Κατά την ακροαματική διαδικασία στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της βουλής για την εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων για την προβολή των αμερικανικών θέσεων, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως οι ΗΠΑ χάνουν στον παγκόσμιο πόλεμο της πληροφορίας, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Russia Today.

Ads

Η Αμερικανίδα ΥπΕξ υποστήριξε ότι τα υπάρχοντα ιδιωτικά κανάλια των ΗΠΑ δεν επαρκούν, εν αντιθέσει με το αραβικό Al Jazeera, το κινεζικό CCTV και το ρωσικό Russia Today, τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη μάχη της πληροφόρησης.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη οι ΗΠΑ να ενισχύσουν τους μηχανισμούς προπαγάνδας και να επιστρέψουν δυναμικά «στο παιχνίδι που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα».

Η Χίλαρι Κλίντον τόνισε: «Βρισκόμαστε εν μέσω του πολέμου της πληροφορίας και τον πόλεμο αυτόν τον χάνουμε. Κερδίζει το Al Jazeera, οι Κινέζοι δημιούργησαν ένα παγκόσμιο πολυγλωσσικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι Ρώσοι εγκαινίασαν αγγλόφωνο δίκτυο».

Ads

Η κατάσταση άλλαξε άρδην από τότε που τα δυτικά ΜΜΕ, όπως το BBC και το CNN, είχαν το μονοπώλιο στην κάλυψη των διεθνών ειδήσεων. Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι τηλεθεατές στρέφονται σε ξένα μέσα για πληρέστερη και πιο σφαιρική ενημέρωση. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό: η παρουσία του RT στο YouTube αγγίζει τα 300 εκ. προβολές/hits, ενώ το CNN μόλις και μετά βίας φτάνει τα 3 εκ. προβολές/hits.

Το παγκόσμιο κοινό προτιμά την ειδησεογραφική κάλυψη των αναταραχών στον αραβικό κόσμο από το Al Jazeera και όχι από τα αμερικανικά δίκτυα.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εχθρούς μας να μας αποκλείσουν από τη μάχη της επικοινωνίας», είχε δηλώσει από πέρσι ο Ουόλτερ Ιζάακσον, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη διαχείριση των κρατικών διεθνών μεταδόσεων.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσιογράφο και παραγωγό ταινιών, Ντάνι Σέχτερ, οι ΗΠΑ δεν μπορούν πια να διατηρήσουν το μονοπώλιο της πληροφορίας.