Η ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης περιορίστηκε παγκοσμίως για 8η συνεχόμενη χρονιά το 2009, υπονομεύοντας την εξάπλωση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, σύμφωνα με την οργάνωση Freedom House.

Ads

Μόλις ένας στους έξι ανθρώπους ζει σήμερα σε χώρα όπου ο Τύπος λειτουργεί ελεύθερα, υποστηρίζει σε έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη, η οργάνωση με έδρα την Ουάσινγκτον. Οι μεγαλύτερες υποχωρήσεις της ελευθερίας του Τύπου σημειώθηκαν στη Λατινική Αμερική και την πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ αντιθέτως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αποτελεί τη μοναδική περιοχή του κόσμου που εμφάνισε βελτίωση σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με τον Karin Karlekar, έναν από τους κύριους συντάκτες της έκθεσης, οι ελευθερία του Τύπου επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών του 20ου αιώνα σε αρκετές περιοχές του κόσμου, αλλά περιορίστηκε τον 21ο. «Δυστυχώς, οι θετικές αλλαγές που σημειώθηκαν στις προηγούμενες δεκαετίες δεν έχουν εδραιωθεί» υπογραμμίζει.

Η έκθεση προσδιόρισε τις 10 χώρες στις οποίες επικρατούν οι χειρότερες συνθήκες για την ελευθερία του Τύπου. Οι χώρες αυτές είναι: Λευκορωσία, Βιρμανία, Κούβα, Ισημερινή Γουινέα, Ερυθραία, Ιράν, Λιβύη, Βόρεια Κορέα, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν. «Σε αυτές τις χώρες, τα ανεξάρτητα Μέσα είτε δεν υπάρχουν είτε λειτουργούν μετά βίας» σημειώνει η έκθεση.

Ads