Το σύστημα μικροπληρωμών με την ονομασία «Flattr» αποτελεί το νέο εγχείρημα ενός εκ των ιδρυτών του Pirate Bay, με σκοπό να βοηθηθούν οι ιστοσελίδες να κερδίζουν χρήματα. Το σύστημα αυτό περιστρέφεται γύρω από μέλη που πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα.

Ads

Στο τέλος κάθε μήνα, τα χρήματα θα μοιράζονται μεταξύ των εμπλεκόμενων ιστοσελίδων που ένα Flattr μέλος επιθυμεί να ανταμείψει. Τα μέλη μπορεί να επιθυμούν να ανταμείψουν ένα συγκρότημα που έγραψε ένα τραγούδι που τους αρέσει, το συγγραφέα μια ιστορίας που απόλαυσαν ή μια ιστοσελίδα που προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες.

Οι συμμετέχουσες ιστοσελίδες θα φέρουν ένα κουμπί Flattr, με τον ίδιο τρόπο που έχουν ένα μπάνερ. «Τα χρήματα που πληρώνεις κάθε μήνα θα μοιράζονται μεταξύ των κουμπιών που επιλέγεις να πατήσεις εντός ενός μήνα», εξηγεί ο Peter Sunde.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να μοιράζονται χρήματα, όπως και το περιεχόμενο», δηλώνει ο Sunde στο BBC. «Αποτελεί ένα τεστ για να δούμε αν το συγκεκριμένο μπορεί να αποτελέσει μια λειτουργική μέθοδο για πραγματικές μικροπληρωμές».

Ads

Το ελάχιστο Flattr επιδιώκει να πληρώνουν οι χρήστες κάθε 2 ευρώ, ωστόσο, τα μέλη μπορούν να δίνουν περισσότερα αν επιθυμούν. «Με αυτό τον τρόπο μπορείς να έχει έλεγχο των μηνιαίων εξόδων σου σε περιεχόμενο και μπορείς να βοηθήσεις πολλούς ανθρώπους και όχι λίγους», σημειώνει.

Αρκετά συστήματα μικροπληρωμών δεν έχουν αποδειχθεί δημοφιλή, προσθέτει, διότι ήταν πολύ βραδυκίνητα για συχνή χρήση.

Αρχικά, το Flattr σχεδιάζει να λαμβάνει το 10% των χρημάτων που κατατίθενται ως διαχειριστική αμοιβή. Ωσότο, δηλώνει ο Sunde, ευελπιστεί να μειωθεί το ποσοστό καθώς περισσότεροι άνθρωποι εγγράφονται. «Δεν επιθυμούμε να γίνουμε πλούσιοι. Το κάνουμε αυτό επειδή θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να κάνουμε τους ανθρώπους να λάβουν χρήματα που δεν λάμβαναν πριν».

Το Flattr βρίσκεται ακόμη υπό δοκιμή, υπάρχουν όμως ελπίδες να είναι έτοιμο για κυκλοφορία στα τέλη του Μαρτίου. Αναζητά συνεργάτες που επιθυμούν να κερδίσουν χρήματα από το περιεχόμενό τους.

Παρότι η ιδέα πίσω από το Flatts έχει προκύψει εδώ και 5 χρόνια, όπως τονίζει ο Sunde, «άλλα γεγονότα πήραν πολύ χρόνο». Αναφέρεται ουσιαστικά στην καταδίκη των 4 διαχειριστών του Pirate Bay τον Απρίλιο του 2009 για διευκόλυνση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Πηγή: BBC