Ένοχοι για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου 927/79 κρίθηκαν από το ΙΑ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, «λόγω προσβολής της θρησκευτικής ομάδας των Εβραίων», τα στελέχη της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος» Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, Θεόδωρος Γεωργίου και Θεόδωρος Χατζηγώγος.

Ads

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν καθώς, σε κείμενο της εφημερίδας στις 12 Μαρτίου 2006, «με αναμφισβήτητα προσβλητικές φράσεις αφενός μεν εκφράζεται μίσος και περιφρόνηση κατά των Εβραίων και επιθυμία όπως μη υπάρχουν Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα, αφετέρου δε αμφισβητείται ευθέως και χλευάζεται το γεγονός της εξολόθρευσης χιλιάδων Εβραίων από τους Γερμανούς στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο Εισαγγελέας της έδρας Σταύρος Σακελλαρίου είχε επίσης ζητήσει την καταδίκη τους, γιατί «και λόγω της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας γνώριζαν πως όσα έγραφαν προσέβαλαν τους Εβραίους». Στον κάθε καταδικασθέντα επιβλήθηκε ποινή επτά μηνών φυλάκισης (με αναστολή για τους Χατζηγώγο και Γεωργίου και με μετατροπή σε πρόστιμο 5 ευρώ την ημέρα για το Ζαφειρόπουλο λόγω προηγούμενης τελεσίδικης καταδίκης σε 6 μήνες φυλάκιση), με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση τυχόν έφεσης.

Η υπόθεση ξεκίνησε με μηνυτήρια αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, στις 12 Μαρτίου 2006.

Ads