Συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Κώστα Βαξεβάνη (Documento) και του Θέμου Αναστασιάδη (Πρώτο Θέμα). Στο Documento παρουσιάζονται οι υποθέσεις φοροδιαφυγής του Θέμου Αναστασιάδη και η εμπλοκή του σε υποθέσεις εκβιασμών, ενώ ο εκδότης του Πρώτου Θέματος απαντάει με δημοσίευμα για την «φαμίλια Καλογρίτσα», τη «φαμίλια της φοροδιαφυγής», όπως την αποκαλεί. Σημειώνεται πως ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του Χρήστου Καλογρίτσα, είναι ο εκδότης της εφημερίδας «Documento».

Ads

«Απ’ όλα έχει το “Θέμος Market”» 

Το «ΌΛΑ για τον Θέμο», παρουσιάζει η εφημερίδα Documento σε πολυσέλιδο ρεπορτάζ της. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στις υποθέσεις φοροδιαφυγής, τις «μαύρες» καταθέσεις του εκδότη, αλλά και σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο Λονδίνο, ο οποίος δεν δόθηκε στις ελεγκτικές αρχές κατά την έρευνα του Θέμου Αναστασιάδη και ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να μεταφερθούν εκατομμύρια ευρώ σε offshore. Παράλληλα υπενθυμίζει δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία κατήγγειλε τον Θέμο Αναστασιάδη ως εκβιαστή πολιτικών και επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, το υποκατάστημα της Εθνικής στο Λονδίνο άνοιξε το 2009 λογαριασμό στον Θέμο Αναστασιάδη, παρά τις αντιρρήσεις του Βρετανού υπεύθυνου κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας. Αυτός ο λογαριασμός, που δεν αναφέρεται σε κανένα πόρισμα των ελεγκτικών άρχων, άνοιξε με αρχικό ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταφέρθηκε αμέσως σε κυπριακή offshore.

Ads

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται πως το γεγονός ότι ο εν λόγω λογαριασμός δεν παρουσιάστηκε κατά τον εισαγγελικό έλεγχο, σημαίνει πως ενδεχομένως κάποιος από την Εθνική και κάποιος από το ΣΔΟΕ να τον απέκρυψαν. Παράλληλα επισημαίνεται πως ο Θέμος Αναστασιάδης, το 2007, ήταν κάτοχος ή σχετιζόταν με πέντε οffshore εταιρείες, με έδρα την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο, οι οποίες όμως επίσης δεν ελέχθησαν επαρκώς από το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της έρευνας ύστερα από καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές.

Ενδεικτικό επίσης είναι πως εδώ και περίπου επτά μήνες δεν έχει καθαρογραφεί η τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επιβάλλει πρόστιμο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 4 εκατ. ευρώ στον Θέμο Αναστασιάδη για καταθέσεις από μη νόμιμες πηγές εσόδων.

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η Ντόρα Μπακογιάννη, εδώ και έξι χρόνια, έχει καταγγείλει ανοιχτά τον Θέμο Αναστασιάδη ως εκβιαστή πολιτικών και επιχειρηματιών. Οι καταγγελίες της βουλευτή έγιναν με δύο ερωτήσεις στη Βουλή αλλά και σε ανοικτή συγκέντρωση του τότε κόμματός της «Δημοκρατική Συμμαχία». Ειδικότερα το Δεκέμβριο του 2011 ως πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» δήλωνε σε εκδήλωση:

«Αυτός ο κύριος (Θέμος Αναστασιάδης) είναι αυτός που κάνει κριτική κάθε Κυριακή από το “Θέμα” και εκβιάζει από επιχειρηματίες μέχρι πολιτικούς […] Εγώ του είπα: “Εγώ Θέμο μου δεν φοβάμαι και άρα δεν εκβιάζομαι” […] Δεν μπορείς να ζητάς από όλους τους Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους και αυτός ο κύριος να παίρνει ενάμιση εκατομμύριο αγκαλιά, να τα πηγαίνει από Γαλλία – Ελβετία και ένας άνθρωπος σε αυτή τη χώρα να μην τον ρωτάει: “Καλά ρε φίλε που τα βρήκες τα λεφτά, που τα πήρες και τα πήγες και βολτα; Πως πήγες σε μια τράπεζα και πήρες πέντε εκατομμύρια ευρώ;».

«Καρφωτή» από Αμερικάνους…

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόταν σε δύο υποθέσεις. Στην υπόθεση του Οκτωβρίου του 2007, όταν ο Θέμος Αναστασιάδης πιάστηκε με επιταγές 1,1 εκατ. ευρώ μόλις έβγαινε από τη Γενεύη και περνούσε σε γαλλικό έδαφος και στην υπόθεση του ίδιου έτους, τον Ιούλιο, όταν κατέθεσε 5,25 εκατ. ευρώ με σακούλες στα ταμεία της BNP Baribas στο Κολωνάκι. Η δεύτερη είναι και η πιο γνωστή, καθώς υπήρξε ελληνικό παρασκήνιο. Ωστόσο η έρευνα για αυτήν ενεργοποιήθηκε από την υπόθεση στα γαλλοελβετικά σύνορα.

Τον Θέμο Αναστασιάδη, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, κάρφωσαν στις γαλλικές αρχές οι Αμερικανοί, οι οποίοι ταυτόχρονα ενημέρωσαν και τους παράγοντες της τότε ελληνικής κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Ο Θέμος Αναστασιάδης συνελήφθη στη Γαλλία, όπου και κρατήθηκε για δύο ημέρες. Οι τρεις επιταγές που είχε κρύψει ύψους 1,1 εκατ. ευρώ κατασχέθηκαν.  Γιατί όμως οι Αμερικανοί να ενδιαφερθούν για έναν Έλληνα δημοσιογράφο ακόμη κι αν κουβαλούσε «μαύρο» χρήμα; Στο δημοσίευμα της Documento το «κάρφωμα» των Αμερικανών αφήνεται να εννοηθεί πως συνδέεται με υποθέσεις εξοπλιστικών.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζεται η υπόθεση του Γιώργου Πατεράκη, αντιπροσώπου των μαχητικών Eurofighter, τα οποία προγραμμάτιζε να αγοράσει η ελληνική κυβέρνηση. Αντίπαλος των Eurofighter ήταν τα γαλλικά Rafale της εταιρείας Dassault. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος σε άρθρο του, αφότου είχε έρθει σε ρήξη με τον Θέμο Αναστασιάδη, έγραψε πως ο πρώην συνεργάτης του χρηματίστηκε από τον Γιώργο Πατεράκη με ένα ποσό πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις που εξαπέλυε σε βάρος του επί μονίμου βάσεως μέσω του Πρώτου Θέματος, αποδίδοντάς του στενή σχέση με τον τότε υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο.  Επίσης σημειώνεται ότι στην έρευνα που έγινε για τα 5,2 εκατ. ευρώ της BNP Baribas, ένα από τα πρόσωπα που ελέγχθηκαν ως χορηγοί του κεφαλαίου ήταν ο Χρ. Χουμπαυλης αντιπρόσωπος της Dassault και των Rafale. Η έρευνα είχε αρνητικό αποτέλεσμα, όμως είναι άγνωστο γιατί οι ερευνητές έκαναν τη σύνδεση των δύο προσώπων και τι γνώριζα για τις σχέσεις τους.

Ωστόσο ένα παλιό στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών σχολίασε στην εφημερίδα: «Οι αμερικάνοι δεν συμμετέχουν σε έρευνες για κάποιον που του ήρθε να μεταφέρει μαύρο χρήμα, ούτε στέλνουν ενημερωτικά δελτία και πληροφορίες σε ξένους για κάτι τέτοιο. Καρφώνουν μόνο κάποιον που θεωρούν ότι πλήττει συμφέροντά τους».

Απάντηση Αναστασιάδη με «φοροδιαφυγή της φαμίλιας Καλογρίτσα» 

Στο δημοσίευμα της «Documento», ο Θέμος Αναστασιάδης απαντάει με δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα για τη «φαμίλια Καλογρίτσα». Σημειώνεται πως εκδότης της «Documento» είναι ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του Χρήστου Καλογρίτσα. «Τους βρήκαν φοροδιαφυγή 73 εκατ. ευρώ» αναφέρεται στον τίτλο του Πρώτου Θέματος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τον Ιούνιο του περασμένου έτους ο Χρήστος Καλογρίτσας έλαβε δάνεια 15 εκατ. ευρώ για να πληρώσει μέρος του χρέους του γιου του και να μπορέσει Ιωάννης Καλογρίτσας να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδεις. Το Πρώτο Θέμα ισχυρίζεται πως μετά από ελέγχους που έχουν γίνει σε όλα τα μέλη της οικογένειας Καλογρίτσα το συνολικό χρέος προς την εφορία ανέρχεται στα 73 εκατ. ευρώ.

Παραθέτοντας τους αριθμούς της οικογένειας Καλογρίτσα αναφέρει: 73,4 εκατομμύρια η φοροδιαφυγή και τα πρόστιμα, 61 εκατ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες, 180 εκατ. ευρώ τα έργα ΕΣΠΑ που πήρε με έκπτωση έως 57%, 108 εκατ. δάνεια του έδωσε η Τράπεζα Αττικής την τελευταία διετία, 15 εκατ. ευρώ δάνειο σε 4 μέρες από την Τράπεζα Αττικής για το χρέος του γιου του και το παράβολο για τα κανάλια.

«Η οικογένεια Καλογρίτσα, σύμφωνα με έκθεση μερικού ελέγχου του ΚΕΦΟΜΕΠ, από το 2000 ως το 2013 απέκρυψε εισοδήματα τουλάχιστον 77,5 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε χρόνο δήλωνε υποπολλαπλάσια έσοδα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εισπράττει κάποιες χρονιές μέχρι και επιστροφή φόρου από το ∆ημόσιο», αναφέρει ο Βασίλης Χιώτης, που υπογράφει μέρος του δημοσιεύματος.