Η τηλεοπτική εκπομπή διαλόγου την οποία θα παρουσιάζει ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και θα μεταδίδεται από το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today θα αρχίσει να προβάλλεται την Τρίτη, 17η Απριλίου, όμως ο κατάλογος των καλεσμένων του θα παραμείνει μυστικός, ανακοίνωσε χθες το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο το οποίο χρηματοδοτείται από την ρωσική κυβέρνηση.

Ads

Ο Ασάνζ, που συνεχίζει να τελεί υπό κατ’ οίκον σύλληψη στην Αγγλία προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για σεξουαλική επίθεση –που ο ίδιος διαψεύδει και υποστηρίζει ότι αποτελεί μέρος ενός σχεδίου με στόχο να εκδοθεί στις ΗΠΑ– γύρισε την εκπομπή «The World Tomorrow» (“Ο Κόσμος Αύριο”) στη Βρετανία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των καλεσμένων του πριν από την προβολή της εκπομπής, πάντως προέβλεψε ότι η πρώτη συνέντευξη θα χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενη. «Δεν θέλουμε να χαλάσουμε το μυστήριο (. . .) αποκαλύπτοντας το όνομα του πρώτου καλεσμένου», δήλωσε η αρχισυντάκτρια του RT, Μαργαρίτα Σιμόνιαν. «Αλλά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο συγκεκριμένος καλεσμένος και η συνέντευξη θα προκαλέσει εκκλήσεις να μας κλείσουν από ορισμένες προσωπικότητες-γεράκια, που δεν σέβονται και πολύ την ελευθερία του λόγου», πρόσθεσε η ρωσίδα δημοσιογράφος αρμενικής καταγωγής.

Ο Ασάνζ ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ότι στην εκπομπή του θα προσκαλεί ανθρώπους στους οποίους «η τηλεόραση απλά δεν θα έδινε ποτέ την ευκαιρία να μιλήσουν. Είναι δίκαιο να ειπωθεί ότι στην πλειοψηφία τους όσα μου είπαν δεν θα λέγονταν ποτέ σε κάποιο μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο».

Ads

Το Russia Today χαρακτηρίζεται από τους επικριτές του μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να βελτιώσει την εικόνα του. Είναι διαθέσιμο σε 430 εκατ. συνδρομητές παγκοσμίως και στο Διαδίκτυο.

Το νέο τοκ-σόου του Ασάνζ θα εκπέμπεται ταυτόχρονα από την Μόσχα και την Ουάσινγκτον στα Αγγλικά, στα Αραβικά και στα Ισπανικά.

Ο Ασάνζ ανέφερε ότι την 17η Απριλίου συμπληρώνονται 500 ημέρες αφότου εταιρίες που διαχειρίζονται πληρωμές μέσω Διαδικτύου, όπως η Visa, η Mastercard και η PayPal άρχισαν να αρνούνται κάθε συνεργασία με τον WikiLeaks, αφού είχε δημοσιοποιήσει χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ στα τέλη του 2010. Η απόφασή τους αυτή έπληξε την δυνατότητα της οργάνωσης να χρηματοδοτηθεί και να συνεχίσει το έργο του.