Οι εργαζόμενοι που δεν εμπιστεύονται το αφεντικό τους για την καταγραφή των μισθών τους, μπορούν τώρα στις ΗΠΑ να το κάνουν μόνοι τους, με μια νέα εφαρμογή για smartphone. Η εφαρμογή κυκλοφορεί από το υπουργείο Εργασίας.

Ads

Πάντως, οι εργοδότες ανησυχούν ότι η εν λόγω εφαρμογή, μαζί με άλλες νέες καινοτομίες, θα μπορούσε να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τους εργαζομένους να καταθέτουν μηνύσεις σχετικά με τους μισθούς και τις ώρες εργασίας.

Η εφαρμογή, που ονομάζεται DOL-Timesheet, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίζουν τις ώρες εργασίας τους κατά το κανονικό ωράριο αλλά και τις υπερωρίες, ακόμη και τα διαλείμματα.

Μάλιστα, αναμένεται να διευκολύνει ιδιαίτερα χαμηλόμισθους εργάτες από άλλες χώρες, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά έχουν κινητά τηλέφωνα για να μπορούν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους.

Ads

Προς το παρόν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο iPhone και στο iPod Touch. Η αρμόδια υπηρεσία, ωστόσο, ερευνά την δημιουργία εκδόσεων και για άλλες συσκευές.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες σε μια διαφωνία για την αμοιβή ή για την κρατική έρευνα στην περίπτωση που ο εργοδότης έχει παραλείψει να τηρήσει ακριβή στοιχεία.

Η εφαρμογή αυτή, όπως αναφέρει το «Associated Press», αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της προώθησης από την κυβέρνηση Ομπάμα πιο αυστηρής πολιτικής για την επιβολή μισθών και την καταμέτρηση των ωρών εργασίας.

Πέρσι οι μηνύσεις εργαζομένων εναντίον εργοδοτών για θέματα μισθών και ωρών εργασίας έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με ανάλυση που στηρίχθηκε σε αποφάσεις αμερικανικών δικαστηρίων. Σχεδόν 6.800 τέτοιες δίκες έγιναν το 2010, δηλαδή 700 περισσότερες από το 2009.

Ενώ οι εργοδότες δεν εκπλήσσονται με τις αυξημένες μηνύσεις από εργαζόμενους, παράλληλα προσπαθούν να αμφισβητήσουν άλλες τακτικές, όπως ένα πρόγραμμα που παρέχει στους εργαζόμενους έναν τηλεφωνικό αριθμό για να επικοινωνούν με μια νομική υπηρεσία για εύρεση δικηγόρων.

Το τμήμα μισθών και ωραρίου του υπουργείου Εργασίας δέχεται πάνω από 35.000 τηλεφωνήματα το χρόνο και δεν έχει αρκετούς πόρους για να ασχοληθεί με κάθε αίτημα εργαζομένου. Αυτούς που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους παραπέμπει στον τηλεφωνικό αριθμό της υπηρεσίας για εύρεση δικηγόρων εξειδικευμένων στα εργασιακά.