«Αν είστε άνδρας κάντε κλικ δεξιά για να προχωρήσετε. Αν είστε γυναίκα κάντε κλικ αριστερά» είναι οι οδηγίες στην αρχική σελίδα του Faceglat, ενός νέου κοινωνικού δικτύου για υπερ-ορθόδοξους Εβραίους, οι κανόνες χρήσης του οποίου ουδεμία ομοιότητα παρουσιάζουν με άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως π.χ. το Facebook.

Ads

Το κύριο χαρακτηριστικό του Faceglat είναι ο διαχωρισμός των χρηστών σύμφωνα με το βιολογικό τους φύλο. Ακολουθώντας τις οδηγίες στην πρώτη σελίδα του δικτύου, άνδρες και γυναίκες συνεχίζουν σε διαφορετικά μονοπάτια προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στον προσωπικό τους λογαριασμό. Η «ηλεκτρονική» επικοινωνία οποιαδήποτε μορφής (μηνύματα, σχόλια σε φωτογραφίες) μεταξύ διαφορετικών φύλων δεν επιτρέπεται ενώ παράλληλα απαγορεύεται η ανάρτηση φωτογραφιών ή διαφημίσεων που δεν συμβαδίζουν με την αυστηρή κουλτούρα των υπερ-ορθόδοξων Εβραίων. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει μηχανισμός ή μέθοδος αποκλεισμού από την ιστοσελίδα, όσων δηλώνουν κάτι άλλο από αυτό που στην πραγματικότητα είναι.

Τί γίνεται όμως με τα ζευγάρια που ζουν υπό τα δεσμά του γάμου; Μπορούν να «συνδεθούν» και στο ηλεκτρονικό κοινωνικό δίκτυο; Ο Mandi έχει 321 φίλους στο Faceglat και η σύζυγός του Chaya Mushka άλλες τόσες φίλες. Ωστόσο, όχι μόνο δεν επιτρέπεται η μεταξύ τους επικοινωνία στο κοινωνικό δίκτυο, αλλά ούτε και η επαφή μεταξύ των 600, ανδρών και γυναικών, φίλων τους.

“Σκεφτήκαμε τη δυνατότητα αυτή, που επιτρέπει φιλίες μεταξύ ανδρών και γυναικών που είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, αλλά φοβόμασταν ότι θα οδηγήσει σε πλαστοπροσωπία», αναφέρει ο 25χρονος μάνατζερ της ιστοσελίδας, Yaakov Swisa. «Στο τέλος αποφασίσαμε να αφήσουμε την κατάσταση ως έχει. Ούτως ή άλλως τα ζευγάρια συναντούνται και στο σπίτι, στον καναπέ ή στο σαλόνι τους.”

Ads

Ο Swisa έμαθε να κατασκευάζει ιστοσελίδες μόνος του. Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ένα κοινωνικό δίκτυο που να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του θρησκευόμενου πληθυσμού πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το Faceglat.

«Δεν είναι μια εναλλακτική λύση για το Facebook, αλλά κάτι που προορίζεται για ένα συγκεκριμένο κοινό», εξηγεί. «Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ πιο βολικό για έναν άνδρα ή γυναίκα Haredi να δημοσιεύσει π.χ. φωτογραφίες για τους ανθρώπους του ίδιου φύλου μόνο. Οι άνθρωποι που είναι θεοσεβείς και νοιάζονται για την εκπαίδευση των παιδιών τους – δεν μπορούν να ανεχθούν τις διαφημίσεις και τις εικόνες που βλέπουν οι χρήστες του Facebook. Γνωρίζω προσωπικά ανθρώπους που ένιωσαν να πλήττονται πνευματικά από όλα αυτά που έβλεπαν σε άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει «θρησκευτικός καταναγκασμός» στον δικτυακό τόπο, μόνο επίβλεψη του περιεχομένου που διατίθεται προς όλους τους χρήστες. «Θέλουμε να προσφέρομε κάτι διαφορετικό, μία καθαρότερη επιλογή για τους χρήστες».

«Αν το Faceglat αποδειχτεί πως είναι σπατάλη χρόνου, και ενθαρρύνει τους χρήστες να ασχολούνται με τη δημιουργία λογαριασμών αντί να σπουδάζουν το Τορά θα είναι μια αποτυχία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να τερματίσω τη λειτουργία της ιστοσελίδας», καταλήγει.