Ο δολοφόνος του Αρμένιου δημοσιογράφου και εκδότη Χραντ Ντινκ, Ογκούν Σαμάστ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών και 10 μηνών από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Ads

Ο δράστης, σε ηλικία 17 ετών, πυροβόλησε και σκότωσε τον Χραντ Ντινκ έξω από το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη, στις 17 Ιανουαρίου του 2007.

Ο Χραντ Ντινκ, εκδότης της τουρκο-αρμενικής εφημερίδας Agos, δεχόταν απειλές για τη ζωή του από υπερεθνικιστικούς κύκλους, εξαιτίας μίας σειράς άρθρων και εκκλήσεων προς την Τουρκία να παραδεχτεί το ρόλο της στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει την Τουρκία για την υπόθεση του Χραντ Ντινκ, κατόπιν προσφυγής συγγενών του δημοσιογράφου σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές Αρχές δεν τον προστάτευσαν ούτε και απέτρεψαν τη δολοφονία του, παρότι γνώριζαν πως υπερεθνικιστές συνωμοτούσαν για το θάνατό του.

Ads

Η υπόθεση της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ θεωρείται ευρέως ως δοκιμασία για το αν η τουρκική Δικαιοσύνη μπορεί να ερευνήσει πλήρως πιθανή αμέλεια από τις Αρχές.