Εξαιρετικά σημαντικός χαρακτηρίζεται ο ρόλος της Σουηδίας στην Ευρώπη, την ώρα που οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το μελλοντικό κυβερνοπόλεμο, αποκαλύπτουν απόρρητα τηλεγραφήματα Αμερικανών διπλωματών που διέρρευσε το WikiLeaks.

Ads

Οι Αμερικανοί ήταν απασχολημένοι με τον εντοπισμό σημαντικών υποδομών ανά τον κόσμο, αποκαλύπτουν τα έγγραφα που δημοσιεύει η εφημερίδα Dagens Nyheter.

Στον αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Σουηδία Ρόμπερτ Σίλβερμαν είχε ανατεθεί να βρει εάν υπήρχε κάτι που θα έπρεπε να προστεθεί στη μυστική λίστα των ΗΠΑ για τις υποδομές που αξίζει να προστατευθούν. Το συμπέρασμά του ήταν ότι τη Σουηδία έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Στην εμπιστευτική του απάντηση προς την Ουάσινγκτων αναφέρει δύο σημεία που πρέπει να προστεθούν στην λίστα προστασίας. Το ένα είναι μία φαρμακευτική εταιρία. Το δεύτερο, και πιο σημαντικό για την εθνική ασφάλεια, είναι ολόκληρο το σουηδικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, ιδιαίτερα τα καλώδια TeliaSonera στα ανατολικά.

Ads

«Εάν αυτές οι γραμμές επικοινωνίας καταστραφούν, σπάσουν ή αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, μπορεί να προκληθούν ζημιές στο σύνολο των παγκόσμιων επικοινωνιών», έγραφε.

Ο τελικός προορισμός της έκθεσης Σίλβεμαν είναι το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, το ειδικό υπουργείο που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 για τον συντονισμό της αμερικανικής άμυνας κατά της τρομοκρατίας.

Το υπουργείο συγκεντρώνει συμπεράσματα για τα αμυντικά μέτρα που απαιτούνται για ο Εθνικό Σχέδιο Προστασίας των Υποδομών. Τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσίευσε το WikiLeaks δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το σύνολο του πλανήτη δική της ζώνη ασφαλείας.