Η online εγκυκλοπαίδεια Wikipedia υποστηρίζει ότι έχει ήδη κάνει ένα «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επεξεργασίας από μέρους των χρηστών σε ορισμένα από τα πιο αμφιλεγόμενα άρθρα της.
Σε περίπου 2.000 άρθρα, συμπεριλαμβανομένης και μίας καταχώρησης που αφορά τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, οι αυστηροί περιορισμοί στους οποίους υπόκειται η επεξεργασία θα χαλαρώσουν. Οι χρήστες θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν τις αλλαγές στις επιλεγμένες σελίδες οι οποίες στη συνέχει θα υπόκεινται στον έλεγχο των βασικών συντακτών. Η κίνηση αυτή είναι μέρος των προσπαθειών της Wikipedia για τον περιορισμό του βανδαλισμού της ιστοσελίδας.
Ο ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales δήλωσε στο BBC ότι το νέο σύστημα, το οποίο ονομάζεται «επικείμενες αλλαγές» θα επιτρέπει στην ιστοσελίδα να ανοίγει καταχωρήσεις οι οποίες προστατεύονταν ή ημιπροστατεύονταν για χρόνια.
Η Wikipedia ενθαρρύνει τις συντακτικές αλλαγές από όλους τους χρήστες του site. Ωστόσο, για χρόνια αντιμετώπισε προβλήματα, όπως για παράδειγμα κακόβουλες ή ανακριβείς προσθήκες που καθιστούσαν αναγκαία την εκ νέου επεξεργασία των θεμάτων. Έτσι το site αναγκάστηκε να εισάγει πολλαπλά επίπεδα προστασίας στις καταχωρήσεις.
Για παράδειγμα, νέοι ή ανώνυμοι χρήστες παρεμποδίζονταν από την επεξεργασία «ημί-προστατευόμενα» άρθρα. Αναγκάζονταν να προτείνουν τις αλλαγές και προσθήκες στον πίνακα συζήτησης που επισυνάπτεται σε κάθε άρθρο πριν αυτές ενσωματωθούν στο κείμενο. Τέτοιου είδους άρθρα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως για παράδειγμα αυτά που αναφέρονται στην Ισλανδία, τον David Cameron και τον George Bush.
Οι νέες αλλαγές έχουν στόχο να διευκολύνουν τους χρήστες να συνεισφέρουν και σε αυτές τις καταχωρήσεις. Μάλιστα ο Wales δηλώνει ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι σελίδες θα ανοίξουν ξανά για τους χρήστες, τονίζοντας ότι οι καταχωρήσεις αυτές χρειάστηκαν προστασία για χρόνια καθώς είναι δελεαστικό για τους κακεντρεχείς ανθρώπους να δοκιμάσουν κάτι αστείο. Ωστόσο, όπως τόνισε αυτό εμπόδισε τους προσεκτικούς και φιλότιμους χρήστες να συνεισφέρουν.
Από δω και πέρα οποιεσδήποτε αλλαγές σε κείμενα αυτής της κατηγορίας θα γίνονται αντικείμενο επανεξέτασης από συντακτική ομάδα της Wikipedia πριν δημοσιευτούν αν και θα υπάρχει η δυνατότητα να δει κάποιος τις αλλαγές που έχουν προταθεί. Κατά τη διάρκεια της δίμηνης δοκιμής, οι χρήστες της Wikipedia θα παρατηρήσουν ένα μικρό μεγεθυντικό φακό στη θέση του λουκέτου που προϋπήρχε στα σχετικά άρθρα. Η αλλαγή του συμβόλου κρίνεται ιδιαζούσης σημασίας από τη Wikipedia.
Οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τη Wikipedia θα βοηθήσουν στη μείωση των αναξιόπιστων αλλαγών που πραγματοποιούνται στις σελίδες της ενώ παράλληλα θα διατηρήσει ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας για τους χρήστες. Ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να προτείνει αλλαγές κάνοντας ένα κλικ στην καρτέλα «επικείμενες αλλαγές» και παράλληλα στις καρτέλες «επεξεργασία» και «ιστορία» προκειμένου να προχωρήσουν σε μία καταχώρηση στη Wikipedia.
Το σύστημα αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί στη Γερμανία και ο Wales είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εφαρμογή της. Ωστόσο, η εν λόγο πρόταση προκάλεσε πολλά σχόλια με αρκετούς από τους χρήστες να υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Σύμφωνα με τη Wikipedia πάντως η απόφαση για τα άρθρα που θα συμπεριληφθούν στη νέα προσπάθεια θα παρθεί από την κοινότητα της εγκυκλοπαίδειας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >