Οι πολύνεκρες ναυτικές τραγωδίες που σημειώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη Μεσόγειο, με πάνω από 900 μετανάστες να χάνουν τη ζωή τους, αλλά και η κατόπιν εορτής αντίδραση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Τρίτη.

Ads

Μεταξύ άλλων, ο Τύπος ασχολείται με την οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ σχετικά με το νόμο που ανοίγει το δρόμο για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, αλλά και με την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου που οδηγεί σε δέσμευση των διαθεσίμων δημοσίων φορέων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η «Αυγή» γράφει: «Μεσόγειος: Το ναυάγιο των ευρωπαϊκών αξιών». Σύμφωνα με την εφημερίδα “στα ανοιχτά της Λιβύης ξεπερνούν τους 900 οι νεκροί πρόσφυγες. «Θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων» τους χαρακτήρισε ο Πάπας. Τρεις νεκροί έξω από τη Ρόδο. «Αρκετά» βροντοφώναξε από προχθές ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Γενναία και λιγότερο σκληρή προσέγγιση» ζήτησε από την Ευρώπη ο ΟΗΕ».

image

Ads

image

«Πνίγονται στην υποκρισία», σημειώνει το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών». Σύμφωνα με την εφημερίδα «ακόμη τρεις μετανάστες χάθηκαν στις ακτές της Ρόδου, όταν τσακίστηκε το πλοιάριο που τους μετέφερε. Σώθηκαν 90, ενώ μετά τη νέα τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στη Λαμπεντούζα, η Ε.Ε. προτείνει δέκα μέτρα-ευχολόγιο. Δικό της οδικό χάρτη καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση. Έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής την Πέμπτη».

image

«Ο πόνος και η οργή να στραφούν ενάντια στους υπεύθυνους», γράφει ο «Ριζοσπάστης» για τις ναυτικές τραγωδίες και αναφέρει σχετικά: «Απανωτές έρχονται οι τραγικές ειδήσεις για το ανείπωτο δράμα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που πασχίζουν να δραπετεύσουν από τη φτώχεια και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, διασχίζοντας τη Μεσόγειο με καρυδότσουφλα στο έλεος των δουλεμπόρων με εκατοντάδες νεκρούς».

image

«Ρουκέτα ΗΠΑ για τον Ξηρό», γράφει στην πρώτη σελίδα του το «Έθνος». Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ προκαλεί η ψήφιση του νόμου που ανοίγει τον δρόμο για αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού. ‘Μη φιλική πράξη’ τη χαρακτήρισε ο πρέσβης Ντ. Πιρς. Απέρριψε τις επικρίσεις η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο νόμος δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση Τζ. Κέρι – Ν. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον».

image

Για «Πράξη εσωτερικού δανεισμού» κάνει λόγο το κύριο άρθρο της «Καθημερινής». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «στην υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων δημοσίων φορέων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα ρευστότητας και να καλύψει βασικές υποχρεώσεις της».

image

Τα «Νέα» γράφουν: «Επί Ξηρού ακμής οι σχέσεις με ΗΠΑ». «Προειδοποίηση ότι οι Αμερικανοί θα θεωρήσουν την αποφυλάκιση Σάββα Ξηρού εχθρική ενέργεια απηύθυνε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου», γράφει σχετικά η εφημερίδα.

image

Στον Ελεύθερο Τύπο: «Η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και συμμάχους». Η εφημερίδα γράφει ότι «με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση ‘σκουπίζει’ υποχρεωτικά 8,8 δισ. ευρώ από καταθέσεις φορέων και ΟΤΑ. Με προσφυγές απαντούν Δήμαρχοι και περιφερειάρχες».

image

Η «Ημερησία» σημειώνει: «Θύελλα αντιδράσεων για τα αποθεματικά». Η εφημερίδα σημειώνει «τα πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και δημάρχων και περιφερειαρχών συγκέντρωσε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Όπως σημειώνουν, είναι αντισυνταγματική, ενώ προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς και κινητοποιήσεις κατά της εφαρμογής της».

image

Στη «Δημοκρατία»: «Κεραυνοί για την αποφυλάκιση του Ξηρού από τιs ΗΠΑ» Η εφημερίδα γράφει ότι «σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η Ελλάδα αναζητεί συμμάχους, ήρθαν οι κεραυνοί από τις ΗΠΑ με αφορμή την ‘απελευθέρωση’ Ξηρού για να προκαλέσουν νέους πονοκεφάλους στο Μαξίμου».

image

«’Χέρι’» στα ταμεία 1.500 φορέων», σημειώνει το πρωτοσέλιδο της «Ναυτεμπορική». Η εφημερίδα τονίζει ότι «δυσκολίες του Δημοσίου να καταβάλλει μισθούς-συντάξεις και τοκοχρεολύσια όσο οι εταίροι κρατούν κλειστή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης καταδεικνύει η υποχρεωτική μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των ταμειακών διαθεσίμων χιλιάδων δημόσιων φορέων».