Εάν στο 1ο μέρος είδαμε κάποιους από τους λόγους για τους οποίους η δολοφονική κουλτούρα των Incel έχει δημιουργηθεί και ριζοσπαστικοποιηθεί στα χρόνια του διαδικτύου, δηλαδή α. τις λεγόμενες «μιντιοποιημένες ταυτότητες» («κυριαρχίας» παρά την μόνωση που βοά από κάτω στην περίπτωση τους) που δημιουργεί, β. την άνοδο της alt-right κι όσων συνεπάγεται και γ. την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και των ψυχολογικών ή και ψυχιατρικών υπηρεσιών στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού, στο 2ο μέρος θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταχυολογικά κάποιες από τις μαζικές δολοφονίες που έχει παράξει.

Ads

Οι μαζικές Δολοφονίες των Incel

Όλη η περιβόητη τεχνολογική μας πρόοδος — ο ίδιος ο πολιτισμός μας — είναι σαν ένα τσεκούρι στα χέρια ενός ψυχοπαθούς, έγραψε ο Αλμπέρτος Αϊνστάιν, μια φράση κλειδί στον χώρο της κοινωνικής προφητείας, για ν’ αναδείξει πως όταν η τεχνολογική πρόοδος δεν συμβαδίζει με την κοινωνική και πολιτιστική, αυτή η ανισομέρεια (και όχι η ίδια η τεχνολογία) μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη.

Η 1η φορά στα νεότερα χρόνια που συνέβη μαζική δολοφονία εις βάρος γυναικών στην Δύση είναι η περίφημη σφαγή στην Πολυτεχνική Σχολή του Κεμπέκ. Σφαγή που δεν σχετίζεται, άμεσα, με τους Incel οι οποίοι δημιουργήθηκαν λίγα χρόνια αργότερα, αλλά δείχνει πως φυτεύτηκαν σε ένα γενικευμένο έδαφος μισογυνισμού που ήδη υπήρξε. Στις 6 Δεκέμβρη του 1989, ο μεγαλωμένος σε ένα ιδιαίτερα σεξιστικό περιβάλλον -όπου ο πατέρας κακοποιούσε και την μάνα και τον γιο ζητώντας του να «γίνει αρκετά άνδρας»-, Marc Lepine, γαλλοαλγερινός, εισέβαλε με ένα ημιαυτόματο στην Πολυτεχνική Σχολή και σκότωσε 14 20χρονους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή ήταν γένους θηλυκού. Το σοκαριστικό έγκλημα επανέφερε στο προσκήνιο τον ήδη χρησιμοποιούμενο από τον 18ο αιώνα όρο γυναικοκτονία.  

Ads

Μία από τις πρώτες δολοφονίες που σχετίζονται ξεκάθαρα με τις διαδικτυακές κοινότητες, και ξεπερνώντας την περίφημη σφαγή στο Columbine που σοβαρές ενδείξεις σχετίζουν με παρόμοιες διαδικτυακές κοινότητες, συνέβη όμως στα απόνερα της 1ης ανόδου της άκρας δεξιάς στην Σκανδιναβία και του Death Metal. Ο γιος καλλιτεχνών Pekka-Eric Auvinen, οπαδός νεοναζιστικών θεωριών με προβληματική συμπεριφορά ήδη στο σχολείο, κι έχοντας ελλιπή ψυχιατρική φροντίδα σε εποχή που το κράτος πρόνοιας αποσύρονταν και στην Σκανδιναβία, άρχισε το συστηματικό σερφάρισμα σε σχετικά σαιτ και σε πολεμικά παιχνίδια ήδη από το 2006.

Στο προσωπικό του κανάλι στο youtube από την επόμενη χρονιά άρχισε να δημοσιεύει επικριτικά άρθρα για τις υπέρ των αδυνάτων αξίες της αριστεράς και του χριστιανισμού ισχυριζόμενος ότι τα ¾ της ανθρωπότητας, και ‘προνομιακά’ οι γυναίκες που τους γεννούσαν, ήταν υπάνθρωποι. ‘Όταν παγκοσμίως σεβαστοί youtubers κυρίως εξ αριστερών όπως ο Amazing Atheist εντόπισαν τις διακηρύξεις του προειδοποίησαν για τους κινδύνους.  “You want your signs? These are your signs! Read this! Investigate these fucking people!”.

Παρόλα αυτά ο νεαρός αφέθηκε από το Σκανδιναβικό κράτος όχι μόνο να πάρει μαθήματα σκοποβολής, αλλά και να κατέχει όπλο. 7 Νοεμβρίου 2007. Η εικονική του κοπέλα εγκαταλείπει την εικονική τους σχέση (τι τρελή εποχή δημόσιας μόνωσης!) για έναν άλλον εικονικό φίλο. κι αυτό πυροδοτεί το φυτίλι. Ο αυτοαποκαλούμενος ως υπέρμαχος της φυσικής επιλογής και κυνικός υπαρξιστής μπουκάρει με το όπλο του στο Λύκειο Jokela  όπου φοιτούσε. Προηγουμένως είχε αφήσει διαδικτυακά το μανιφέστο του και το ίδιο πρωί ένα νεαρό αγόρι που το εντόπισε από άλλη γωνιά της Ευρώπης προσπάθησε να επικοινωνήσει επειγόντως με τα κεντρικά του Youtube. «Σας παρακαλώ, άνθρωποι κινδυνεύουν. Πώς μπορώ να καταγγείλω κάποιον σε άλλη χώρα;». Δυστυχώς οι δυνατότητες ήταν αργές και λίγες. Ο απολογισμός:  8 νεκροί (κυρίως αγόρια αλλά ανάμεσα τους η διευθύντρια κι η νοσηλεύτρια του σχολείου, φιγούρες «εξουσίας») και πολλοί τραυματίες.

Το ίνδαλμα των Incel όμως που έδωσε μεγάλη ώθηση στην ριζοσπαστικοποίηση των κοινοτήτων τους, ήταν ποιός άλλος, ο Eliot Rogers, o Supreme Gentleman,  και μπλούζες προς πώληση με την φάτσα του και τραγούδια για το πρόσωπο του μπορεί κανείς να βρει ακόμη στο διαδίκτυο στις σχετικές κοινότητες. (Έχοντας δει μια τέτοια μπλούζα σε ελληνικό νησί πριν κάποια χρόνια, κι ενημερώνοντας καλού κακού την τοπική αστυνομία, διαπίστωσα το μέγεθος της άγνοιας.).

Ο επονομαζόμενος ως Παρθένος Δολοφόνος, ήταν ένας απίστευτα ψωνισμένος νεαρός που μεγάλωσε σε ένα εξαιρετικά ευνοημένο περιβάλλον αλλά θεωρούσε το σημαντικότερο πρόβλημα του κόσμου το ότι δεν μπορούσε να συνουσιαστεί με την θέλησή της ώστε ν αναδείξει την αξία του με μία “καυτή κοπέλα”, όπως του άξιζε (όχι με μία μέτρια κατά την γνώμη του που πιθανόν θα μπορούσε).

Ο  Elliot Roger πέρασε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία, παρά το διαζύγιο των γονιών του, κάτι που εξάλλου βιώνουν πολλά παιδιά σε απείρως δυσκολότερες συνθήκες. Συχνά στα βίντεο που δημοσίευε επεσήμανε την ειδυλλιακή ευτυχία που γνώρισε ως παιδί, και την ζήλια του που δεν ήταν το κέντρο της προσοχής. Γιος κινηματογραφιστή του Χόλλυγουντ, σπούδαζε σε ιδιωτικά σχολεία, κυκλοφορούσε με μία σπορ Μερσεντές και παραπονιόταν για την παρθενιά του. Φορούσε πάντα εξαιρετικά ακριβά ρούχα από οίκους υψηλής ραπτικής, ζήλευε τα νέα ζευγάρια ενάντια στα οποία είχε ιστορικό επιθέσεων και θεωρούσε πως ανήκε αυτόματα στην υψηλότερη βαθμίδα της ιεραρχίας, επιτεθέμενος ακόμη και σε άλλους incel όταν αμφισβητούσαν πως ήταν ο ωραιότερος άνδρας επί γης. «Ένας Θεός κι όλοι οι όσοι δεν τον προσκύνησαν ζώα», όπως ακούγεται να λέει.

Πάσχοντας από αντικοινωνική διαταραχή και παθολογικό ναρκισσισμό δεν θεώρησε ποτέ την συμπεριφορά του ως αίτιο απόρριψης. Αντίθετα ενεπλάκη με τους incel και αναδείχθηκε σύντομα σε ηγετική φυσιογνωμία τους. Στο διαδίκτυο έψαχνε εργαλεία βασανισμού και ιστορίες για καθ έξην δολοφόνους. Περιέγραψε την πρόθεση του να σκοτώσει, πέρα από τον ετεροθαλή του αδερφό, τους 2 νεαρούς Ασιάτες συγκατοίκους του στο κολέγιο ώστε να μετατρέψει τον χώρο σε αίθουσα βασανιστηρίων και φαντασιώνεται φριχτές πράξεις που δεν μπορούν να γραφτούν. «Θα τιμωρήσω όλα τα δημοφιλή παιδια που ζουν καλύτερη ζωή από εμένα» δήλωνε. «Εγώ είμαι ο αληθινός Α male» ήταν η κατακλείδα.  Όταν η μητέρα του βρήκε σχετικά βίντεο κάλεσε την αστυνομία για να τον αξιολογήσει. Όταν οι αστυνομικοί τον επισκέφτηκαν σπίτι του, εντυπωσιασμένοι από την ‘κουστουμάτη’ του συμπεριφορά, είπαν πως επρόκειτο για έναν εξαιρετικά ευγενικό και περιποιημένο άνδρα, έναν άνθρωπο ‘υπεράνω υποψίας’, σε αντίθεση βέβαια με τους συνήθεις υπόπτους.

23 Μαΐου 2014, βράδυ, ο Rogers έστειλε  ένα μανιφέστο 141 σελίδων (την Αγία Γραφή του κινήματος για πολλούς)  που αποκάλυπτε τις προθέσεις του να επιτεθεί στο ήσυχο προάστιο της  Isla Vista δίπλα σε μία από τις πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη, την Santa Barbara του Los Angeles, πυροβολώντας ιδίως γυναίκες και ζευγάρια και πατώντας με το αμάξι του περαστικούς. «Όλα εσείς τα κορίτσια που με απορρίψατε όλοι εσείς οι άνδρες που ζείτε μια καλύτερη ζωή, ήρθε η ώρα να σας εκδικηθώ».

Ο 1ος που σκότωσε ήταν ένας 19χρονος ασιατικής καταγωγής τον οποίον μαχαιρωσε 94! φορές. Μετά τους 2 συγκατοίκους.

Έπειτα, όπως εντοπίστηκε αργότερα σε σχετικό βίντεο της τροχαίας, εντοπίστηκε να κρατά ομήρους ένα ζευγάρι κοριτσιών που κανείς δεν ξέρει ούτε το όνομα ούτε την τύχη τους ακόμα. Έξω από μια πανεπιστημιακή αδελφότητα κοριτσιών, στην οποία προσπάθησε 9ευτυχώς ανεπιτυχώς) να μπει χτυπώντας χρησιμοποιώντας ως όπλο την καλή του εμφάνιση ώστε να σκορπίσει τον θάνατο, σκότωσε 3 φοιτήτριες. Μετα επιτέθηκε σε ένα εστιατόριο όπου θα σκοτώσει ένα «δημοφιλές αγόρι», έπειτα βγαίνει στον δρόμο, πατά και πυροβολεί πολλούς περαστικούς. «θα είστε ζώα, είστε ζώα» λέει στο τελευταίο του βίντεο, το πιο διασημο youtube vlog όλων των εποχών.

Για τις κοινότητες των incel γίνεται την ίδια ημέρα «ένας ένδοξος incel ήρωας» και προσφέρει έμπνευση και σε άλλους που θα ακολουθήσουν.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Alek MInnasian, διαδικτυακός φίλος του Rogers, από μια οικογένεια δυνατή οικονομικά του Τορόντο, διαπράττει το ‘νέο αδιανόητο’. Ο  Minnasian που ήθελε να τον προσέχουν, ήταν προικισμένος ακαδημαϊκά αλλά περίεργος στην συμπεριφορά. Μικρός είχε κάποια τικ και φοβόταν τα κορίτσια, ώστε κατά δήλωσή του υπέστη μπουλινγκ. Σε ηλικία 15 χρονών οι γονείς του έδωσαν τον 1ο υπολογιστή κι αποδείχθηκε εξαιρετικό ταλέντο στον προγραμματισμό. O ίδιος ο Minnasian έγινε πολύ ενεργός σε κοινότητες ινσελ και συζητούσε συχνά για βια σε  φορουμ σαν το 4K. Στην πραγματική του ζωη απέτυχε να κάνει φίλους και ζούσε μέσω του διαδικτύου. Αργότερα απολύθηκε από διάφορες δουλειές. Παράτησε τις σπουδές του για τον στρατό μα δεν τα κατάφερε στην εκπαίδευση. Απογοητευμένος κι οργισμένος γύρισε στο κολέγιο όπου κι εξεδήλωσε επιθετική συμπεριφορά.

Το 2014 γίνονται διαδικτυακοί φίλοι. O Rogers του έστειλε το τελευταίο μήνυμα για “μια πολύ σοβαρή αποστολή” πριν το δολοφονικό του κρεσέντο.

23 Απριλίου 2017 πρωί. Ο Μινασιαν νοικιάζει ημιφορτηγάκι με το πρόσχημα της μετακόμισης. Λίγο μετά, μέσα από το βανάκι, στέλνει το εξής μήνυμα. «Ο λοχίας Μινασσιαν θέλει να μιλήσει με τον στρατηγό του 4chat Η επανασταση των incel έχει ήδη ξεκινήσει. Θα γκρεμίσουμε όλους τους  Chads and Stacys (γκόμενους και γκόμενες στην slang των incel) Ζήτω ο Supreme gentleman Eliot Roger!».

Παρά την κρυπτικότητα του μηνύματος ήταν φανερό πως ετοιμαζόταν γενικευμένη επίθεση. Ήταν ο στιγμή που ο Μινασσιαν έλυσε το φρένο κι άρχισε να τρέχει. Ανέβηκε στα πεζοδρόμια κι άρχισε να θερίζει κόσμο. Ένας γενναίος, καλοεκπαιδευμένος αστυνομικός, τον έκανε να σταματήσει δίχως να πυροβολήσει ούτε μια σφαίρα!. Απολογισμός στην 1η φάση 11 νεκροί (εκ των οποίων 8 γυναίκες όλων των ηλικιών,  κυρίως Ασιάτες μα και «λευκοί» άνδρες) και πολλαπλάσιοι τραυματίες. Χρησιμοποίησε την απολογία του στην ανάκριση για να κάνει εκ νέου ένα μανιφέστο για την δολοφονική κουλτούρα των παρθένων δολοφόνων και να τιμήσει τον Έλιοτ Ρότζερς «Θέλουμε να γκρεμίσουμε τα άλλα αρσενικά που ζευγαρώνουν και τις γκόμενες που τους προτιμουν για να αναπαράξουμε το αληθινό ανδρικό γένος.» Πώς νιώθεις που τόσοι άνθρωποι πεθάναν και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν;» Ρώτησε ένας έκπληκτος ανακριτής. «Νιώθω πως εξετέλεσα την αποστολή μου.»

Στις κοινότητες των Incel η πράξη του προκάλεσε ενθουσιασμό και αποκαλέστηκε ως «ο νέος Άγιος του κινήματος.» Η πόλη του Τορόντο δημιούργησε το hashtag #TorontoStrong για να δημιουργήσει δίκτυο αλληλεγγύης απέναντι στο σοκ και στον καθημερινό τρόμο.  Ο Μινάσσιαν θα απελευθερωθεί σύντομα έχοντας επικαλεστεί αυτισμό, λες κι είναι ο αυτισμός που σε κάνει δολοφόνο…