Αντιμέτωπη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας βρίσκονται δυο Γερμανοί δημοσιογράφοι καθώς δημοσιοποίησαν αποσπάσματα από κρατικά έγγραφα που αφορούν την διεύρυνση δράσεων παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο.
Εναντίον του αρχισυντάκτη του μπλογκ Netzpolitik.org, Μάρκους Μπέκενταλ και του συνεργάτη του, Αντρέ Μάιστερ, έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα. Σφοδρή κριτική ασκούν στην απόφαση αυτή οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.
Ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας εξέφρασε χθες τις αμφιβολίες του ότι ευσταθούν οι υπόνοιες κατά των δύο δημοσιογράφων, ειδικότερα σε σχέση με το αν η δημοσιοποίηση των επίμαχων εγγράφων αφορά όντως κρατικά μυστικά και συνιστά κίνδυνο για την εξωτερική ασφάλεια της Γερμανίας, στοιχεία που συνιστούν προϋπόθεση για τη δίωξη πράξης στη βάση του άρθρου 94 του γερμανικού Ποινικού Κώδικα, που αφορά την περίπτωση της εσχάτης προδοσίας.
Αποστάσεις από τις εισαγγελικές ενέργειες τηρεί και η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Στο στόχαστρο της κριτικής βρίσκεται ο γενικός ομοσπονδιακός εισαγγελέας Χάραλντ Ράνγκε, ο οποίος ανακοίνωσε χθες το βράδυ την προσωρινή αναστολή των ερευνών.
Πολιτικοί των Σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων ζητούν την παραίτηση του. Μοναδική εξαίρεση στη γενική κατακραυγή αποτελεί ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα διαδικτύου, Γενς Κέπεν. Δικαιολογώντας τις εισαγγελικές έρευνες δηλώνει ότι «αν κάτι έχει χαρακτηριστεί ως διαβαθμισμένη πληροφορία που είναι εμπιστευτική, τότε αυτό ισχύει και για δημοσιογράφους».
Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ζητήσει την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα είναι και ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ραλφ Στέγκνερ. Χαρακτηρίζοντας «εντελώς απερίσκεπτο» τον τρόπο που ενήργησε ο κ. Ράνγκε, τον κατηγορεί ότι «πυροβολεί με κανόνια εναντίον σπουργιτιών».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κριτική που ασκεί ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ. «Ενώ διεξάγονται έρευνες κατά δημοσιογράφων, δεν καταβάλλεται καμία προσπάθεια ενάντια στην «κατασκοπεία εκατομμυρίων ανθρώπων», σχολίασε ο κ. Ρίξινγκερ, υπαινισσόμενος το σκάνδαλο της παρακολούθησης της επικοινωνίας Γερμανών πολιτών από την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA.
Σε μια διαφορετική εκτίμηση σε ό,τι αφορά την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καταλήγει η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λόιτχοιζερ -Σναρενμπέργκερ. Σύμφωνα με τη φιλελεύθερη πολιτικό, από τη στιγμή που η Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος κατέθεσε μήνυση κατά του ερευνητικού ιστοτόπου Netzpolitik.org, ο γενικός εισαγγελέας ήταν υποχρεωμένος να διεξαγάγει έρευνα.
Πολιτικά αρμόδιο για αυτή τη μυστική υπηρεσία, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Γερμανίας, είναι το υπουργείο Εσωτερικών. Με τη συγκατάθεσή του κατατέθηκε η μήνυση εναντίον του Netzpolitik.org. Για αυτό το λόγο, υποστηρίζει η κ. Λόιτχοιζερ-Σναρενμπέργκερ, σε λάθος υπέπεσε και το υπουργείο Εσωτερικών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >