Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αλλά και των Βρυξελλών με φόντο τη διαπραγμάτευση του ελληνικού αναλύονται εκτενώς σε άρθρα του διεθνούς έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου την Τετάρτη.
«Όσο οι υπουργοί της ευρωζώνης μπορεί να δυσκολεύονται να προβούν σε παραχωρήσεις σε ένα έθνος που θεωρούν ως σπάταλο και αχάριστο, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το γεγονός ότι δίνοντας κάποιο περιθώριο στην Ελλάδα τώρα, είναι η μόνη καλή επιλογή που έχουν». Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο-ανάλυση η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» (ΝΥΤ), που φέρει τίτλο: «Δώστε στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών».
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας, «οι δανειστές, κυρίως η Γερμανία, επιμένουν ότι υπερασπίζονται σημαντικές αρχές: μια χώρα πρέπει να πληρώσει τα χρέη της και η μακροπρόθεσμη επιτυχία του ευρώ εξαρτάται από τον καθένα, σύμφωνα με τους κανονισμούς». «Αυτό», συνεχίζουν οι NYT, «μπορεί να ακούγεται ωραία, καταρχήν, αλλά απορρίπτει την πραγματικότητα, όταν η χώρα και το ευρώ βρίσκονται σε κίνδυνο».
Σε ό,τι αφορά την επέκταση του ελληνικού προγράμματος, η εφημερίδα σημειώνει πως «η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε μια επέκταση με τους υφιστάμενους όρους και πρέπει να το πράξει μέχρι την Παρασκευή για να δώσει χρόνο σε όλες τις κυβερνήσεις για να την εγκρίνουν». Παράλληλα, ο συντάκτης του άρθρου υπογραμμίζει ότι «η επέκταση αυτή θα ξεκλειδώσει αμέσως 7 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που εκπροσωπήθηκε στις διαπραγματεύσεις από τον εριστικό υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αρνήθηκε να επεκταθεί (χρονικά) το πρόγραμμα και επιδιώκει ένα δάνειο-γέφυρα».
Η σύνταξη της εφημερίδας της Νέας Υόρκης διατυπώνει επίσης, μεταξύ άλλων, την άποψη ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρόγραμμα λιτότητας έχει αποδειχθεί ότι είναι βαθιά προβληματικό» και «είναι αδύνατο για τη χώρα να εξοφλήσει το τρομερό χρέος της».
Όπως υπογραμμίζεται, «ναι, ο κ. Τσίπρας έκανε κάποιες δύσκολες προεκλογικές υποσχέσεις για να κρατηθούν, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των φόρων ή επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων» ενώ υποστηρίζεται ότι «το στιλ του ευφραδή κ. Βαρουφάκη δεν είναι ό,τι (το καλύτερο) έχουν συνηθίσει οι Βρυξέλλες. Αλλά, οι Έλληνες ηγέτες κατέστησαν σαφές, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, πως είναι διατεθειμένοι να διατηρήσουν ένα μεγάλο μέρος του υπάρχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων στη χώρα και έχουν διάθεση να ξεκινήσουν έναν πραγματικό αγώνα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής».
Καταλήγοντας, υπογραμμίζεται ότι «οι ιδέες της Ελλάδας φέρεται να επιπλέουν στις Βρυξέλλες -όπως ακριβώς το δάνειο-γέφυρα ή η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού (πλεόνασμα χωρίς τους τόκους) με το σημερινό ρυθμό περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Και αν κάποιες προθεσμίες πρέπει να μετακινηθούν και αν ορισμένες συμφωνίες αλλάξουν, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που αυτό συνέβη στις Βρυξέλλες. Όσο οι υπουργοί της ευρωζώνης μπορεί να δυσκολεύονται να προβούν σε παραχωρήσεις σε ένα έθνος που θεωρούν ως σπάταλο και αχάριστο, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το γεγονός ότι δίνοντας κάποιο περιθώριο στην Ελλάδα τώρα, είναι η μόνη καλή επιλογή που έχουν».
CNBC: Ο αντάρτης ηγέτης της Ελλάδας και το «αχτύπητο δίδυμο»
Από την πλευρά του, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, θέτει το εξής ερώτημα: «Μπορεί ο αντάρτης ηγέτης της Ελλάδας να διασώσει το έθνος από την χρεοκοπία;». Το άρθρο υπογράφει η Ελληνοαμερικανίδα καθηγήτρια της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia και του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), Ντόντι Τσιαντάρ.
Η αρθρογράφος καταγράφει τις θέσεις του «νεότερου πρωθυπουργού της χώρας», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τις αναφορές του ότι «η εποχή της λιτότητας έχει τελειώσει» και ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση, με επικεφαλής την ριζοσπαστική αριστερά, έχει γυρίσει σελίδα και θα εξαλείψει τη διαφθορά».
«Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες ανησυχούν για την αβεβαιότητα, φαίνεται να αγαπούν αυτό που ακούνε και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας απολαμβάνει υψηλά ποσοστά αποδοχής, μέχρι και 80%, αλλά, αν μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, μένει να αποδειχθεί», σημειώνει το CNBC. Προσθέτει δε: «Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το πώς να προχωρήσουμε μπροστά με τους όρους της διάσωσης».
Επιπρόσθετα, το CNBC επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν Τσίπρας και Βαρουφάκης αποτελούν ένα «δυναμικό δίδυμο» και κάνει αναφορά στις εντυπώσεις που έχει προκαλέσει στους Ευρωπαίους εταίρους η προσωπικότητα και ο χαρακτήρα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Wall Street Journal: Προς επέκταση το ελληνικό πρόγραμμα
Την «επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για τέσσερις έως έξι μήνες θα ζητήσει η Ελλάδα σήμερα», όπως αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της, επικαλούμενη «αξιωματούχους που είναι σε θέση να γνωρίζουν την κατάσταση».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι όροι της αίτησης βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση». «Η είδηση αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο, όπου ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα για την αποκαθήλωση όσων έγιναν με εντολή του μνημονίου και ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συγκληθεί σύνοδος κορυφής για τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας του», αναφέρει η εφημερίδα.
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως αναμένει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη για την παράταση».
«Η γνώμη μου είναι ότι θα υπάρξει ένα κείμενο με το οποίο όλοι θα είναι ευχαριστημένοι», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, όπως αναφέρει η WSJ, προσθέτοντας πάντως ότι «οι συνομιλίες του τις τελευταίες ημέρες με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης ήταν -όπως ο ίδιος τις περιέγραψε- ‘θορυβώδεις’».
Spiegel: Δεν ευθύνεται μόνο η Αθήνα για την αποτυχία του Eurogroup
Για την τελευταία αποτυχία στο Eurogroup δεν ευθύνεται μόνο η Αθήνα, γράφει το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, αποδίδοντας το ναυάγιο και στην «ελλιπή συνεννόηση ανάμεσα στην Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης».
Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Spiegel Online αναφέρει ότι «δεν υπήρχε εξουσιοδότηση από το Eurogroup» για τη φόρμουλα συμβιβασμού που είχε καταθέσει ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με τον Γερμανό αρθρογράφο, «ο Βαρουφάκης έχει λόγο να διαμαρτύρεται για τις διαφορετικές διατυπώσεις στα papers που εμφανίστηκαν».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >