Την Τετάρτη κατατέθηκε στην βουλή μέσω νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας διάταξη που «νομιμοποιεί» ουσιαστικά τα ιδιωτικά κανάλια παρακάμπτοντας τον διαγωνισμό για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών. Με τη διάταξη αυτή ακόμη και τα κανάλια που είχαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προσωρινή άδεια από το ΕΣΡ για ψηφιακή εκπομπή, αποκτούν πλέον δικαίωμα νόμιμης ψηφιακής λειτουργίας διά παντός. 

Ads

«Οι διατάξεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας αναφορικά με την απελευθέρωση του ψηφιακού μερίσματος», γράφει η Ελευθεροτυπία. Με τον τρόπο αυτό, παρακάμπτεται από την κυβέρνηση το ζήτημα που είχε προκύψει κατόπιν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η συνεχής παράταση της προσωρινής νομιμότητας των καναλιών για τα τελευταία 8 χρόνια ήταν αντισυνταγματική.

Μέσα στον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί η δημοπρασία των ψηφιακών συχνοτήτων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Με το λουκέτο της ΕΡΤ, που επέβαλε η κυβέρνηση τον Ιούνιο, μόνος υποψήφιος για να αποτελέσει τον πάροχο του ψηφιακού σήματος είναι η Digea.

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζουν να εκπέμπουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Ads

Για την ιστορία, όπως γράφει η εφημερίδα, οι συχνότητες αυτές θα έπρεπε να είχαν δοθεί από το 2012, η Κομισιόν όμως και η τρόικα αποδέχθηκαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και η υποχρέωση αυτή έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία τον Νοέμβριο του 2014. Αυτό σημαίνει πως η ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί οριστικά έως τον Οκτώβριο του 2014, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1989 μέχρι σήμερα, αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί υπόσχονταν την περίφημη αδειοδότηση που θα βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό χάος. Παρόλα αυτά με το χθεσινό νομοσχέδιο, ο παράγοντας «άδεια» βγαίνει από την μέση.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, βέβαια, στο άρθρο 17, συμπεριλαμβάνονται και οι επεκτάσεις της ισχύος των ραδιοφωνικών αδειών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα στο άρθρο 13 για τις ρυθμίσεις της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναβαθμίζεται ποικιλοτρόπως η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, που αποκτά για το πρώτο εξάμηνο του 2014 διευρυμένες αρμοδιότητες. Μάλιστα για το σκοπό αυτό η ΓΓΕΕ θα ενισχυθεί και με επιπλέον προσωπικό.
 
«Η διαπλοκή στη χώρα μας καλά κρατεί, καθώς με συνοπτικές διαδικασίες και μετά από 23 χρόνια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών με προσωρινές άδειες που είχαν κριθεί παράνομες από το ΣτΕ, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κάνει το μεγαλύτερο δώρο στους καναλάρχες, αφού νομιμοποιεί αυθαίρετα τις άδειες δίνοντας του την δυνατότητα να περάσουν στην ψηφιακή εποχή ανέξοδα και παράνομα», σχολίασε για το γεγονός ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση χαρίζει  τα χρέη  των καναλιών που δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για την κατοχή των συχνοτήτων, νομιμοποιώντας την εισφοροδιαφυγή, ενώ την ίδια στιγμή τηλεοπτικά κανάλια ενισχύονται με θαλασσοδάνεια που τους παρέχουν τραπεζίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να κατέχουν τον  έλεγχο των τραπεζών όταν αυτές έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με λεφτά των φορολογουμένων που νιώθουν στο πετσί τους τη σκληρή μνημονιακή πολιτική και όταν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη βάζουν λουκέτο γιατί δεν μπορούν να δανειστούν ούτε ένα ευρώ. Η εγχώρια διαπλοκή μπαίνει σε μια νέα φάση κάθε έννοια νομιμότητας καταπατάται βάναυσα», συνεχίζει η Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί προτεραιότητα η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.