Όταν ο Ισραηλινός στρατός επιτέθηκε χθες στον Στόλο της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκημένους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, το Twitter βούιξε από μηνύματα, με την ετικέτα #flotilla, σχετικά με τις επιχειρήσεις κατά των ακτιβιστών και τις εξελίξεις. Μετά από λίγες ώρες όμως, η ετικέτα #flotilla εξαφανίστηκε από τα βασικά θέματα, παρόλο που όλοι συζητήσαν ακόμα τα τεκτενόμενα στα διεθνή χωρικά ύδατα στα ανοικτά του Ισραήλ.
Πολλές είναι οι θεωρίες για το τί συνέβη στο Twitter χθες. Πρώτη φυσικά είναι η θεωρία που θέλει να λογοκρίνεται το θέμα από το Twitter (υπάρχουν μάλιστα ισχυρισμοί ότι έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο από την διάσημη ιστοσελίδα microblogging). Το γεγονός όμως ότι άλλες ετικέτες σχετικές με τις εξελίξεις, όπως #freedomflotilla, συνέχισαν να εμφανίζονται μάλλον καθιστά χλωμή την εκδοχή της λογοκρισίας από την ίδια την ιστοσελίδα.
Η ιστοσελίδα TechCrunch ανάρτησε ένα σχόλιο στο οποίο εικάζει ότι οι ιθύνοντες του Twitter πιθανόν να εξέλαβαν ετικέτες όπως #Gaza και #Flotilla ως παλιά νέα – παράλογος ισχυρισμός αφού η πανέξυπνη, όπως έχει αποδείξει, ομάδα του Twitter θα αντιλήφθηκε τη σημασία των τεκτενόμενων. Αργότερα, η ιστοσελίδα TechCrunch ανάρτησε άλλο κείμενο, στο οποίο περιλάμβανε την επίσημη απάντηση του Twitter:
«Διεξάγουμε έρευνες για το τεχνικό ζήτημα που προκάλεσε λάθη στην αναζήτηση για ένα μικρό χρονικό διάστημα, σήμερα το πρωί. Το Twitter διευκολύνει την ανοιχτή ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων σε παγκόσμιο επίπεδο και έτσι όποτε πλήττεται για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από κάποιο bug, λαμβάνουμε το ζήτημα πολύ σοβαρά».
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τί ακριβώς συνέβη και η λέξη-κλειδί για την ισραηλινή επίθεση στον Στόλο της Ελευθερίας, εξαφανίστηκε. Το σίγουρο είναι πάντως πως τέτοια περιστατικά αμαυρώνουν την εικόνα του Twitter ως ανεξάρτητο και ελεύθερο μέσο έκφρασης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >