Οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στην ΕΡΤ ύστερα από την έγκριση του σχεδίου για τη «Νέα δομή της Δημόσιας Τηλεόρασης» που συζητήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Η ΕΤ1 θα «κατεβάσει ρολά» με τροπολογία που θα συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Ads

Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο κλείνουν με την πιο συνοπτική διαδικασία της κοινής υπουργικής απόφασης, που θα υπογραφεί εντός των ημερών, ενώ το προσωπικό τους θα ενσωματωθεί στην ΕΡΤ για να μπει στη διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας και της αξιολόγησης. Από αξιολόγηση θα περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ενώ το 10%, περίπου 350 θα ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας.

 

Από το υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκε επίσης ο σχεδιασμός για κατά 50% μείωση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Ads

 

Η συχνότητα της ΕΤ1 παραμένει στην κυριότητα του δημοσίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει περίπτωση να «μετακομίσει» σε αυτή εκπέμποντας και αναλογικά το ψηφιακό κανάλι Prisma+.

 

Αντιδράσεις

 

«Ο υδροκεφαλισμός της ΕΡΤ αποτελεί πρόκληση σε μια υποβαθμισμένη κοινωνία» σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστήριξε το πρωί, μιλώντας στη ΝΕΤ, «είμαστε εναντίον του κλεισίματος της ΕΤ1. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης». «Λέμε “ναι” στο νοικοκύρεμα άλλα “όχι” στα κλεισίματα» πρόσθεσε.

 

Ενταση στη συγκέντρωση εργαζομένων της ΕΡΤ

 

Εξάλλου, ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι έξω από τη Βουλή κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων της ΕΡΤ, που αντιδρούν στα σχέδια συρρίκνωσής της. Ολα ξεκίνησαν όταν τα ΜΑΤ προσπάθησαν να αποτρέψουν τους συγκεντρωμένους να καταλάβουν τη Βασιλίσσης Σοφίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένα διαδηλωτής.

 

Φραστικό επεισόδιο εκδηλώθηκε εν τω μεταξύ, ανάμεσα σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο. Μάλιστα ο δεύτερος ζήτησε από αστυνομικό να συλλάβει τη δημοσιογράφο.

 

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης τόνισε ότι «δεν θα επιτραπεί το κλείσιμο της κερδοφόρου ΕΡΤ» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η δημόσια τηλεόραση δεν θα γίνει η Ιφιγένεια στα σχέδια της κυβέρνησης και της Τρόικας».