Για έναν ιό που έχει ως στόχο ένα λογισμικό του γερμανικού ομίλου Siemens προειδοποιούν ειδικοί στην Πληροφορική. Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή Ραλφ Λάνγκνερ, ο ιός Stuxnet αποσκοπεί να αναλάβει τον έλεγχο ορισμένων εγκαταστάσεων εργοστασίων, ακόμη και του πυρηνικού σταθμό του Μπουσέρ στο νότιο Ιράν. Το Σάββατο, οι ιρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι πως το βιομηχανικό σύστημα υπολογιστών της χώρας έπεσε θύμα «κυβερνοτρομοκρατίας» και μεγάλος αριθμός υπολογιστών έχει μολυνθεί από τον Stuxnet.
Ads
Συγκεκριμένα, αξιωματούχος του υπουργείου Ορυχείων και Μετάλλων του Ιράν τόνισε στο πρακτορείο Mehr πως 30.000 υπολογιστές που ανήκουν στις μονάδες του υπουργείου έχουν μολυνθεί ήδη από τον ιό. Δεν επιβεβαίωσε ωστόσο επίθεση στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά υπουργεία έχουν συστήσει κοινό στρατηγείο αντιμετώπισης για να καταπολεμήσουν τον «κατασκοπευτικό ιό» και να αποφύγουν περαιτέρω ζημιές στα εμπιστευτικά βιομηχανικά τους δεδομένα και στην υποδομή της χώρας.
Εκπρόσωπος της Siemens διαβεβαίωνε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η εταιρία «δεν έχει πουλήσει κανένα λογισμικό εκεί (στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ) και δεν έχει σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».
Ο ειδικός του αμερικανικού Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών Τζέιμς Λιούις τονίζει ότι «μάλλον είναι κάτι παραπάνω από βιομηχανική κατασκοπεία».
Στον συγκεκριμένο ιό αναφέρονται και οι Financial Times της Παρασκευής, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για τον πρώτο ιό της Πληροφορικής που έχει ως στόχο την φυσική καταστροφή εγκαταστάσεων, και όχι μόνο την παράλυση ενός συστήματος Πληροφορικής».
Ο Stuxnet ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο και αναζητά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που μολύνει ένα ειδικό πρόγραμμα, που έχει κατασκευασθεί από τον γερμανικό όμιλο, το οποίο ελέγχει τη λειτουργία των αγωγών πετρελαίου, των ηλεκτρικών σταθμών και άλλων βιομηχανικών μονάδων. Συνολικά έχουν εντοπισθεί 15 πελάτες που έχουν πληγεί από τον ιό, αλλά δεν έχουν υπάρξει επιπτώσεις στην παραγωγή τους, διαβεβαιώνει η Siemens.
Η εταιρία έχει τροφοδοτήσει τους πελάτες της με ένα αντίδοτο και από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχει εντοπισθεί νέα προσβολή. Εκπρόσωπος της Siemens επισημαίνει ότι τα κενά ασφαλείας του συστήματος Windows που επέτρεπαν στον ιό να διεισδύει στους υπολογιστές διορθώθηκαν.
Πάντως, ο Ρέλ Σούουενμπεργκ της εταιρείας ασφαλείας στον τομέα της Πληροφορικής Kapersky Labs Americas, τονίζει ότι ο ιός αυτός που μολύνει εδώ και έναν χρόνο, μέσω των USB, τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν το σύστημα των Windows, δεν έχει ανάγκη από το Ίντερνετ για να επεκταθεί.
«Μπορεί να μείνει κρυμμένος στους υπολογιστές και να τεθεί σε λειτουργία όταν θα έχει αναγνωρίσει τον στόχο του. Μπορεί τότε να ελέγξει βαλβίδες ή άλλα βιομηχανικά εξαρτήματα, και μέσω αυτών να προκαλέσει ζημιές στις εγκαταστάσεις», σημειώνει. Η Siemens δεν διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, αλλά τονίζει ότι βασίζονται σε «θεωρητικές αναλύσεις του ιού».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >