Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο συνεχίζεται με τη Βόρεια Κορέα να εμμένει στις απειλές της για έναν ενδεχόμενο πυρηνικό χτύπημα. Η Νότια Κορέα την Τετάρτη αύξησε το επίπεδο συναγερμού μετά τις τελευταίες πληροφορίες πως η Πιονγιάνγκ ετοιμάζεται για νέα πυραυλική δοκιμή σε πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς. Όμως σε εξέλιξη βρίσκεται και ένας κυβερνοπόλεμος. Η Νότια Κορέα κατηγόρησε πως πίσω από τις εκτεταμένες κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκε τον περασμένο μήνα βρίσκονται πράκτορες της Βόρειας Κορέας. Η κυβερνομάχη φαίνεται πως μέχρι τώρα κερδίζεται από την Πιονγιάνγκ, όμως οι δύο χώρες έχουν μπει για τα καλά σε μια «κούρσα των εξοπλισμών» για μια σύγκρουση στον κυβερνοχώρο.
Ads
Τον Μάρτιο δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές στη Νότια Κορέα τέθηκαν εκτός λειτουργίας δημιουργώντας προβλήματα σε τράπεζες και τηλεοπτικούς σταθμούς στο Νότο. Συνολικά στις 20 Μαρτίου χτυπήθηκαν 48.000 υπολογιστές και servers στη Νότια Κορέα.
Όπως υποστήριξαν ερευνητές της Σεούλ από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει προκύπτει πως πρόκειται για μια επιχείρηση από τη στρατιωτική υπηρεσία της Βόρειας Κορέας, ενώ παράλληλα αναφέρουν πως η μέθοδος αλλά και πολλά IP που εμπλέκονται στην επίθεση του Μαρτίου έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν σε επιθέσεις που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα.
Ο σχεδιασμός της επίθεσης εκτιμάται πως είχε διαρκέσει οκτώ μήνες. Η Βόρεια Κορέα έχει επιχειρήσει επανειλημμένα στο παρελθόν επιθέσεις σε υπολογιστές του προεδρικού γραφείου και άλλων κρατικών υπηρεσιών, αλλά και τραπεζών και μέσων ενημέρωσης.
Με τη σειρά της και η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορήσει τη Νότια Κορέα για ανάλογες κυβερνοεπιθέσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί μαζικές επιθέσεις και από τους Anonymous. Οι ειδικοί στη Νότια Κορέα έχουν ασκήσει έντονη κριτική για το σύστημα ασφαλείας της χώρας στο διαδίκτυο, επισημαίνοντας πως η Σεούλ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Πιονγιάνγκ και δεν μπορεί να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια με ένα παρωχημένο σύστημα. Όπως αναφέρεται στο BBC ειδικοί καλούν τις αρχές να δημιουργήσουν άμεσα ένα καινοτόμο σύστημα ασφαλείας ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη ασφάλειας στις κυβερνοεπιθέσεις της Βόρειας Κορέας.
Όπως αναφέρει η Huffington Post στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένας πόλεμος και φαίνεται πως η Βόρεια Κορέα τον κερδίζει. Ειδικοί αναφέρουν πως η «μάχη εξοπλισμών» είναι σε εξέλιξη στη χερσόνησο, ωστόσο οι «κυβερνοεπιθέσεις» δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην περιοχή.
Στη Νότια Κορέα από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μαζικές επιθέσεις, ωστόσο αναλυτές αναφέρουν πως επιθέσεις σημειώνονταν και τη δεκαετία του ’90. «Βασικός στόχος τους είναι οι ΗΠΑ και προετοιμάζονται για αυτό από τη δεκαετία του ’90. Δεν μπορώ να σας πω αν θα πετύχουν το σκοπό τους, ωστόσο έχουν πιθανότητες», δήλωσε ένας εκ των ειδικών του κυβερνοχώρου Jang Se-yul, που κατείχε στο παρελθόν θέση στη Βόρεια Κορέα και πλέον βρίσκεται στο Νότο.
Σύμφωνα με τη Huffington Post η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει στρατιωτική μονάδα για κυβερνοεπιθέσεις που στελεχώνεται από τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους μεταξύ αυτών και 600 χάκερς. Η αντίστοιχη μονάδα της Νότιας Κορέας αριθμεί 1.000 άτομα.
Ο Jarno Limnéll υπεύθυνος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο της Stonesoft, με έδρα την Φινλανδία, μιλώντας στην Huffington Post, επισημαίνει πως η Βόρεια Κορέα στρέφεται στον κυβερνοπόλεμο καθώς το κόστος είναι σαφώς χαμηλότερο. Το πρόβλημα είναι πως ο «κυβερνοπόλεμος», αν και μοιάζει πολύ καλύτερος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ένοπλη σύγκρουση μεγάλης κλίμακας. «Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν εύκολα να κλιμακωθούν σε πραγματικό πόλεμο ή τουλάχιστον σε απειλές για πόλεμο».
«Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Αυτό θα γίνεται όλο και πιο έντονο, καθώς οι ίδιες οι κυβερνήσεις ενισχύουν τις δράσεις τους στον κυβερνοχώρο, όπου επίσης, όπως και στον πραγματικό κόσμο, η διπλωματία κρίνεται απαραίτητη».
Εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως για έναν σύγχρονο στρατό το πλήγμα σε συστήματα επικοινωνίας μπορεί να είναι ισοδύναμο είτε αυτό επέλθει από έναν πύραυλο είτε από έναν χάκερ.
Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο, όπως επισημαίνεται στη Huffington Post, είναι πως σε έναν «κυβερνοπόλεμο» δεν συμμετέχει μόνο ο στρατός αλλά και ανεξάρτητοι χάκερ. Ήδη οι Anonymous έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Την Τετάρτη μια ομάδα χάκερ ανέφερε πως πλέον στοχεύουν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας.
Όπως τονίζεται από την Huffington Post σίγουρα υπάρχουν χάκερ που αν μπορούν να πλήξουν στρατιωτικές ή ενεργειακές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας δεν θα μείνουν στις απειλές, αλλά θα το κάνουν. Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως ένας ανεξέλεγκτους κυβερνοπόλεμος θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >