που έγραφε στο «πνεύμα» της χρυσής αυγής. Αυτό λέω και σήμερα: Δεν υπήρχε μεγαλύτερη ικανοποίηση, από το να διακόψουν τη συνεργασία, μετά από αυτό το άρθρο. Πραγματικά το θεωρώ τιμή.
 
Υ.Γ.: Μετά τη διακοπή της συνεργασίας μας, απευθύνθηκα στην οικονομική διαχείριση, για να υπενθυμίσω πως η τελευταία μου πληρωμή, έλαβε χώρα στα μέσα Μαΐου, και ως εκ τούτου, περιμένω την εξόφληση των δεδουλευμένων. Η απάντηση που πήρα ήταν έως και προσβλητική. Επειδή δεν θέλω να τα συγχωνεύσω τα θέματα, θα επανέλθω επ’ αυτού με άλλο κείμενο. Εκτός κι αν μέχρι τότε γίνει η εξόφληση και δεν χρειαστεί να το κάνω».