Νέο σκάνδαλο ξέσπασε με πρωταγωνιστή την Apple και τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής της στην Κίνα. Εργαζόμενοι δουλεύουν τουλάχιστον 60 ώρες την εβδομάδα, με μηνιαίο μισθό 3.200 γιουάν (392 ευρώ). Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου
Ads
Σύμφωνα με την έκθεση Apple’s Unkept Promises για το εργοστάσιο Pegatron, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, διαπιστώθηκε πως πάνω από 10.000 εργαζόμενοι φοιτητές εργάζονται σε εργοστάσιο της Apple, ηλικίας 16 με 18 ετών. Η εταιρεία δεν παίρνει υπαλλήλους άνω των 35 ετών.
Το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί σημαντικές παραβιάσεις όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επικρατούν άσχημες συνθήκες διαβίωσης, καθώς ζουν εσώκλειστοι σε κοιτώνες των 12 ατόμων, με εξοντωτικό ωράριο εργασίας που υπερβαίνει ακόμη και τις 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, υπερωρίες που δε δηλώνονται, εξαναγκασμό των εργαζομένων ορισμένοι από τους οποίους πρέπει να φτιάξουν 600 iPad ανά βάρδια και γυναίκες που μένουν έγκυες και δεν παίρνουν άδεια μητρότητας. Επιπλέον, αποκρύπτονται οι ταυτότητες των εργαζομένων ώστε να μην μπορούν να δουλέψουν αλλού. Οι συνθήκες εργασίας είναι παράνομες ακόμη και για την κινεζική νομοθεσία.
Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες και στην Apple, για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις, τις οποίες δε θεωρεί το ίδιο επείγουσες με προβλήματα στην ποιότητα των προϊόντων της, όπου και εστιάζει το ενδιαφέρον της.
Η Apple, από την πλευρά της, έχει ήδη απαντήσει στο report, αναφέροντας ότι έχει πραγματοποιήσει 15 ελέγχους στις εγκαταστάσεις της Pegatron τα τελευταία 6 χρόνια και πως σε μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοί της δουλεύουν κατά μέσο όρο 46 ώρες την εβδομάδα, όριο σύμφωνο με την κινεζική νομοθεσία. Επίσης, σημείωσε ότι έχει ασχοληθεί με τις περιπτώσεις της παρακράτησης ταυτοτήτων των εργαζομένων όπου αυτό έχει παρατηρηθεί, παραδέχθηκε, ωστόσο, η έκθεση της China Labor Watch είναι «κάτι νέο που πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος».
Ένα από τα εργοστάσια της Pegatron βρίσκεται στην ανατολική Σαγκάη, στον δρόμο για το αεροδρόμιο Pudong. Το συγκρότημα είναι τόσο μεγάλο που είναι σαν συνοικία. Περιλαμβάνει αίθουσες συναρμολόγησης, γραφεία και κοιτώνες.
Σύμφωνα με 25χρονο ο οποίος επιθυμεί να μην κατονομαστεί «το εργοστάσιο είναι το σπίτι 100.000 εργατών. Κάθε μέρα πρέπει να σηκωθώ στις επτά και δεν θα επιστρέψω στον κοιτώνα μου πριν τις 10».
Ο ίδιος κάνει λόγο για έλλειψη ευγένειας στην Pegatron. Περιγράφοντας τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι κάθε πρωί και βράδυ, κάνει λόγο για «εργάτες που στέκονται σε μία σειρά και περιμένουν να τους φωνάξει ο υπεύθυνος της ομάδας τους», καταστάσεις που παραπέμπουν σε στρατόπεδο.
Κάποιοι από αυτούς ήταν τόσο σοκαρισμένοι που παραιτήθηκαν. Αν οι εργαζόμενοι θέλουν να κάνουν μια καταγγελία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν είτε τηλεφωνική γραμμή εργαζομένων ή να αφήσουν ένα σημείωμα στο γραμματοκιβώτιο του αντιπρόεδρου.
Αλλά ο 25χρονος λέει ότι τις τελευταίες 40 ημέρες που εργάστηκε στη Pegatron, κανείς δεν τόλμησε ποτέ να καλέσει την τηλεφωνική γραμμή και παρόλο που ο ίδιος είδε μερικά γράμματα στο γραμματοκιβώτιο, δεν τα έλαβε ποτέ κανένας παραλήπτης.
«Ακολουθούμε τους κανόνες της τοπικής κυβέρνησης, για αυτό μην ανησυχείτε. Η προστασία των εργαζομένων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Pegatron.
Πηγή: Spiegel
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >